POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Publiken sviker - "Vi var inte mogna att starta så här tidigt"

45 procent lägre publiksiffror har noterats i Allsvenskan redan efter två omgångar. Och nu erkänner ledningen för svensk fotboll att siffrorna är alarmerande.

- Vi måste titta på det här. Publiktappet är oroande. Det verkar som om vi i Sverige inte är mogna att börja fotbollssäsongen så här tidigt, säger Svensk Elitfotbolls (SEF) ordförande Tommy Theorin till GP.

Med några få undantag, där det finns konstgräs, har planerna sett ut som jordåkrar. Sveriges nationalarena Råsunda har varit mer brun än grön och detsamma gäller för Stockholms Stadion, där det spelades match den gångna helgen.

Men någon sportslig orättvisa vill inte Tommy Theorin tala om.
- Det har inget att göra med vilket underlag matcherna spelas på. Är underlaget godkänt för spel, så kan matchen spelas, säger Theorin till FotbollDirekt.se.

Publiksnittet efter de två första omgångarna har gått ned från 10 755 till 5 869. Givetvis till en följd av den rådande situationen.
- Men vi ska inte bara skylla på planerna. Vädret har varit kallt och även på de matcher som har spelats på konstgräs har det varit liten publik på, säger Theorin till FotbollDirekt.se

Nu har SEF fått en hel del att fundera på till nästa säsong, hur säsongen ska läggas upp för att undvika något sånt här igen.
- Nästa år är det ju U21-EM igen och om vi, Gud förbjude, inte tar oss dit, hur ska vi göra då? Ska vi spela matcher ända in på mästerskapet? Det är frågor vi måste ta ställning till.

Publiktappet redan nu är alltså tämligen graverande. Det kommer minst sagt att bli bekymmersamt att ta ikapp det nuvarande publiktappet sett till att det spelas färre publikdragande Stockholmsderbyn och att säsongen pågår in i början av november.
- Förhoppningen är att vi ska kunna ta igen stora delar av det och kanske gå lite plus också när förhållandena blir bättre.

- Den fråga vi måste ställa oss är om det är så lyckligt att börja så tidigt. Kan vi spela tätare när vädret blir bättre?

SEF-basen menar att det inte går att tvinga folk att gå på fotboll i mars om de har en redan negativ inställning till det hela.
- Får vi inte folk att gå på matcherna måste vi förstås tänka till hur vi ska göra. Att man ska lära publiken att gå på matcher mot deras vilja går inte.

Theorin berättar också att SEF har inlett ett samarbete med greenkeepers från golfbanor för att kunna ta lärdom därifrån.
- Nu är vi nere på nivån där vi ställer oss frågor om vi har rätt sorts gräsfrö, har vi rätt dränering och sådana saker.

- Det är mycket vi måste diskutera och få på plats till nästa säsong. Vi måste erbjuda faciliteter som är tillfredsställande för publiken.

Omstarten av säsongen i Danmark skedde en helg före den i Sverige och Tippeligan i Norge startade exakt samma helg. Theorin har dock ingen koll på hur läget är i Norge som ju har liknande klimat som här i Sverige.
- I Danmark hade man problem med planerna på vissa arenor i den första omgången vid återstarten. I Norge har jag ingen koll på hur det har varit där men jag ska träffa folk därifrån och förhöra mig om läget, säger Theorin.

- Nu har vi provat det här och det är klart vi har tagit lärdom av det och nu har vi provat det här. Vi har en tuff utmaning att ta tag i.

Publicerad 2010-03-25 kl 12:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå