PROFFSKOLLEN: Pricas norska målfest fortsätter

Smakstart för Markus Rosenberg, Rade Prica levererar i Norge och Eddie Gustafsson med ny målnolla i Österrike. Här är veckans proffskoll.

DANMARK

Mikael Nilsson, Bröndby 3/0
Spelade hela matchen när Bröndby förlorade på bortaplan mot Odense (1-2). Stod för en blek insats tillsammans med Bröndby i stort och sågade sedan laget hårt i svensk press. Bröndby ligger nu nia i tabellen, fyra matcher spelade och lika många poäng.

Max von Schleebrügge, Bröndby 1/1
Var återigen borta från matchtruppen när Bröndby förlorade mot Odense (1-2).

Johan Wiland, FC Köpenhamn 4/0, 2 hållna nollor
Storfavoriterna FCK levererade återigen när laget slog Köge med 4-2 på bortaplan. Wiland spelade 90 minuter i sin fjärde match för säsongen. Hade inget att göra på bägge målen och gjorde i vanlig ordning en stabil match i målet.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 4/0 Spelade tillsammans med Wiland 90 minuter när FCK besegrade Köge på bortaplan (4-2). Gjorde en godkänd insats i backlinjen och hann även med att bli varnad i den 55:e matchminuten.

Ken Fagerberg, Midtjylland 0/0
Inte med i matchtruppen när Midtjylland vann med 2-1 på hemmaplan mot Lyngby.
Rawez Lawan, Nordsjälland 4/0 Lawan spelade 90 minuter igen när Nordsjälland vann med 2-1 på hemmaplan mot Silkeborg. Bortalaget tog ledningen och Lawan var ytterst nära att kvittera men Silkeborgsmålvaket Christian Holst gjorde en kvalificerad räddning. Sedan lyckades Nordsjälland vända och vinna, Lawan assisterade till 2-0 målet.

Andreas Johansson, Odense 4/0
Återigen en mycket fin insats från Johansson när Odense besegrade Bröndby med 2-1. Har klart blivit en av lagets ledstjärnor. Spelade 90 minuter. Bröndby tog ledningen i den sjätte matchminuten, Odense kvitterade genom Bashkim Kadril. I den 60:e minuten skulle Johansson avgöra med sitt 2-1 mål. Johansson höll sig påpassligt framme på en retur och stötte in det avgörande målet.

Louay Chanko, Ålborg 4/0
Det blev återigen cirka tio minuter speltid för Chanko när Ålborg kryssade på bortaplan mot AC Horsens (3-3). Fick hoppa in i den 81:a matchminuten och då var resultatet i stort sett spikat.

Dino Avdic, Köge 0/0
Återigen blev det ingen speltid för Avdic när Köge förlorade på hemmaplan mot storlaget FC Köpenhamn (2-4).

NORGE
Alexander Nadj, Lilleström 1/0, 0 hållna nollor
Petad från matchtruppen när Lilleström vann mot Tromsö med 3-2 på hemmaplan. Några dagar senare satt Nadj hela matchen på bänken när Lilleström vann på hemmaplan mot Sarpsborg 08 (3-1). Frågan är hur länge Nadj blir kvar i klubben då han deklarerat att han vill lämna.

Mattias Moström, Molde 14/3
Spelade hela matchen mot Molde när laget förlorade mot Rosenborg med 1-3. Gjorde kanske inte sin bästa match för säsongen. Hann även med att bli varnad i den 44:e matchminuten. Bleka 4/10 i betyg av VG för den blivande Kalmarspelaren.

Mattias Andersson, Odd Grenland 7/2
En skada håller Andersson fortsatt utanför Odd Grenlands trupp. Nu fick han se laget vinna på bortaplan mot Ålesund med 1-0.

Mikael Dorsin, Rosenborg 16/1
Spelade först 90 minuter när Rosenborg slogs ut ur Champions League-kvalet (3-2) mot Viktora Plzen. I helgen var dock Rosenborgs lagkapten inte med i matchtruppen när man slog Molde med 3-1 på hemmaplan.

Mikael Lustig, Rosenborg 17/2
När Rosenborg åkte ur kvalet till Champions League mot Viktoria Plzen hann Lustig med att måla. Han kom ensam med målvakten och kunde kyligt sätta bollen i mål. Gjorde sedermera 90 minuter i vinstmatchen i norska ligan när RBK slog Molde med 3-1 på hemmaplan. Gjorde en okej insats utan att vara utmärkande på något sett, 5/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg 15/10
Efter smärre skadeproblem har Prica kommit igång ordentligt med målskyttet igen. Gjorde ett mål i Champions League-kvalet mot Viktoria Plzen. När han spelade mot Molde var han klart bäst på planen. Efter att det stått 1-1 i den första halvleken avgjorde Prica på egen hand. Först gjorde han 2-1 i den 66:e minuten med huvudet. Fastställde även slutresultatet åtta minuter senare med samma kroppsdel. 7/10 i betyg av VG, bäst betyg av alla spelarna.

Daniel Örlund, Rosenborg 18/0, 5 hållna nollor
Spelade först när Rosenborg förlorade med 2-3 på hemmaplan mot Viktoria Plzen. Sedan blev det återigen 90 minuter mellan stolparna när Rosenborg revanscherade och slog Molde med 3-1 på hemmaplan. 17 656 personer fick se Örlund göra en godkänd insats i mål. 5/10 i betyg av VG.

Johan Andersson, Stabaek 9/2
Andersson var en av planens bästa när Stabaek bortaslog Fredrikstad med 2-1. Han fick först se hemmalaget ta ledningen redan i den tolfte minuten. Men kollegan Mikkel Diskerud kvitterade i den 61:a minuten. Sex minuter senare presenterade sig Andersson för hemmapubliken. Han satte det avgörande 2-1 målet. Efter att Stabaek vunnit bollen kunde Andersson med ett hårt skott sätta den i mål. 6/10 i betyg av VG, bara Diskerud var bättre. Andersson blev utbytt i den 87:e minuten.

Marcus Bergholtz, Stabaek 0/0
Nya lånet från Helsingborg fanns inte med i matchtruppen när Stabaek slog Fredrikstad på bortaplan med 2-1.

Pontus Farnerud, Stabaek 15/1
Farnerud var också en av de bättre på planen när Stabaek slog Fredrikstad på bortaplan med 2-1. Bra med i Stabaeks offensiv. 90 minuter blev det för Farnerud. 6/10 i betyg av VG och fortsatt lika tongivande i sin norska klubb.

Fredrik Björck, Tromsö 17/2
Björck spelade hela matchen för Tromsö när man förlorade på bortaplan mot Lilleström med 2-3. Var en av de bättre i Tromsö och belönades med 6/10 i betyg av VG. Det blev 90 minuten i helgen igen för Björck när laget återigen förlorade, även nu på bortaplan fast emot Viking Stavanger. Var fortsatt bra i Tromsö och även denna gång blev det 6/10 i betyg av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö 16/0, 7 hållna nollor

Spelade 90 minuter när Tromsö föll mot Lilleström på bortaplan (2-3). Gjorde ingen vidare match, såg lite osäker ut i vissa situationer. 4/10 i betyg av VG. Var ingen bra dag för Sahlman Tromsö förlorade på bortaplan mot Viking Stavanger med 1-2. Inget att göra på målen, men blev skadad tio minuter in i den andra halvleken och tvingades byta med Robin Malmkvist. 5/10 i betyg av VG, godkänt men inte mycket mer.

Robin Malmkvist, Tromsö 3/0, 0 hållna nollor
Mot Lilleström (förlust 2-3) på bortaplan vart det 90 minuter med bänknötande för Malmkvist. Annorlunda blev det mot Viking Stavanger. Blev inbytt i den 58:e minuten då målvakskollegan Sahlman skadat sig. Då hade Viking Stavanger redan gjort två mål och laget förlorade med 1-2. Gjorde stabil insats i den andra halvleken och fick godkända 5/10 i betyg av VG.

Björn Andersson, Viking Stavanger 12/1
När Viking föll mot Brann (2-3) satt Andersson på bänken hela matchen. Fick dock förtroende från start i matchen efter när man hemmalag Tromsö med 2-1. Redan i den nionde matchminuten kunde Andersson styra in bollen i mål, hans första för säsongen. Gjorde en bra match och imponerade på Vikings ledarstab. Fina 6/10 i betyg - en av matchen bästa.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 0/0
Spelade ingen av Viking Stavangers två matcher. Det blev förlust mot Brann (2-3) och seger mot Tromsö (2-1). Skadorna förstör för Ingelsten.

Fredrik Stoor, Vålerengen 8/0
Fortsatt skadad och utanför matchtruppen när Vålerengen kryssade på hemmaplan mot Sogndal (1-1). Daniel Arnefjord, Ålesund 16/0 Gamle AIK-backen spelade 90 minuter för Ålesund när man olyckligt föll på hemmaplan mot Odd Grenland 0-1. Trots förlusten gjorde Arnefjord en godkänd insats men utan att kunna göra något åt resultatet. 5/10 i betyg av VG.

Jonas Sandqvist, Ålesund 0/0, 0 hållna nollor
Sandqvist fick se Ålesund förlora med 0-1 på hemmaplan mot Odd Grenland. Återigen fast på bänken hela matchen.

HOLLAND

Rasmus Elm, AZ Alkmaar, 1/0
Spelade hela matchen i den holländska ligapremiären för AZ Alkmaar. Laget fick en smakstart då man slog PSV Eindhoven på hemmaplan. Elm gjorde en stabil insats på mittfältet och spelade även fram till 2-0 målet i den 40:e matchminuten. Godkända 6/10 i betyg av Goal.com. Kämpar nu för att slå sig in i landslaget, kan ha närmat sig en plats.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 0/0
Fick inte spela något för Alkmaar i premiären när laget slog PSV Eindhoven med 3-1 på hemmaplan.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 1/0, 0 hållna nollor
Fick ingen vidare start i ligapremiären i holländska Eredivisie. Det blev förlust direkt mot Rasmus Elms och Pontus Wernblooms AZ Alkmaar med 1-3. Spelade som vanlig hela matchen och iallafall ett av målen såg inte helt otagbart ut för Isaksson. En svajig inledning till trots fick han 6/10 i betyg av Goal.com, godkänt men mer än så blev det icke för landslagskeepern.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 1/0
Spelade tillsammans med Isaksson 90 minuter för PSV Eindhoven i förlustmatchen mot AZ Alkmaar (1-3). Hade ingen större lycka i anfallet och gick mållös. Toivonen, som är ständigt omgärdad av proffsrykten, såg inte lika het ut som vanligt. Fick ändå 6/10 i betyg av Goal.com.

Petter Andersson, Groningen, 1/0
Det blev förvånansvärt lite med speltid för den skadedrabbade ex-bajaren. Nyutnämnd lagkapten till trots så fick Andersson hoppa in i den 78:e matchminuten. Innan inhoppet fick han se Roda kvittera till 1-1 och i den 88:e minuten fick han även se motståndarna ta ledningen och slutresultatet blev 2-1. Svaga 5,5/10 i betyg av Goal.com.

Emil Johansson, Groningen, 0/0
Efter en skadefylld inledning i nya klubben Groningen fick Johansson sitta hela matchen på bänken. Såg hur Groningen förlorade med 1-2 på bortaplan mot Roda.

Viktor Elm, Heerenveen, 1/0
Viktor Elm fick ingen bra start på nya säsongen. Det blev förvisso en poäng hemma mot Nijmegen, men Elm fick se ett tråkigt slut på matchen. I den 85:e minuten blev han utvisad direkt efter en riktigt ful tackling på Nijmegens Ryan Koolwijk. Fick även svaga 5/10 i betyg av Goal.com

Samuel Armenteros, Heracles 1/0
Armenteros spelade hela matchen för Heracles när laget kryssade på bortaplan mot Waalwijk. 2-2 blev slutresultatet och Armenteros gjorde en stabil insats i anfallet för sitt Heracles. Var däremot inte inblandat i något av lagets mål. I den 85:e matchminuten fick Waalwijk en straff samtidigt som Heracles van Der Linden blev utvisad, straffen förvaltades på bästa sett och det blev "bara" oavgjort för Armenteros.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 0/0
Ingen Fejzullahu i matchtruppen när Nijmegen kryssade på bortaplan mot Heerenveen (2-2).

Emir Bajrami, Twente, 1/0
Svenske landslagsspelaren Bajrami fick nöja sig med ett inhopp i den 66:e minuten mot NAC Breda. I den 27:e matchminuten hade Twente redan gjort mål och kunde därmed kontrollera sin ledning matchen ut, 1-0 skrevs slutresultatet till.

Rasmus Bengtsson, Twente, 1/0 Rasmus Bengtsson spelade hela matchen i försvaret för Twente när man bortaslog NAC Breda med 1-0. Gjorde en bra match men ställdes aldrig på några ordentliga prov. Fick godkända 6/10 i betyg av Goal.com.

Alexander Gerndt, Utrecht, 0/0
Gerndt var oturligt nog avstängd i sin premiär i den holländska ligan när Utrecht kryssade på bortaplan mot VVV-Venlo (0-0)

Johan Mårtensson, Utrecht, 1/0
Fick börja från start i sin debut i holländska Eredivisie. VVV-Venlo var motståndet och resultatet blev 0-0. Det märktes att Mårtensson inte riktigt var varm i kläderna, han var inte lika bra som tidigare i Gais i år. 5/10 i betyg av Goal.com

Marcus Nilsson, Utrecht, 1/0
Även Nilsson fick förtroendet från start i debuten i Holland. Han fick dock spela 90 minuter tillskillnad från Mårtensson. Hade en helt okej dag i mittförsvaret utan att övertyga överdrivet. 5,5/10 i betyg av Goal.com

Faton Trstena, Fortuna Sittard 1/0
Trstena fick börja matchen på bänken för Fortuna Sittard. Laget mötte Sparta Rotterdam och förlorade med 0-1. Det blev ett tidigt ledningsmål för hemmalaget, redan i den 13:e minuten på straff. Trstena kunde inte göra något åt resultatet.

ENGLAND

Bojan Djordjic, Blackpool 0/0
Djordjic fick inte plats i matchtruppen för Blackpool när laget vann på bortaplan med 0-1 mot Hull City. Har inte kommit i matchform än, så löd motiveringen till pettingen.
Oscar Jansson, Tottenham 0/0, 0 hållna nollor (utlånad till Bradford i League 2 till 13 sept, 0/0, 0 hållna nollor)

Det blev ingen plats i matchtruppen för Jansson i nya klubben Bradford. Laget förlorade på hemmaplan mot Aldershot Town med 1-2.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburger SV, 0/0
Ingen Berg i matchtruppen när Hamburger SV premiärspelade mot mästarna Borussia Dortmund. Hamburger förlorade med 0-2.

Per Nilsson, Nürnberg, 0/0
Per Nilsson är skadad och missade Nürnbergs seger mot Hertha Berlin (1-0).

Denni Avdic, Werder Bremen, 0/0
Ingen Avdic i matchtruppen för Werder Bremen. Laget vann premiären mot Kaiserslautern med 2-0 på hemmaplan.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 1/2
Vilken återkomst i Bundesliga för Rosenberg! Efter att ha varit utlånad till Racing Santander i La Liga förra säsongen kom han tillbaka. Starkt kritiserad. Men som han tystade kritikerna. I premiärmatchen mot Kaiserslautern avgjorde Rosenberg matchen på egen hand. Det blev två mål. Utsågs till matchens lirare av Goal.com och fick oerhört starka 7,5/10 i betyg av samma sajt. En smakstart för Rosenberg, som kan ha närmat sig landslaget igen.

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 0/0
Ingen Dahlén i matchtruppen när Frankfurt kryssade på hemmaplan mot Duisburg (0-0).

Matias Concha, Bochum 0/0
Ingen Concha i matchtruppen för Bochoum när tyskarna kryssade mot Hansa Rostock på bortaplan (0-0).

Andreas Johansson, Bochum 3/0
Det blev 85 minuter på planen för Johansson när Bochum spelade 0-0 på bortaplan mot Hansa Rostock. Johansson gjorde en okej insats utan att utmärka sig - blev varnad i den 85:e minuten och utbytt i den 85:e.

FRANKRIKE

Petter Hansson, Monaco, 1/0
Hansson spelade hela matchen för Monaco. Laget åkte ur Ligue 1 förra säsongen och spelar nu i näst högsta divisionen. Ett storlag med ambitionen att gå upp igen. Man började med 1-1 på bortaplan mot Troyes och Hansson spelade hela matchen.

Kim Källström, Lyon, 1/0
Enda svensken i Ligue 1 spelade hela matchen för Lyon när laget slog Nice på bortaplan med 3-1. Källström spelade 90 minuter och gjorde en bra insats för Lyon. Fick fina 6,5/10 i betyg av Goal.com - en av de bättre på planen.

BULGARIEN

Fredrik Risp, Levski Sofia, 0/0
Levski Sofia premiärslog Slavia Sofia med 1-0 på hemmaplan. Vi hoppas kunna berätta mer om Risps deltagande i den matchen i nästa veckas proffskoll.

AZERBAJDZJAN

John Pelu, FK Revan Baki, 1/1
Pelu fick en hyfsat fin start i Azerbajdzjans högsta lika. Gjorde mål i premiäromgången i den 37:e matchminuten. Resultatet stod sig till den 60:e minuten då Kapaz kvitterade. Baki tog ledningen igen men Kapaz gjorde två mål i slutminuterna och vann. Pelu hann även med att bli varnad.

IRAN

George Mourad, Mes Kerman, 1/1
Mourad fick en okej start i den iranska ligan. I premiärmatchen gjorde han mål. I den 85:e minuten reducerade han med sitt 2-3 mål. Men det blev lönlöst då Naft Tehran lyckades hålla undan och tillslut vinna med 2-3.

BELGIEN

Guillermo Molins, Anderlecht, 0/0

Molins är långtidsskadad och missade således laget vinst mot Mechelen (3-1).

Behrang Safari, Anderlecht, 2/0
Safari spelade hela matchen för Anderlecht när laget hemmalag Mechelen med 3-1. Safari såg pigg och bra ut i försvaret. Hann med att assistera Matias Suárez till 2-1 målet i den 58:e minuten. 6/10 i betyg av Nieuwsblad.

Fredrik Stenman, Club Brügge, 0/0
Fortsatt skadad och fick se Clubb Brügge kryssa på bortaplan mot Sint-Truiden (3-3).

Michael Almebäck, Club Brügge, 2/0
Almebäck spelade återigen 90 minuter för sin nya klubb. Nu blev det 3-3 på bortaplan mot Sint-Truiden. Almebäck gör även denna gång en bra insats trots tre mål i baken. Fick godkända 6/10 i betyg av Nieuwsblad.

Marcus Andreasson, Lierse, 0/0
Ingen Andreasson synlig i matchtruppen när Lierse kryssade mot Genk (0-0).

Patrick Amoah, Oud-Heverlee Leuven, 2/1

Patrick Amoah spelade 90 minuter för Oud-Heverlee Leuven. Det blev dock inget mål denna gången. Laget förlorade med 1-2 mot Zulte-Waregem. Gjorde ingen bra insats och fick svaga 4/10 i betyg av Nieuwsblad.

KROATIEN

Walid Atta, Dynamo Zagreb, 0/0
Atta är knäskadad och missade Zagrebs senaste match mot Slaven Koprivnica, laget vann med 2-0.

SCHWEIZ

Benjamin Kibebe, Luzern 0/0
Ingen Kibebe i matchtruppen när Luzern vann på bortaplan med 1-0 mot Lausanne. Satt sedan hela matchen på bänken mot Young Boys (1-1).

Alexander Farnerud, Young Boys 4/0
Spelade hela matchen for Young Boys när laget kryssade på bortaplan mot Luzern (1-1). Gjorde i vanlig ordning en bra match på mittfältet men det räckte tyvärr inte hela vägen för Young Boys. Det blev 4,5/6 i betyg av sport.ch.

Dusan Djuric, FC Zürich 4/2
Blev inga mål för Djuric när FC Zürich krossade Grasshopper med 6-0. Spelade 81 minuter. Gjorde en bra match, men utmärkte sig inte ur den stora massan direkt. 4,5/6 i betyg av sport.ch.

SKOTTLAND

Daniel Majstorovic, Celtic, 1/0
Landslagsmittbacken Majstorovic spelade hela matchen för Celtic när laget vann på bortaplan mot Aberdeen med 1-0. Spelade stabilt i försvarets hela matchen och var en av anledningarna till att Celtic bibehöll sin nolla intakt matchen igenom. Blev varnad i den 36:e minuten.

Billy Berntsson, Kilmarnock, 0/0
Kilmarnocks match mot Glasgow Rangers blev uppskjuten i helgen.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg 3/0,
3 hållna nollor Det var inga matcher i Österrike i helgen. Däremot spelade Red Bull Salzburg kval till Europa League. Man slog Senica med 3-0 och Gustafsson fortsätter att hålla nollan och övertyga starkt.

Rasmus Lindgren, Salzburg 2/0
Det var inga matcher i Österrike i helgen. Däremot spelade Red Bull Salzburg kval till Europa League. Lindgren spelade hela matchen och gjorde det bra när man vann över Senica med 3-0 på bortaplan.

FINLAND

Markus Olofsson, IFK Mariehamn 15/0
Olofsson spelade från start när Mariehamn förlorade mot VPS på hemmaplan med 0-1. Olofsson gjorde ingen vidare insats och var den enda spelaren i Mariehamn som blev utbytt, i den 78:e matchminuten.

ISLAND

Adam Larsson, Keflavik 13/0
Efter att förra omgångens match blev uppskjuten för Keflavik var Adam Larsson tillbaka på planen igen, denna gång mot FH Hafnarfjardar. Det blev även detta en tråkig historia för Larsson. Redan i den sjätte matchminuten drog han på sig ett rött kort

USA

Erik Friberg, Seattle 18/1
Efter förlusten senast var Friberg bänkad i matchen mot Sporting KC. Matchen slutade med 2-1 seger för Seattle och Friberg satt på bänken hela matche

Publicerad 2011-08-09 kl 21:08