POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Ratad av FF - men Bystedt omvald som ordförande i AIK Fotboll AB

Foto: Bildbyrån

Eric Ljunggren och Per Bystedt.

I måndags röstades Eric Ljunggren fram till ny ordförande i AIK FF.
Under onsdagskvällen valdes dock Per Bystedt om till ordförande i AIK Fotboll AB, på bolagets årsstämma.

När 924 röstberättigade medlemmar tog sig till Solnahallen i måndags byttes AIK FF:s styrelse ut. Bland annat röstades Per Bystedt, valberedningens förslag till ordförande, bort. Ny ordförande i AIK FF? Eric Ljunggren.

Men Bystedt kommer även i fortsättningen att ha en roll inom AIK (utöver att han via sitt företag Bystedt & Son AB äger aktier i klubben), för under onsdagens årsstämma valdes han till ordförande i AIK Fotboll AB av bolagets aktieägare.

I styrelsen valdes också Faje Gani om. Han var dock inte på plats under torsdagskvällen.

- Jag kan inte säga så mycket i och med att jag inte var på plats. Men det var i alla fall en konsensus mellan parterna vad jag har förstått. Vi är fortfarande ett AIK. Bystedt, Eric, hela gänget hade ju en dialog kring det med de som var närvarande. Så de har fattat ett beslut tillsammans. Sedan är det tråkigt att de fyra nya ledamöterna inte var på plats, men jag har ingen aning om varför. Jag var ju inte heller på plats på grund av jobb. Jag har precis fått reda på det. Vad jag förstått så gick det väldigt fair till, säger Gani till Fotbollskanalen.

Vad tror du att det kan innebära med två olika styrelsesammansättningar?
- Medlemmarna är såklart viktigast för alla. Det kanske låter större än vad det är i nuläget, jag vet i nuläget inte vad som sades på mötet.

Men din ambition har varit att sitta i styrelsen för AB?
- Ja eller som jag gjorde i måndags. Jag är kvar ifall mina kollegor är kvar, jag är inte kvar om inte de är kvar. Och hela den här grejen har gått till på ett oschysst sätt, och det har jag sagt till de som jag har träffat och frågat mig. Det man har gjort mot Bystedt är inte schysst. Man kan absolut välja bort oss, välja bort honom. Men man kunde ha gått en annan väg, kunde ha pratat med berörda till exempel.

AIK Fotboll AB är dotterbolag till AIK FF (Fotbollsförening) och börsnoterat. Under aktiebolaget ligger klubbens elitverksamhet (herrlag, damlag och juniorlag). Det är i aktiebolaget den största delen av AIK:s pengar finns och det är till exempel AIK Fotboll AB som anställer vd/klubbdirektör.

AIK FF ägde, enligt AIK:s årsredovisning för 2017, 52,76 procent av rösterna i AIK Fotboll AB vid årsskiftet. 

Eric Ljunggren tar plats även i AIK Fotboll AB:s styrelse framöver, men som ledamot.

Anledningen till att det blev på det här sättet? Medlemmen Simon Strand, vars initiativ låg bakom styrelseförslaget som röstades igenom på AIK FF:s årsmöte i måndags, skriver följande på Twitter:

"Ang. kvällens bolagstämma i AFAB. Två dagar emellan FF-årsmöte och AB-stämma samt en dag till elitlicensen ska lämnas in, i kombination med ägardirektiv med tolkningsutrymme, anledning till att kompromiss träffades".

Han fortsätter:

"Att skydda sporten förstås prio 1 för FF-styrelsen. Överenskommelse träffades om att komma till beslut nu och sedan fortsätta samtal/förhandlingar under mindre pressade omständigheter. Snabba processer är bra, men så ibland även tålamod".

Sedan ungefär ett år tillbaka har tanken varit att AIK FF:s och AIK Fotboll AB:s styrelser ska bestå av samma personer, vilket avviker från svensk kod för bolagsstyrning och inte stämmer överens med ett ägardirektiv som AIK FF tagit fram sedan några år tillbaka. Enligt ägardirektivet ska två platser i AIK Fotboll AB:s styrelse vara "oberoende" eller representeras av minoritetsägare. En överenskommelse om att gå ifrån direktivet träffades dock mellan majoritetsägaren (AIK FF) och minoritetsägarna (bland annat Fabege och Bystedt & Son) förra året, vilket alltså gjorde det möjligt med samma styrelse i FF och AB.

AIK FF:s nya styrelse har ingen sådan överenskommelse med minoritetsägarna, än så länge.

Fotbollskanalen har sökt Eric Ljunggren och Per Bystedt.

AIK Fotboll AB:s nya styrelse: Per Bystedt (ordförande), Eric Ljunggren, Anders Appell, Patrick Englund, Marianne Bogle, Helena Roxtorp, Christian Snäcke, Faje Gani.

AIK FF:s nya styrelse: Eric Ljunggren (ordförande), Anders Appell, Patrick Englund, Marianne Bogle, Helena Roxtorp, Joen Averstad, Oscar Chröisty, Robert Falck, Jonas Svanberg.

AIK Fotboll AB:s nya styrelse

Ordförande
Per Bystedt

Ledamöter
Christian Snäcke
Faje Gani
Helena Roxtorp
Marianne Bogle
Eric Ljunggren
Anders Appell
Patrick Englund

Publicerad 2018-03-14 kl 23:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto