Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Rikspolischefen avböjer kommentar: "Engström talar för Polismyndigheten"

Foto: Scanpix

ALLSVENSKAN

Rikspolischefen avböjer kommentar: "Engström talar för Polismyndigheten"

Rikspolischefen Dan Eliasson "har inte möjlighet" att kommentera Per Engströms utspel om svensk fotboll.
Och återigen slås det nu fast att Engströms uttalanden är Polismyndighetens åsikt i frågan.

Under de senaste dagarna har svensk fotboll skakats om av polisen Per Engströms utspel i intervjuer med Fotbollskanalen. Engström är sektionschef för samordning hos polisen och förklarade i tisdags att han tycker att en minskning av publikkapaciteten på svenska fotbollsmatcher är en "självklarhet", att "fotbollen inte vill lösa sina problem" och att det finns en direkt koppling mellan narkotika och pyroteknik.

Uttalandet möttes av starka reaktioner från såväl Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollssupporterunionen och enskilda klubbar. Dessutom gick beskrivningar från regionalpolis emot den bild som Per Engström målade upp.

Men Engström hävdade i en intervju med Fotbollskanalen i onsdags att han inte kritiserar fotbollen på klubbnivå, utan att han menar att det är Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll som bär skulden i frågan.

I samma intervju förtydligade Per Engström att han för Polismyndighetens talan, något som flera klubbar undrat över.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist slog även tillbaka efter det nya utspelet och förklarade att man tycker att Engströms kritik är ”märklig”. Nilsson menade att Engströms kritik inte talade för hela Polismyndighetens åsikt och hänvisade till ett möte med rikspolischefen Dan Eliasson där han "visat insikt, kunskap och intresse i frågorna".

Under fredagen har Fotbollskanalen sökt rikspolischefen Dan Eliasson för att höra hans syn på Per Engströms uttalanden, svensk fotbolls situation i dag och kritiken som riktats mot Engström.

Men via pressekreteraren Stephan Ray har Fotbollskanalen fått beskedet:

"Rikspolischefen har ingen möjlighet att kommentera detta".

Pressekreteraren slår också upprepade gånger fast att det Per Engström sagt till Fotbollskanalen är Polismyndighetens ställning i frågan.

"Per Engström representerar Polismyndigheten", skriver Stephan Ray i ett mejl.

Under fredagen gick Stockholmspolisen ut med ett meddelande på sin hemsida där man förklarar hur viktigt det är med samverkan mellan polisen och arrangerande föreningar.

- Vi har under 2015 haft bra samverkan mellan idrottsföreningarna och polisen i region Stockholm. Vi utgår från att det goda samverkansklimatet ska hålla i sig under 2016 och leda till tryggare evenemang, säger Ulf Johansson, regionpolischef, på polisens hemsida.

Publicerad 2016-01-22 kl 19:22
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER