POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

Publiken sviker – klubbarna skyller på spelschemat

Sedan premiären sjunker publiksiffrorna i Allsvenskan på de flesta håll. Trots bra placeringar och fint vårväder sviker publiken. I klubbarna är man eniga om vad det beror på.

- Det täta schemat är en orsak. Det blir för många hemmamatcher, de bör vara en gång varannan vecka och inte varje vecka, säger Elfsborgs ordförande Bo Johansson till FotbollDirekt.se.

- Sen spelar även matchtiderna in. Vi spelade mot Malmö FF klockan åtta en onsdag, hade vi spelat en timme tidigare hade det troligen kommit något fler.

Malmös VD Pelle Svensson är inne på samma spår.

- Det är ett tajt program, det är mer fotboll än vad folk kan smälta. Sen beror det också på när man spelar matcherna. Vi har haft många matcher på söndagar då det varit lysande väder. Det låter kanske som en ideal fotbollsdag, men det är det inte. Många väljer att grilla eller besöka lantställen då. För oss är det idealt med matcher på vardagskvällarna.

Tabellplaceringarna och resultaten verkar vara av mindre betydelse. IFK Göteborg och AIK ligger trea respektive fyra. Men båda lagens publiksiffra på hemmaplan har pekat nedåt ända sedan premiären. Inte heller tabellsexan Malmö kan mäta senare hemmamatcher med premiären.

- Premiäreffekten är naturligtvis uppenbar, med tanke på den nya arenan. Sen handlar det om vilka motståndarna är. Vi har inte spelat mot de attraktivaste lagen de senaste matcherna.

Både Malmö och Elfsborg håller så här långt den genomsnittliga publiksiffra de budgeterat för. Men sjunkande publiksiffror innebär ändå mindre pengar till klubbarna.

- Generellt sett är det oroande att publiksiffrorna sjunker. Ett exempel är publiksiffrorna på Stockholmsderbyna, de är lägre än på länge. Det är viktigt för publikintresset att storstadslagen presterar.

Micki Almasi

Publicerad 2009-05-15 kl 12:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå