POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

RF vill behålla 51-procentsregeln: "Ett svårt beslut"

Riksidrottsförbundet (RF) kör över sin juridiska kommitté och föreslår till Riksidrottsmötet i slutet av maj att den så kallade 51-procentsregeln blir kvar i svensk idrott, enligt SVT Sport.

Föreningars medlemmar ska alltså ha rösträttsmajoritet i idrottsaktiebolag. Det innebär att ingen enskild ägare, till exempel en privatperson eller ett företag, får köpa upp en fotbollsklubb helt och hållet. Kritiker hävdar att regeln i dess nuvarande form hindrar investorer att satsa pengar på svensk fotboll. Samtidigt oroar sig andra för att ett avskaffande av 51-procentsregeln skulle leda till att gräsrötterna förlorade sitt inflytande helt, och att allt i stället styrs av de som har mest kapital.

RF:s juridiska kommitté har föreslagit att 51-procentsregeln ska ändras till 34 procent, något som Svenska fotbollförbundet står bakom. I ett sådant upplägg hade de privata intressena kunnat styra den dagliga driften av fotbollsklubbarna, men de hade inte kunnat göra övergripande ändringar som att påverka bolagsordningen och annat.

- Det har varit ett svårt beslut eftersom trycket från de specialförbund som har de starkaste kommersiella intressena varit stort, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber till SVT Sport.

- Vi måste också ta andra hänsyn — det handlar om det idrottspolitiska "signalvärdet". Ett annat förslag skulle föra idrotten i en ökad kommersiell riktning.

Förslaget går nu ut till de 70 specialförbunden. Frågan ska sedan avgöras på Riksidrottsmötet i slutet av maj.

- Jag väntar mig en tuff debatt, säger Mattsson Weijber.

TT

Publicerad 2011-04-28 kl 13:46
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå