PROFFSKOLLEN - Mourad tvåmålsskytt och så lyckades Bojan och Mutumba

Succé i Norge - men tungt för ungerska AIK-hjältarna. Kolla in alla svenskprestationer i veckans proffskoll.

George Mourad skrev in sig i målprotokollet två gånger om när Tromsö slog tillbaka Stabaek med 3-0 .Det var hans fjärde och femte mål för säsongen. Allt fler ligor börjar dra igång och i denna proffskoll är det premiär för den ungerska ligan. Kolla in hur det gick för Bojan Djordjic och Martin Mutumba i deras nya klubb Videoton i veckans proffskoll.

DANMARK
Max von Schlebrügge, Bröndby, 2/0
Stabila 90 minuter för von Schlebrügge när Bröndby vann med knappa 1-0 mot Midtjylland.

Mikael Nilsson, Bröndby, 3/0

Fick än en gång förtroendet på mittfältet och spelade hela matchen när Midtjylland slogs tillbaka med 1-0.

Alexander Farnerud, Bröndby, 3/0

Spelade från start mot Midtjylland och var också inblandad i segermålet, då det var han som slog inlägget som så småningom ledde fram till målet. Byttes ut i den 74:e minuten mot nyförvärvet från Brasilien, Bruno Batata.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0

Hans knäskada vägrar ge med sig och Fribrock siktar på comeback till ligans omstart 2011.

Mikael Rynell, Esbjerg, 0/0
Utanför matchtruppen mot Sönderjyske. Kanske spelarförsäljning på gång?

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 0/0
Än en gång utanför Esbjergs matchtrupp.

Andreas Augustsson, Horsens, 3/0

Lysande insats av Augustsson när Horsens besegrade Odense med 1-0. Augustsson regerade i försvaret och trots ett gult kort fick han strålande betyget 10/12 hos sporten.dk.

Johan Wiland, Köpenhamn, 3/0

Redan i den sjätte minuten fick Wiland vittja sitt nät när Kasper Bögelund gjorde 1-0 för Ålborg. FCK:s Cesar Santin utjämnade på en straffspark och räddade därmed en poäng åt FCK.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 2/0
Fick sitta hela matchen mot Ålborg (1-1) på avbytarbänken.

Peter Larsson, Köpenhamn, 0/0

Larsson alltjämt på skadelistan och inte med mot Ålborg.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 3/0

90 nya minuter för Wendt när FCK mötte Ålborg. Landslagsförsvararen ryktas vara på väg bort från FCK till italienska Bologna.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 0/0

Utanför matchtruppen mot Bröndby (förlust 0-1)

Rawez Lawan, Nordsjälland, 2/0
Med i matchtruppen mot Randers (seger 2-0) men fick tillbringa hela matchen på avbytarbänken.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland, 3/0
Gedigen insats av Bengtsson på Nordsjällands mittfält mot Randers. Har spelat till sig en ordinarie plats.

Andreas Johansson, Odense, 3/1
Byttes ut redan i paus mot Horsens (förlust 0-1) och ansågs vara Odenses sämste spelare på planen av sporten.dk. Fick det föga smickrande betyget 00.

Louay Chanko, Ålborg, 3/0

Chanko spelade hela matchen mot FCK och hjälpte sitt lag till en poäng.

NORGE

Haugesund fick ge sig med 3-4 borta mot Rosenborg. Pelu fick fem minuters speltid, då han byttes in med bara fem minuter kvar av matchen.

John Pelu, Haugesund, 12/1 (Utlånad från Rosenborg)

Conny Månsson, Kongsvinger, 0/0
Korsbandsskadan håller keepern alltjämt utanför matchtruppen.
Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger, 18/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Fick ta emot ett par tuffa smällar när Kongsvinger spelade 2-2 mot Lilleström. 5/10 satte VG i betyg för Friberg da Cruz spel under 90 minuter.

Edier Frejd, Kongsvinger, 17/1
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Lilleström (2-2).

Marcus Andreasson, Molde, 13/0

Fanns med från start och spelade 90 minuter i Moldes backlinje mot Brann (1-1). Fick titta på det gula kortet i början av den andra halvleken efter en brysk tackling på Branns Petter Vågan Moen. 4/10 i betyg hos VG.

Emil Johansson, Molde, 14/0
Stabil och prickfri insats i Moldes försvar mot Brann. Spelade 90 minuter och tilldelades betyget 5/10.

Mattias Moström, Molde, 18/3
Spelade från start mot Brann men byttes ut med tre minuter kvar. Då hade han i den 81:a minuten hunnit med att spela fram senegalesen Thinoué till ett kvitteringsmål till 1-1. 4/10 satte VG i betyg.

Björn Runström, Molde, 15/1 (Utlånad från danska Odense)

Hoppade in med bara sekunder kvar av matchen mot Brann. Hade svårt att platsa i Odense och ser ut att ha detsamma hos Molde.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 19/2

Från att ha blivit kraftigt utbuad varje gång han rörde bollen i Champions League-matchen mot AIK förra onsdagen gjorde han en gedigen insats när Rosenborg vann med 4-3 mot Haugesund. 2-2 var ställningen i matchen redan efter 21 minuters spel (!). Dorsin tilldelades betyget 5/10 av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 19/4
Riktigt stark insats av Lustig mot Haugesund. Trots tre insläppta mål ansågs Lustig vara bäste spelare i backlinjen och fick betyget 6/10 av VG. Hade ett fint samarbete med tremålsskytten Steffen Iversen och låg bakom två av dennes mål.

Rade Prica, Rosenborg, 13/6
Satt hela matchen mot Haugesund på bänken och sparades troligen till matchen mot AIK på onsdag.

Daniel Örlund, Rosenborg, 19/0
Höll nollan mot sitt gamla lag i onsdags men fick släppa tre mål förbi sig mot Haugesund. Inget av målen kan Örlund lastas nämnvärt för mer än att han kanske hade ställt upp muren en aning fel när Haugesunds Joakim Våge Nilsen tryckte in 3-2 på en frispark i den 31:a minuten. 5/10 i betyg hos VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 17/1
Dimitriadis spelade hela matchen när Sandefjord spelade 0-0 mot Viking. 5/10 i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 11/4

Precis som senast var Andersson utanför matchtruppen när Stabaek föll med 0-3 mot Tromsö.

Pontus Farnerud, Stabaek, 9/1

Hade ett par bra initiativ mot Tromsö men hade ingen större lycka med sig. Fick nöja sig med betyget 5/10 hos VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 10/5
Som vanligt kom Nannskog till några bra möjligheter men brände de chanser han fick. Var klart mest synlig under den första halvleken och hade bara en rejäl chans i den andra. Låga 3/10 i betyg av VG.

Joel Riddez, Strömsgodset, 18/0
Skadekänning gjorde att Riddez stod över matchen mot Ålesund (seger 3-1).

Fredrik Björck, Tromsö, 17/1

Stabil insats mot Stabaek och vann några viktiga dueller, inte minst en när Daniel Nannskog försökte ta sig fram. 5/10 satte VG i betyg.

Marcus Sahlman, Tromsö, 13/0
Höll nollan mot Stabaek, efter att ha svarat för några rejäla fantomräddningar i början av matchen. 6/10.

George Mourad, Tromsö 14/5
Efter en tids måltorka fick Mourad det att lossna mot Tromsö. Först gjorde han 1-0 redan i den femte minuten, då han snappade upp en svag undanrensning av försvararen Vegar Eggen Hedenstad. På två mintuers stopptid tryckte han in en straffspark till slutresultatet 3-0.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger, 19/8
För andra matchen i följd byttes Ingelsten ut rätt tidigt efter att ha kört fast mot motståndarförsvaret. Denna gång mot Sandefjord (0-0) fick han spela i 64 minuter. 4/10 blev betyget av VG.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 17/1

Höll sig framme och nickade på två hörnor men ingen av dem resulterade mot Strömsgodset. (Förlust 1-3) 5/10 blev betyget.

Johan Arneng, Ålesund, 19/0
Gjorde inget större väsen av sig när Ålesund föll med 1-3 mot Strömsgodset. Var ändå lagets bäste utespelare och fick betyget 6/10.

FINLAND
Spelade hela matchen när HJK vann med 3-0 mot VPS Vaasa och drygade ut ledningen ytterligare i Veikkausliiga. Har nu ett försprång på åtta poäng ned till tvåan Honka.

Peter Magnusson, HJK Helsingfors, 12/0

Johan Carlsson, IFK Mariehamn, 3/0
Ingen Carlsson i truppen när IFK Mariehamn spelade 2-2 mot serietvåan Honka.
Marcus Olofsson, IFK Mariehamn, 16/1
Olofsson fick än en gång starta som avbytare och hoppade in med bara sex minuter kvar i matchen mot Honka.

UNGERN
1-1 i premiären mot Siofok. Djordjic satt hela matchen på avbytarbänken utan att få hoppa in.

Bojan Djordjic, Videoton 0/0

Martin Mutumba, Videoton 0/0
Ingen Mutumba synlig i matchtruppen mot Siofok. (1-1).

SCHWEIZ
På nytt spel som vänsterback i 90 minuter för Safari när Basel vann med klara 3-0 mot St Gallen. 5/6 i betyg på den svenske landslagsmannen av sport.ch.

Dusan Djuric, FC Zürich, 3/1

1-1 för Zürich mot Zion och Djuric spelade alla 90 minuter som yttermittfältare.

Andres Vasquez, FC Zürich 0/0

Ingår inte ens längre i A-truppen. Söker ny klubb.

Behrang Safari, FC Basel, 3/0

Benjamin Kibebe, FC Luzern 2/0
Spelade i de två första matcherna för säsongen för sin nya klubb men saknades på grund av skada när Luzern vann med 4-2 mot Xamax Neuchatel.

ÖSTERRIKE
Har inte återhämtat sig från sin fotskada och var således utanför matchtruppen när Salzburg föll med 1-2 mot Rapid Wien.
USA

Eddie Gustavsson, Salzburg, 0/0

Fredrik Ljungberg, Chicago Fire 1/0. (17/0 för Seattle Sounders)
Debuterade för sin nya klubb genom att möta LA Galaxy för andra matchen i följd. Med Seattle blev det förlust mot LA men med Chicago blev det seger med 3-2. Ljungberg började på bänken men fick hoppa in i den 57:e minuten vid ställningen 3-1. Gjorde inget speciellt avtryck i matchen mer än att han förstås tilldrog sig mest uppmärksamhet på presskonferensen efter matchen.

Johan Claesson, Portland Timbers, 7/0

Efter skadeproblem är Claesson tillbaka på planen igen. Fick börja som avbytare mot Tampa Bay (2-2) men fick hoppa in redan i halvtid.

John Sallhag, Ironbound Express, 10/4
Ej med i matchtruppen när Ironbound mötte Ottawa på bortaplan och förlorade med 0-2.

Publicerad 2010-08-03 kl 14:10