Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Regeringen backar om polisnotorna: Var orimligt och orättvist

Beatrice Ask berättar att regeringen i sin höstbudget kommer att lägga förslag om att slopa de kritiserade polisnotorna. Men de fakturor klubbarna redan fått ligger kvar.
- Regler gäller inte retroaktivt, säger hon till fotbollskanalen.se

Inför valåret 2014 gör regeringen en helomvändning i fråga om de kritiserade polisnotorna. Justitieminister Beatrice Ask berättar för fotbollskanalen.se att faktueringarna helt ska upphöra.
I stället tillför regeringen i höstbudgeten 20 miljoner kronor mer till polisen från och med årsskiftet, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

- Vi har gjort två ordentliga utredningar och haft en rejäl remissomgång och det är så att nackdelarna överväger fördelarna. Det finns skäl för de ersättningsskyldigheter som funnits men sammantaget menar regeringen att nu är det dags att ta bort det och det sker vid årsskiftet.

ANNONS

Gör man en lagändring?
- Ja, vi gör om reglerna och det är ju så att kraven på ersättning för arrangörer är ju något som är generellt och inte bara gäller idrottsevenemang och det var ju anledningen till att vi var tvugna att göra en andra utredning. Förslaget vi lägger i budgeten nu är att ta bort krav på ersättning från arrangörerna. Däremot ligger ansvaret i grunden kvar när det gäller säkerhet och trygghet.

När den senaste utredningen presenterades sa utredaren Bo Svensson att faktureringen var ett incitament för klubbarna att arbeta med säkerheten. Kommer klubbarna bli sämre på säkerhetsarbete nu i så fall?
- Jag hoppas att det är som riksidrottsförbundet menar att man skapar ett bättre samarbetsklimat om man tar bort ersättningskravet. Vi måste fortsätta samarabeta för säkerheten. Och det är inte bara klubbarnas åsikter som vägt in här, det är även konkurrensverket som pekat på svårigheterna att dra gränsen mellan olika typer av arrangörer. Sammantaget tycker jag att det finns skäl att avskaffa det från årsskiftet så får vi samarbeta på andra sätt. Självklart är det ändå viktigt att inte arrangörer lägger över mer ansvar på det allmänna, de har fortfarande ett stort ansvar.
ANNONS

Beatrice Ask menar att ändringen görs så snabbt som möjligt. Men de fakturor klubbarna redan fått måste ändå betalas, säger hon.
- Regler gäller inte retroaktivt. Ersättningsskyldigheten avskaffas vid årsskiftet och fram till dess är det de reglerna som gäller. Där måste allt skötas enligt laga ordning och det kan inte jag ha åsikter om. Någon retroaktivitet i reglerna kommer inte att beslutas om från regeringens sida.

Du sa att nackdelarna övervägde fördelarna. Vilka var det värsta nackdelarna?
- Det är ogörligt att se skillnad mellan olika klubbar där vissa drivs i form av aktiebolag vilket definitionsmässigt är kommersiell verksamhet men där arrangermangen är väldigt lika och klubbarna är väldigt lika så det blir konstigt med olika förutsättningar när man ska genomföra arrangemangen. Det är orimligt och blir orättvist.

Du säger att konkurrenssituationen var det värsta, alltså inte faktueringen i sig. Finns det en risk att man återigen börjar fakturera i framtiden, men att då alla klubbar drabbas?
ANNONS
- Nej, nu tar vi bort de gerenerlla reglerna men givetvis kommer vi att följa noga att alla gör sitt för att öka tryggheten på exempelvis fotbollsmatcher. Blir det så att några lägger över ett större ansvar på det almänna nu så får vi ta det då.
Publicerad 2013-09-10 kl 18:36

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto