POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
11å

Rekord-Wiland vill avsluta med guld

Endast sju insläppta mål på 22 matcher är rekord.
Men statistiken är inget som Elfsborgs målvakt bryr sig särskilt mycket om i jakten på SM-titeln.
-Man vinner ju inga matcher på att spela 0-0. Även om jag kunde önska att det var så, säger Johan Wiland inför tisdagens möte med Hammarby.

När 22 omgångar är spelade av årets allsvenska har Elfsborg och Johan Wiland bara släppt in sju mål. Laget snittar på 0,32 insläppta mål per match - vilket, enligt Elfsborgs hemsida, är den lägsta snittsiffran på baklängesmål genom tiderna.
Då serien ännu inte är färdigspelad kan jämförelsen med Malmö FF - som på 22 matcher två gånger på 1980-talet snittade på 0,50, och AIK som på 26 matcher 1999 snittade på 0,54 - tyckas haltande. Men kontentan kvarstår:
Jagande Elfsborg, just nu fyra poäng bakom serieledande Kalmar, är svåra att slå hål på.
-Vi vet ju att vi måste göra vårt jobb bakåt. Defensivt har vi varit bra hela säsongen. Och det är ju ofta så vi börjar matcher, med bra försvar, säger Johan Wiland till TT.
-Vi tyckte nog att vi släppte in lite för många och för enkla mål förra säsongen. Så vi har tränat mycket på försvaret.
Guldåret 2006 släppte Elfsborg in 19 mål. I fjol rullade 30 bollar in bakom Boråslagets målvakt.
-Det är små marginaler som det handlar om. Och det är egentligen svårt att förstå att det har gått så bra i år. Allt har bara suttit rätt, säger Wiland.
Efter säsongen lämnar han sin moderklubb för spel i FC Köpenhamn, men innan dess kan han slå ännu ett rekord. Med 16 hållna nollor i år nosar Elfsborg på Malmös notering från 1974, då skåningarna höll nollan i 18 matcher.
-Fortsätter vi som vi har gjort under säsongen kan vi mycket väl slå det rekordet. Men tyvärr får man inte tre poäng bara av att hålla nollan, säger Wiland som ser fram emot den återstående jakten på Kalmar.
-Det känns inspirerande tycker jag. De har en tuff match mot Helsingborg borta nu. Går det som vi vill kan vi vara en poäng bakom efter den här omgången.
Matchen mot Hammarby blir dock första sedan Elfsborgs gulddrömmar förra veckan fick en viss törn.
Men att skadade Stefan Ishizaki har spelat färdigt för säsongen oroar inte Wiland alltför mycket:
-Det är klart att han är en jätteviktig spelare och han har varit bra på sistone. Men samtidigt har vi en jäkligt bra trupp och får försöka se ljust på det här. Någon annan får kliva fram i stället.
Själv söker Wiland bästa möjliga avslutning på sina elva år i Elfsborg.
-SM-guld, det vore det perfekta slutet, säger han.

TT

Publicerad 2008-09-22 kl 15:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå