Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Regeringens förslag: Publiktak på 500 personer från 17 maj

5d

Snart kan det bli mer publik i allsvenskan.
Regeringen föreslår nu lättnader gällande deltagarantal på stora sport- och kulturevenemang.
Från den 17 maj kan upp till 500 personer släppas in på matcher.
"Ett bra steg i rätt riktning", skriver Sef:s generalsekreterare Mats Enquist i ett sms till Fotbollskanalen. 

Allsvenskan är igång, men ännu får bara åtta supportrar vara på plats på matcher. Folkhälsomyndigheten begärde i slutet av mars att regeringen skjuter på lättnader, som tidigare aviserats till den 11 april, till den 3 maj i stället. Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, har sedan tidigare tagit fram en plan för "stegvis återgång till publik på arenorna", men har hittills inte fått gehör.

ANNONS

Nyligen uttalade sig även statsepidemiolog Anders Tegnell om att det kan komma att dröja till det blir mer publik på fotbollsmatcher, då han anser att risken för smittspridning är för stor och att fotbollen inte kan särbehandlas. 

Nu föreslår däremot regeringen, i en remiss, lättnader för publik på stora sport- och kulturevenemang utomhus. Från den 17 maj kan upp till 500 personer släppas in på matcher - om smittutvecklingen i samhället tillåter det. 

- Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). 

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll:

"Ett bra steg i rätt riktning, jämfört med det tidigare beskedet! Nu blickar vi framåt!", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Ännu verkar dock läget fortsatt vara kyligt mellan fotbollsrörelsen och Folkhälsomyndigheten. Så sent som i förra veckan bekräftade Sef, för Fotbollskanalen, att myndigheten nobbat ett nytt möte med fotbollen om publikfrågan. Sef publicerade även ett öppet brev om publikfrågan, då man kände att man inte kommit någon vart i diskussionerna med Folkhälsomyndigheten om en stegvis öppning av läktarna och därför ville se regeringen agera, något regeringen alltså gjort nu. 

"Om Folkhälsomyndigheten saknar resurser för en sådan dialog är det regeringens uppgift att lösa det. Regeringen styr riket och Sverige får inte vara sist på bollen. Vi vädjar nu till regeringen och till Stefan Löfven att säkerställa att Folkhälsomyndigheten inser situationens allvar, att myndigheten arbetar med en framkomlig lösning och att den ges de resurser som behövs för att lösa problemet", skrev Sef i brevet.

ANNONS
Publicerad 2021-04-30 kl 12:54
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto