Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Regeländring: Inga böter för klubbar som sköter säkerhetsarbetet

Foto: Scanpix

Svenska fotbollförbundet klubbar igenom nya regler.

Svenska fotbollförbundet ändrar i regelboken.

Klubbar kan inte längre straffas vid ordningsstörning, exempelvis bengalbränning, om de sköter säkerhetsarbetet.

Skillnaden blir markant.

Tidigare har klubbar, även om de har uppfyllt alla säkerhetsbestämmelser som har föreskrivits i tävlingsreglerna, varit "strikt ansvariga" för ordningsstörningar. Alltså har bengalbränningar och liknande läktarföreteelser lett till böter - trots att klubbarna har gjort allt som krävs av dem.

Det har Svenska fotbollförbundet nu ändrat. På Twitter meddelar Mats Enquist, generalsekreterare i föreningen Svensk Elitfotboll (Sef), att regeln (TB 3 kap 22§) ändras från "strikt ansvar" till ansvar för "underlåtenhet".

På enkel svenska: inga flera böter för klubbar som sköter sitt säkerhetsarbete fullt ut.

Fotbollskanalen har tidigare avslöjat att dessa regeländringar var på väg att gå igenom, och att följande rad läggs till i Tävlingsbestämmelserna för 2015: "Påföljd får inte åläggas om föreningen kan visa att den gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka och inte heller annars genom fel eller försummelse orsakat ordningsstörningen".

Tävlingskommittéens ordförande Gerhard Sager uttalade sig om, den då stundande, regeländringen:

– Alla klubbar har ju ett ansvar för sina supportrar och ledare och deras beteende på matcher. Men vi är överens om att omformulera den delen till ett ”oaktsamhetsansvar”. Det betyder att en förening kan bli bestraffad om man inte levt upp till sina åtaganden vad gäller bestämmelser om säkerheten. Men om man gjort allt i sin makt ska man inte kunna straffas. Omvänt blir det så att man kan bestraffas även om ingen incident inträffar, ifall det finns brister i säkerhetsarrangemanget. Det kan gälla exempelvis att man inte haft så många ordningsvakter och publikvärdar på plats som man borde ha haft.

På fredagen klubbade Svenska fotbollförbundet igenom flera regeländringar till nästa säsong, på sitt representantskapsmöte. Bland annat kommer "legal pyroteknik" att tillåtas, förutsatt att klubbar som ansöker om arrangemang har tillstånd från myndigheterna.

Publicerad 2014-11-28 kl 15:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons