Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

RF och SvFF med uppmaning efter internmatcher - tänj inte på gränserna: "Måste tänka vilka signaler det skickar"

44v

Det finns inget förbud mot att spela tvåmålsspel på träning.
Men både RF och SvFF vill att klubbarna undviker att tänja på gränserna.
- Då missar man poängen, nämligen pandemibekämpning, säger RF-basen Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

När Folkhälsomyndigheten nyligen gick ut med en ändring kring sina riktlinjer för idrott under coronapåandemin, var statsepidemiolog Anders Tegnell tydlig. Barn- och ungdomsmatcher är okej så länge lagen om att det max får finnas 50 personer på plats uppfylls och att andra rekommendationer följs. 

Däremot gavs seniormatcher, vare sig det rör sig om träningsmatcher eller tävlingsmatcher, tydligt tummen ner. 

 - Det får man vänta med, sa Tegnell.

Dessutom skriver Svenska Fotbollförbundet i sina riktlinjer att man i samband med träning bör ”minska moment med närkontakt” och att lagen ska göra andra övningar i stället, dessutom ska man anpassa aktiviteterna ”för att minimera smittspridning”. 

ANNONS

På fredagen spelade dock både Hammarby och AIK tvåmålsspel, men på träning. AIK spelade internmatch och Bajen delade upp tre lag blandat med samarbetsklubben IK Frej. Matchen sändes live på Dplay och i samband med mål kramade spelarna om varandra och gjorde ”high fives”. Dessutom undveks inte närkamper i själva spelet.

Oavsett om klubbarnas tolkningar av riktlinjerna faller inom ramen för vad som kan vara okej eller inte så menar både Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet att klubbarna bör ta höjd för rekommendationerna och inte lägga sig nära gränsen.

- Den här typen av riktlinjer som utfärdas, de ska man följa och dessutom ha hygglig marginal till. Skälet till det här är ju coronabekämpningen. Har man sådana här aktiviteter, vare sig det är fotboll eller annat så bör man hålla det.  Sedan kan man säkert ibland hitta regeländringar och annat i vissa idrotter som gör att man kan uppfylla andemeningen i det här, som rör närkontakt och annat. Man kan alltid konstruera speciella regler för att se till att det efterlyds. Jag vill inte säga att det inte kan finnas sådana fall, men det är inte bra och det är inte lämpligt om man tänjer på reglerna för pandemibekämpningen. Men det gäller lika mycket andra idrotter än fotboll, säger ordföranden Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Att spela ”internmatch” eller ”tävling på träning”, är det att tänja på gränserna och hitta luckor i rekommendationerna?
- Som det beskrivs för mig så låter det ju så, om den enda skillnaden är ett klubbkort i plånboken, att man tillhör den ena eller den andra. Då ligger det tyvärr väldigt nära att tänja. Är det så att man anpassat reglerna på något sätt för att uppfylla Folkhälsomyndighetens krav så är det en annan fråga. Här är jag dock helt beroende av tidningsuppgifter och annat.  

 - Det är väldigt viktigt att det uppfattas som att man inte tänjer på reglerna för att ändå kunna spela, för då missar man poängen, nämligen pandemibekämpning. 

Håkan Sjöstrand är generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet. Även han tycker att alla klubbar bör tänka efter en gång extra.

- När det handlar om träning och att spela ett vanligt tvåmålsspel på träning, som är en normal del av en träning, så finns det inte något förbud mot det. Men om det skulle visa sig att det rör sig om en ”förtäckt” träningsmatch, då är det inte förenligt med vare sig Folkhälsomyndighetens råd eller SvFF:s riktlinjer, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Oavsett om det är Hammarby eller andra så är det väldigt viktigt att alla tar ett ansvar för situationen som råder och att vi håller oss med god marginal på rätt sida om myndigheters beslut och rekommendationer. Jag utgår från att alla har förstått det. Om vi bortser från regler och riktlinjer så handlar det här också om att ta ett vuxenansvar och använda sunt förnuft givet situationen som råder. Vi måste alla också tänka igenom vilka signaler olika beteenden skickar. Det ska inte gå att missuppfattas.

Den här typen av upplägg, är det att tänja på gränserna eller att skicka fel signaler?
- Jag har inte sett upplägget, jag sitter i möten för att försöka hantera en mängd andra olika saker och konsekvenser av den här pandemin. Men tvåmålsspel på en träning är en normal del av en träning men när jag ser paketeringen av det så är det uppenbart att det uppfattas som något annat. Det är väldigt viktigt att vi tar ut ett ordentligt säkerhetsavstånd.

Anders Tegnell fick på den dagliga presskonferensen gällande coronaviruset frågan hur han ser på Hammarbys arrangemang. Han valde då att hänvisa till SvFF.

ANNONS

- Regelverket säger tydligt att det inte ska vara några matcher på seniornivå. Vad man sedan definierar som match och inte match, det har vi pratat med RF och SvFF om. Det är en fråga de ska hantera. Men regelverket är väldigt tydligt.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson kommenterade träningens upplägg, i Dplay och sa då:

- Om inte ni (tv-teamet) var här skulle haft den här tillställningen på Årsta IP. Vi försöker hitta nya grepp för att igång. Vi ser detta som en träning. Vi har hela tiden hållit hårt i olika träningsrum och försöker att hålla distans. Det ser ut som en träning men sedan blir det lite extra intensitet i och med att Zlatan är här.

Nu ser FHM det här, är du rädd att de tänker stänga igen ytterligare?
- Jag tror det ser ut så här på alla fotbollsplaner runt om i Sverige, så det blir svårt att förhålla sig till. Det är våra killar allihop och de träffas dagligen. Vi försöker hålla oss till det.

Publicerad 2020-04-24 kl 14:30

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto