POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

RF:s önskemål inför hösten: 1 260 miljoner kronor

Foto: Bildbyrån.

Björn Eriksson.

1 260 miljoner kronor.
Den summan anser sig Riksidrottsförbundet behöva för det tredje kvartalet.
Hur stor del fotboll "ska" få av det beloppet kan ordförande Björn Eriksson inte svara på.
- Ingen kommer gå osårad ur den här processen, säger han till Fotbollskanalen.

Till följd av coronapandemin valde regeringen att avsätta 500 miljoner kronor till idrottsrörelsen för kvartal två. Hur mycket fotbollen – och övriga sporter – kommer få av den summan väntas Riksidrottsförbundet, RF, gå ut med på torsdag kommande vecka.

I dag, fredag, gick RF dock ut med hur mycket pengar de anser sig behöva i ekonomiskt stöd för kvartal tre, juli till september. Med andra ord hoppas förbundet nu på ett ännu större krispaket än de 500 miljoner kronorna som regeringen avsatte för idrotten under kvartal två, 12 mars till 30 juni.

1,2 miljarder för kvartal tre alltså.

- Det är så behovsbilden ser ut. Förra gången var behovsbilden ungefär den samma och då landade vi i ett stöd på 500 miljoner kronor. Nu har vi ungefär samma bild, om man tittar på det tredje kvartalet, och svaret på frågan om hur mycket vi kommer ansöka om kommer att ges på torsdag, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

I dagsläget går det inte säga något om hur mycket av de 1,2 miljarderna som fotbollen ”ska” få ta del av.

- Nej, det kan jag inte säga. Samma sak gäller för kvartal två. Och det beror på att det är väldigt många ansökningar som har kommit in. Fotbollen är en väldigt, väldigt stor aktör. Hypotesen vi jobbar med nu är att man spelar utan publik och det drabbar i det här fallet kanske elitidrotten hårdare, men det kan även drabba breddidrotten ganska tungt. Oavsett om beloppen är betydligt lägre är även intäkterna betydligt lägre.

Kommer de 500 miljonerna som ni nu inom kort fördela ut att räcka?
- Vi hoppas det. Vi är i en situation där alla blöder, vare sig det är resebolag, frisörer, klubbar eller vad det nu är. En svårbedömd fråga är: hur får vi spela fotboll på elitnivå? Vad händer till exempel i ett läge om vi får spela med publik under tredje kvartalet. Våra kalkyler bygger på att du inte får ha publik under tredje kvartalet. Men det vore ju väldigt positivt om det ändras, men det vet vi inte.

Hur ser dialogen ut med klubbar i dag? Hur många hör av sig?
- Det är många som hör av sig. Men när vi sedan fördelar det här till de som spelar i högre divisioner kommer vi komma fram till en klumpsumma, sedan är det upp till fotbollen att komma fram till sin fördelning. Det är inte lätt för oss att göra det, det gör fotbollsvärlden bäst själv.

- Och det här är ett överlevnadsstöd, inget kompensationsstöd. Och det betyder att ingen kommer att kompenseras för de kostnader man haft fullt ut, det finns inte på kartan att det finns så mycket pengar. Det är överlevnadsprincipen som är avgörande: hur ska man göra för att svenska idrottsklubbar inte går under?

Vad vill du säga till de klubbar som går på knäna nu?
- Jag lider med dem, vi på RF gör vad vi kan för att få så mycket stöd som möjligt och fördela det så rättvist som möjligt. Men jag är medveten om att hur vi än gör kan du inte dela en kotlett på hur många ledder som helst. Utgångsläget kommer bli att ingen kommer känna att ”jag har blivit rätt hanterad”. För oss är det en fråga att vara så rättvisa som möjligt och få en så stor pott som möjligt. Ingen kommer gå osårad ur den här processen.

- Det skulle vara roligt att säga: ”Lugn, alla kommer kompenseras”, men det är inte möjligt att säga.

Publicerad 2020-06-05 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto