Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
2v

Riksombudet överklagar friande Dif-domen efter derbyt: "Märkligt att lägga energi på det"

Foto: Bildbyrån

Djurgården friades från bestraffning efter den kastade bengalen i derbyt mot Hammarby.
Nu har riksombud Henrik Engvall valt att överklaga beslutet.
- Jag kan tycka att det i det här fallet finns ett behov av att idrottens högsta prövningsorgan får pröva det här, säger Engvall till Fotbollskanalen.

För några veckor sedan fattade disciplinnämnden sitt beslut efter skandalscenerna i derbyt mellan Djurgården och Hammarby, då avsparken sköts upp på grund av att en person kastat en bengal från Djurgårdens läktare in mot en sittplatssektion. 

Personen som kastade har därefter belagts med tillträdesförbud i två års tid och han är dessutom misstänkt för misshandel.

Djurgården som klubb undslapp dock repressalier och disciplinnämnden som tog beslutet lutade sig då mot beslutet man tog efter mötet mellan Hammarby och IFK Göteborg tidigare i år, då en väldigt liknande incident inträffade.

- Vi har i första instans svårt att se att Djurgården kan belastas med påföljd på grund av det. Vi kan säga att vi har haft ett tidigare fall som var liknande mellan Göteborg och Hammarby, där samma sak hände och av samma skäl som vi frikände Hammarby då, så frikänner vi nu Djurgården. Det kan däremot överklagas, sa nämndens 1:a vice ordförande Göran Nilsson till Fotbollskanalen då.

Tobias Tibell, som vid tillfället för IFK Göteborg-Hammarby agerade riksombud, valde att inte överklaga till nästa instans.

- Det sätt som disciplinnämnden resonerat på, så har man resonerat i tidigare ärenden och vi ser inte att det finns något prejudicerande värde att ta upp det till Rin som ska avgöra principiella ärenden. Vi tycker att vi har fått ett svar på hur regelverket ska tillämpas och tolkas, sa Tibell då.

Hans efterträdare Henrik Engvall resonerar dock annorlunda och i dagarna valde han att överklaga beslutet till nästa instans, Riksidrottsnämnden Rin. Engvall yrkar på ett bötesbelopp för Djurgården.

- Jag resonerar inte på något annat sätt än när jag lämnade in min anmälan (till disciplinnämnden). Jag tyckte att det i det här fallet fanns fog för att göra en anmälan. Sedan har disciplinnämnden gjort en bedömning och jag kan tycka att det i det här fallet finns ett behov av att idrottens högsta prövningsorgan får pröva det här, säger han till Fotbollskanalen.

När de tog beslutet så hänvisade Göran Nilsson till ett beslut man tagit efter en liknande incident mellan Hammarby och IFK Göteborg. Och att man resonerat likadant vid det här tillfället. Köper du inte den motiveringen?
- Jag har inga kommentarer kring de enskilda fallen. Eftersom att jag lämnat in en anmälan har jag ju trott att jag ska ha framgång med den och jag tycker så klart att det är fel och har överklagat, samtidigt som det finns en anledning för Rin i det här fallet att pröva ärendet. 

Henrik Engvall vill inte uttala sig om Tibells beslut att avstå en överklagan i Hammarby-fallet.

- Jag kan inte svara på hur en föregångare har tänkt. Inga fall är heller de andra lika. I det här fallet är det min bedömning att jag vill överklaga. Så mycket kan jag säga.

Mats Jonsson är säkerhetsansvarig i Djurgården. Han tycker att disciplinnämnden tog ett korrekt beslut första gången och att Engvall i stället borde lägga energi på att utröna om några straff ska utdelas efter kaoset mellan AIK och Malmö FF.

- Det ter sig jäkligt märkligt att lägga energi på just det beslutet och sedan blundar man för fullständigt för de saker som skett i AIK-Malmö där jag helt och hållet tycker att man missar poängen faktiskt. Det är helt ointressant om domaren har bestraffat spelare och ledare för olika saker. Jag tycker att man måste utröna och penetrera AIK:s ansvar som förening och arrangör helt annorlunda, säger han till Fotbollskanalen.

- Det är riksombudets roll att överklaga beslut om man anser att det är ett felaktigt sådant. Jag har inte läst överklagan än utan vi får ta ställning till det i ett senare tillfälle. Jag tycker dock att disciplinnämndens  beslut är ett klokt beslut och att det är ett korrekt beslut. Därför finns det ingen anledning i min bok att över huvud taget överklaga och lägga kraft, energi och resurser att överklaga ett korrekt beslut redan från början.

Henrik Engvall upprepar samma motivering som han gav Fotbollskanalen under onsdagen, gällande beslutet att inte göra någon anmälan efter AIK och Malmö FF.

- Jag ser i nuläget inte, utifrån det mandat och den beskrivning som riksombudet har, någon anledning till att gå in med någon anmälan. Det är fortfarande mitt svar, säger han.

- Förbundets funktionärer på plats är domarteamet och det är de som utgångspunkt har mandat att bestraffa incidenter under spelets gång. Det som de har ansett bör leda till bestraffning har de bestraffat i det här fallet. 

I och med att det var så många personer inblandade samtidigt, kan det inte ha varit svårt att upptäcka allt?
- Riksombudets roll är att föra talan i bestraffningsärenden rörande ordningsstörningar och även att granska företeelser som inte har uppmärksammats av domaren, absolut, men i det här fallet har domaren vidtagit åtgärder i form av att visa ut Sebastian Larsson, gult kort till Sören Rieks och någon till (Lasse Nielsen) och sedan avvisa Uwe Rösler. Utifrån mitt mandat så har jag valt att inte gå in med någon anmälan.

Publicerad 2018-11-01 kl 16:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons