POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

RF: "Kan inte pressa fram något besked om allsvenskan"

Foto: TT.

Fotbollen hoppas på grönt ljus redan den här veckan.
RF-basen Björn Eriksson vågar inte ropa hej.
- Vi kan inte pressa FHM till att komma med ett ställningstagande om de känner att de inte bottnar i frågan, säger han till Fotbollskanalen.

Det finns en spänd förväntan i luften i fotbolls-Sverige. Den 14 juni har SvFF satt som tänkt premiärdatum, men ännu finns det tydliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som inte möjliggör det. Nämligen den som säger att det inte är tillåtet med seniormatcher inom idrott.

SvFF har flera gånger sagt att man vilar sina beslut på det som FHM kommer fram till för olika råd, baserat på hur smittspridningen ser ut där och då.
 
Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna, har under dagen gått ut med att besked om säsongsstarten ”väntas under den här veckan”.  Dessutom säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist, som dock inte var med på det första mötet, att han tror att det blir på onsdag eller torsdag.
 
- Vi har ett klubbchefsmöte på torsdag, lite för att kunna vänta in vad FHM säger. Förhoppningsvis vet vi något då. Det är väldigt jobbigt att skjuta mot ett mål som man inte ens ser vad det är för något, säger han till Fotbollskanalen.
 
Å andra sidan sa Anders Wallensten, som är biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i fredags till TV4 att besked kring vilka riktlinjer som ska gälla under sommaren väntas komma ”om ett par veckor” - och att det inte kommer bli speciella riktlinjer för respektive idrott i första ledet.

- Det jag kan säga generellt är att vi kommer komma med en slags uppdatering av vad vi tänker kring aktiviteter inför sommaren, inom ett par veckor – i förhållande till hur smittspridningen ser ut. Det är något alla kan ta ställning. Just nu har vi inte någon tanke kring att jobba specifikt med olika sporter, sa Wallensten då.
 
Björn Eriksson, ordförande i RF, har suttit i många möten med Folkhälsomyndigheten sedan pandemins utbrott och RF har varit en viktig kontaktyta för FHM. Det var enligt Eriksson RF som bjöd in fotbollen att medverka på mötet i fredags, där protokollet för hur uppstarten skulle kunna gå till, presenterades. 
 
Eriksson aktar sig för att spekulera om när besked kommer. 

Det är inte säkert att det kommer ett besked den här veckan?
- Det vågar jag definitivt inte säga. Jag vill varken utesluta det eller säga att det är säkert. Ju förr desto bättre, men vi kan inte pressa dem till att komma med ett ställningstagande om de känner att de inte bottnar i frågan. De vet väldigt väl att idrotten gärna vill ha besked på den här punkten, säger han till Fotbollskanalen.
 
Fotbollen är väldigt offensiva och går ut med att man tror besked ska komma denna vecka, hur uppfattar du trycket som de sätter?
- Fotbollen är fullt kapabla att bedöma det där själva, det vi har gemensamt allihop är att vi längtar efter matcher och vuxentävlande. Men jag tror att vi alla inser att vi inte kan bestämma i den frågan, för det måste FHM få göra.
 
När väl förbudet mot seniormatcher hävs skulle RF eventuellt kunna få en viktig roll i hur respektive idrott kan göra, med utgångspunkt ur de nya riktlinjerna.
 
- Vad gäller riktlinjer kring idrottande så är det fullständigt självklart att det är Folkhälsomyndigheten, men sedan kan man komma in på olika tillämpningar och det är klart att om det ska tillämpas inom fotboll, innebandy, golf och annat så kan det uppstå praktiska tillämpningsfrågor och där kan det hända att de tycker att det blir lite knivigt att ge sig in i 71 specialidrottsförbund. De som fattar beslutet om riktlinjer i stort är ingalunda FHM, men någonstans går gränsen mellan att tillämpa och fatta beslut om riktlinjer. 
 
Det kommer aldrig bli RF som i sista hand ger fotbollen grönt ljus att spela?
- Nej. Det är definitivt FHM som bedömer smittskyddsfrågor. Det vi kan göra är att om det ska vara riktlinjer som är lika för all idrott är det klart att det kan finnas en en funktion för en organisation som RF att vara till gagn någonstans i systemet, det är inte en orimlig tanke.
 
Så om det kommer breda riktlinjer till idrotter från FHM så skulle ni kanske kunna säga att fotbollen får vänta med något eller att pingisen får vänta med något annat, utifrån riktlinjerna?
- Jag vill helst inte spekulera, för jag har den respekten för vad Folkhälsomyndigheten säger, jag tycker att att det är vettigt att de gör det. Det som förenar fotbollen med så väldigt många andra är att vi längtar efter att vi ska kunna ha vuxenidrott, men problemställningen är att vi inte äger frågan.
 
De olika faserna som beskrivs i protokollet från Sef - spel utan eller med publik och så vidare, blir det RF, SvFF eller FHM som bestämmer var man får befinna sig?
- Jag vet faktiskt inte och jag skulle vilja hålla tillbaka mitt tyckande, annars är det som att jag ger mig ut för att ha en alldeles unik kompetens och det tycker jag inte att jag har. Jag antar att det är sådant som FHM kommer tillbaka till. 
 
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, skriver i ett sms till Fotbollskanalen att man ”inte fått något besked om tid” gällande eventuellt nytt möte med myndigheten. Svante Samuelsson, sportchef i Sef skriver å sin sida att inget nytt möte är inbokat och att det enda man vet är att FHM på något sätt ska återkoppla den här veckan.
Publicerad 2020-05-12 kl 15:23
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto