Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Regeringen slår polisen på fingrarna - klubbarna kan slippa betala

Regeringen backar nu för kritiken och ser över reglerna för polisens rätt att ta betalt för bevakningen vid stora idrottsevenemang.

Men enligt justitieminister Beatrice Ask handlar det om att få enhetliga regler, inte nödvändigtvis om att ta bort möjligheten.

Den nye nationella samordnaren mot våld vid idrottsevenemang, Björn Eriksson, får också i uppdrag att se över reglerna för polisens möjligheter att ta betalt för sin bevakning.

Kritiken har varit massiv mot att polisen börjat debitera klubbarna. Nu är det plötsligt "nödvändigt" att göra en översyn, enligt Beatrice Ask (M).

Olika villkor

- Reglerna är från 1950-talet och idrottsvärlden då och i dag är inte densamma. Det finns väldigt många olika typer av arrangemang och klubbarna är väldigt olika, en del är aktiebolag. Jag vill ha logiska, transparenta och moderna regler som är lika över hela landet, säger Ask till TT.

ANNONS

Däremot vill hon inte svara på om polisen även i fortsättningen ska få ta betalt.

Översynen gäller specifikt idrottsvärlden men reglerna är generella och omfattar även kulturevenemang.

Idrottsvärlden välkomnar översynen.

- Det är bra att vi får i gång dialogen. Vår förhoppning är ju att man inte ska ta ut några poliskostnader alls, det är så vi arbetar i frågan, säger Tommy Theorin, generalsekreterare för föreningen Svensk elitfotboll.

Vill hitta en balans

Samordnaren ska vara klar till mars 2013, men Björn Eriksson utesluter inte att det kommer ett delbetänkande.

Han vill inte föregripa vad han kommer fram till i utredningen.

- Problemställningen är ju den att polisnotor är kopplade till ordningslagen. Ordningslagen är en av de fyra, fem områden vi ska titta på. Det får ju inte bli så att annat säkerhetsarbete eftersätts för att man ska klara en polisnota. Det gäller att hitta en balans där, säger Eriksson.

ANNONS

Socialdemokraterna tycker att frågan måste lösas "betydligt snabbare" än till mars 2013, skriver Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, i ett mejl till TT.

Han välkomnar att reglerna ska se över, men är kritisk till att utredningen om polisens betalning bakas ihop med huliganfrågan.

"Reglerna drabbar inte bara idrotten utan även kulturarrangemang och mig veterligen finns det inga huliganer där", skriver Johansson.

TT

Publicerad 2011-11-17 kl 17:34
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto