Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Publiktapp bakom AIK:s förlust

Publiken sviker och miljonerna rinner ur AIK Fotboll. Förlusten efter skatt var 5,7 miljoner under det tredje kvartalet i år.

- Vi har förlorat närmare 8 miljoner på publiksidan, säger AIK:s ekonomichef Owe Lundqvist.

Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 4,3 miljoner kronor. Bolagets egna kapital har minskat från 13,1 miljoner vid samma tid i fjol till 7,7 miljoner nu. Kapitalet lär minska mer än så under 2010 då årets två sista månader traditionellt sett brukar vara ekonomiskt svaga.

Framförallt är det publiken som sviker AIK jämfört med guldåret 2009. I den kolumnen saknas 8 miljoner kronor i intäkter.

- Publiken är en av de stora bovarna på intäktssidan. Dessutom har ett antal ordningsstörningar hittills kostat oss drygt 1 miljon kronor, säger AIK:s ekonomichef Owe Lundqvist.

AIK hoppas att de supportrar som stört ordning själva ska stå för de kostnaderna, men det kan vara svårt att få fram tillräckliga bevis.

AIK:s damer åkte ur allsvenskan och flyttas nu bort från bolagets verksamhet. I delårsrapporten ingår det i att "renodla verksamheten och anpassa bolagets kostnader till rådande marknadsläge".

Herrlaget har också kostat mer pengar än beräknat och åtstramningar är att vänta.

- Vi kommer att få lägga en väldigt tuff budget i år för sporten. Det är ju framför allt sporten som har kostat pengar för oss, säger Owe Lundqvist.

Under årets första nio månader redovisar AIK en förlust efter skatt på 3,8 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 4,6 miljoner för samma period förra året. Att resultat inte är sämre sett över årets första nio månader härrör till att AIK sålt spelare som Bojan Djordjic och Martin Kayongo-Mutumba för drygt 13 miljoner.

AIK-aktien har rasat med 58 procent hittills i år och handlas nu till 2,50. AIK Fotboll AB har kallat till en extra bolagsstämma den 17 november och styrelsen vill där få ett bemyndigande att få genomföra en nyemission.

- Vi öppnar upp för den möjligheten. Vi måste skapa oss nya finansieringsmöjligheter och se om vårt hus, säger Owe Lundqvist.

TT

Publicerad 2010-11-04 kl 18:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons