Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Publik sedan månader tillbaka i Danmark - "AC" vill se en dialog här: "Saknar en röd tråd"

MALMÖ. Anders Christiansen och hans Malmö FF får hålla till godo med tomma läktare.
I mittfältarens hemland Danmark har publiken varit närvarande i månader.
- Vi har väntat i sex månader och kan inte vänta mer, säger Christiansen till Fotbollskanalen.

Regeringen öppnade för några veckor sedan upp för att höja maxgränsen från 50 till 500 åskådare vid idrottsarrangemang från och med dagens datum - bara för att backa från förslaget med hänvisning till en ökad smittspridning. MFF-kaptenen Anders Christiansen delade sedan en video med vd:n Niclas Carlnén, som kallar det för "ett orimligt beslut" att klubben kan tillåtas ha 500 personer i restaurangen inne på Eleda Stadion - men inte lika många på läktarna. 

- Tyvärr har det inte varit någon röd tråd i sakerna. Jag saknar först och främst en tydlighet i de riktningslinjer som berättas, att man åtminstone kommunicerar varför man gör det ena och inte det andra. Man kan säga att Niclas säger det korrekt i den video som jag hänvisar till, säger Anders Christiansen. 

ANNONS

Han fortsätter: 

- Sätter man ihop dessa saker så ger det ingen mening. Jag saknar då en förklaring och att man börjar prata om det. Det är en sak att vi tycker att det är roligt att man kan gå på fotboll. Men för klubben MFF och föreningarna i Sverige kommer det bli stora konsekvenser. Är det ingen elitfotboll blir det också svårare med breddfotbollen. Det är inte bara vi spelare som tycker det är fel, utan så många, många mer. Det handlar om så många fler intresserade som saknar en förklaring. 

Spelare som "AC", klubbkamraten Isaac Kiese Thelin och IFK Norrköpings Simon Thern har alla uppmärksammat bilderna på sociala medier med fulla nattklubbar som öppnat upp. Samtidigt säger Christiansen att det inte är spelarna som är offer när fotboll spelas inför tomma läktare och klubbar går miste om intäkter. 

ANNONS

- Först och främst är det klubbarna som tar den största konsekvensen tycker jag. Ser vi det svart och vitt så får vi fortfarande lön, tränar och spelar matcher. Så det berör mer klubben i förhållande till intäkter och sponsorer, hur framtiden ser ut och så vidare. Men det är klart att det är en problemställning som jag tycker ska debatteras. Vi kan inte bara låta det vara. Jag vet inte om tolkningen är rätt, men jag tycker inte att det finns en öppenhet från politikernas sida. Detsamma gäller det Svenska Fotbollförbundet som saknar en dialog som gör allt omkring bättre. Det är det som är det konstiga, att man en dag öppnar för 500 – och så går det två veckor och man lägger ner tanken, när resten av samhället inte är nerstängt. Kom ut och prata för vi vill ha dialog. Vi har väntat i sex månader och kan inte vänta mer, säger Christiansen. 

ANNONS

I 30-åringens hemland Danmark tilläts ett mindre antal åskådare på matcherna när säsongen 2019/20 av Superligaen återupptogs i slutet av maj. Christiansen nämner FC Köpenhamn som spelar på landets största arena Parken och hade över 7000 i publiken under ett par matcher i juli. Men sedan smittspridningen ökat drastiskt i Danmark under hösten har gränsen satts till högst 500 personer på arenan. 

Är man i Danmark eniga om att det var rätt att öppna upp?  
- Nu har jag inte hundra procent koll på hela coronasituationen. Men som jag har förstått det så har det inte varit något problem på arenorna, det är inte där man blir smittad. Det sprids när skolorna börjar och folk ses och festar i små lokaler eller privat. Sedan sprids smittan vidare i samhället. Det är så jag tolkat den ökade smittspridningen i Danmark. Precis som under vårens utbrott så har man stängt ner delar av samhället igen. Men själva problemet har inte varit fotbollen, säger Christiansen. 

ANNONS

Nu riskerar serieledaren Malmö FF att fira ett eventuellt SM-guld inför tomma läktare. 

- Först och främst tror jag att alla, spelare och fans, är jättenöjda om vinner med eller utan publik. Men det är klart att fotboll inte bara är ett spel för spelarna utan också för fansen. Det betyder jättemycket för vår förening och våra fans som följer oss överallt. Det vore därför synd om vi inte kunde fira tillsammans, säger Anders Christiansen. 

Publicerad 2020-10-15 kl 09:36
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto