Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Risk för "målvakter" med SvFF:s nya agentregelverk: "Naivt att tro att ingen försöker kringgå det"

Allsvenskan

Det har gått fyra månader sedan det nya regelverket för agenter i Sverige trädde i kraft.
Hittills finns ett 40-tal agenter i SvFF:s register och möjligheten att gå runt systemet existerar, medger förbundet.
- Vore naivt att tro att det inte finns några aktörer som försöker kringgå regelverket, säger juristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundets jurist Tobias Tibell.

Sedan den 15 juni i år är det ett nytt regelverk för agenter som gäller i Sverige. Efter att ha slopat agentlicensen den 1 april 2015 klubbade Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse den 14 december förra året igenom det nya upplägget, som innebär skärpta regler.

SvFF har haft svårt att ha koll på vilka agenter som varit verksamma i landet. Brister i rapportering från klubbar och spelare har gjort att agenter kunnat bedriva en verksamhet i Sverige utan att egentligen synas för förbundet. Det nya regelverket innebär dock att agenterna, eller förmedlare som de också benämns som, måste registreras och godkännas av SvFF.

Annons

Vidare har agenterna möjligheten att gå en särskild förmedlarutbildning som SvFF håller i, för att bli en "certifierad förmedlare". Utbildningen är alltså frivillig, certifieringen löper över tre år och den krävs för att man ska få representera spelare som är under 18 år. Oavsett om man är certifierad eller inte är det som agent inte tillåtet att skriva avtal med en spelare som är under 15 år.

Nu har det nya regelverket gällt i fyra månader och i måndags i förra veckan höll SvFF i det första utbildningstillfället för de agenter som vill bli "certifierade förmedlare". Förbundsjuristen Tobias Tibell berättar för Fotbollskanalen att ett 30-tal agenter deltog. På SvFF:s hemsida, där både "certifierade förmedlare" och de som bara är "registrerade förmedlare" ska listas, finns det dock bara 19 namn under kategorin "certifierade förmedlare". Under den andra kategorin finns 22 namn listade, vilket gör att det totalt sett är ett 40-tal agenter som finns i SvFF:s agentregister. Fler kan dock vara på gång. Ett antal förmedlare har något eller några moment i ansökningsprocessen kvar att bocka av innan de uppfyller alla de krav som gäller för registrering och/eller certifiering, uppger Tobias Tibell.

Annons

Oavsett är det uppenbart att det på listorna saknas en mängd personer som utger sig för att vara agenter i Sverige.

- Det kan säkert finnas förmedlare i Sverige som är etablerade här men som inte är involverade av den typen av transaktioner som omfattas av vårt regelverk, och då finns det heller ingen skyldighet för de personerna att registrera sig här. Det är svårt att bedöma på individnivå vilka som gör den typen av affärer som gör att man ska vara registrerad. Den frågan kommer ju ofta till oss: "Varför reglerar ni inte det här i ett bredare perspektiv?", gällande till exempel svenska agenter som hjälper svenska spelare till utländska klubbar. Vi måste ju respektera vilka jurisdiktionsmöjligheter vi har, vi kan inte gå in från Svenska Fotbollförbundet och säga hur förmedlartransaktioner ska ske i Tyskland, England eller någon annanstans i världen. Vi har rätten att säga hur det ska se ut på vår marknad. Det är svårt att ge något konkret svar där, säger Tobias Tibell.

Annons

En agent som till exempel representerar en spelare som säljs från en allsvensk klubb till en utländsk klubb omfattas inte av SvFF:s regelverk. Skulle agenten däremot representera den svenska klubben i affären omfattas hen av regelverket.

Agentbranschen kan beskrivas som flytande. Ofta samarbetar en agent med andra agenter och vilka som tar hjälp av varandra kan skifta från affär till affär. Dessutom består en agentbyrå inte sällan av en rad olika medarbetare. Så hur tänker SvFF kring en situation där en agent hjälper till i en affär men formellt sett inte blir en del av den eftersom den inte hamnar på något dokument kopplat till uppgörelsen? Tobias Tibell svarar:

- Vi får helt enkelt luta oss mot definitionen i vårt regelverk, att den som biträder till exempel en spelare i samband med att ett anställningsavtal skrivs ska vara registrerad hos oss. Det är solklart. Sen om det är en, två eller ännu fler som är inblandade så får vi naturligtvis utifrån regelverket se om någon annan aktör var att betrakta som någon som biträdde spelaren i affären. Då omfattas vederbörande av regelverket. Finns det då någon som vi misstänker inte förhåller sig till de regler som gäller så har vi en utredningsresurs anställd sedan i september och han kommer jobba intensivt med att utreda misstänka avsteg från regelverket.

Annons

Jag tänker att det kan vara ganska svårt att bedöma om någon eventuellt har biträtt en spelare eller förening om den berörda personen inte säger att den gjort det. Hur ska ni kunna avgöra en sådan grej?
- Det är väl en utredningsmässig utmaning. Men de förmedlare som har registrerat sig hos oss har förbundit sig att lämna ut information, avtal och andra uppgifter som vi eventuellt efterfrågar kring en specifik affär. Där finns det en skyldighet att redovisa de uppgifterna när vi ställer den typen av fråga.

Och det gäller även uppgifter om vem som eventuellt har hjälpt till eller stöttat den förmedlaren i en affär?
- Det är en sådan uppgift som jag bedömer omfattas av det medgivande som de har lämnat när de ansökte om att bli registrerade.

Förbundet har tidigare förklarat att en stor anledning till att man började titta på ett nytt regelverk för agenter är att kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön, varnat för vissa personer som tjänar pengar på fotbollsaffärer i Sverige. De personerna vill gärna verka i bakgrunden och inte synas utåt, vilket SvFF nu försöker sätta stopp för genom sitt krav på registrering.

Annons

Hur ser ni på risken att ett agentbolag använder sig av en "målvakt" för att gå runt ert regelverk, att de använder sig av en person som ska representera dem utåt sett och stå på papper som rör affärer?
- Den risken finns väl alltid. Det vore naivt att tro att det inte finns några aktörer som försöker kringgå regelverket. Den risken kommer alltid finnas och det gäller ju alla våra regelverk. Förhoppningen är ju att vi genom utredningsresursen ska kunna reda ut och agera mot den typen av kringgående av regelverket.

Utredningsresursen heter Alexander Wigfors. Han började jobba hos SvFF den 3 september i år och ska agera matchfixnings- och förmedlarutredare. Wigfors är en före detta polis som närmast kommer från Riksidrottsförbundet där han jobbade som utredare hos Svensk Antidoping. 

Annons

Säg att en förmedlare, som inte är registrerad hos er, uttalar sig i media som representant för en spelare. Kommer ni kolla upp det då eller vad krävs för att en förmedlare ska anses biträda en spelare eller klubb?
- Det är ju jättesvårt att svara på generellt. Sen kan det ju vara så att en agent uttalar sig som som att den företräder en spelare, men att det inte är kopplat till en affär som omfattas av SvFF:s jurisdiktion.

- Vad är att biträda? Ja, det är väl något som våra disciplinorgan, som ska pröva eventuella ärenden när det skett ett avsteg från regelverket, får bena ut över tid genom sina beslut. I den mån vi kommer att ha den typen av ärenden, säger Tobias Tibell.

För att bli godkänd som förmedlare av SvFF ska man "ha ett oklanderligt rykte och inte vara dömd för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet". En person som ansöker om att registreras måste skicka in ett så kallat ett belastningsregisterutdrag "eller motsvarande intyg som styrker att sökanden har ett oklanderligt rykte". Men än så länge har inte någon sökande nekats registrering av SvFF, enligt Tobias Tibell.

Annons

Vidare berättar förbundsjuristen att man snart kommer att ge de agenter som missade chansen att bli "certifierade förmedlare" i förra veckan en ny möjlighet att få den titeln.

- Vi har ett krav på oss, enligt regelverket, att hålla i utbildningen minst en gång om året. Men vi har väl sagt att i och med att allt är nytt så finns det anledning att inom ganska kort tid ha ytterligare ett utbildningstillfälle. Så vi skissar väl på att hålla i en utbildning till i april eller maj nästa år, beroende på efterfrågan.

Samtidigt som SvFF jobbar med sitt nya regelverk är globala förändringar gällande agenter på gång. Nyligen meddelade Fifa-presidenten Gianni Infantino att det internationella fotbollsförbundet vill återinföra agentlicensen och införa ett nytt regelverk med "restriktioner för arvoden". Beslutsfattande rådet, Fifa council, kommer ta ställning till förslaget den 26 oktober.

Annons

- Vi följer det noga och vi hade en dialog med Fifa i den här frågan redan i våras, där vi diskuterade hur regelprodukten såg ut och vilka utmaningar vi såg med den. Då fick vi beskedet att det pågick en översyn och den har väl den kommit ännu längre nu. Det finns inget färdigt förslag. Vi fortsätter att följa det nära, men just nu finns det ju inget skarpt förslag att analysera, säger SvFF:s Tobias Tibell.

Fakta

Nyckelpunkterna i det nya reglementet

* Agenter måste registrera sig hos och godkännas av SvFF för att vara verksam i Sverige.

* För att bli godkänd måste man betala in en ansökningsavgift och "ha ett oklanderligt rykte och inte vara dömd för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet (belastningsregisterutdrag "eller motsvarande intyg som styrker att sökanden har ett oklanderligt rykte" måste skickas in).

* Agenter som går en särskild förmedlarutbildning som SvFF arrangerar minst en gång varje år blir så kallade "SvFF-certifierade förmedlare" (SvFF hoppas att upplägget ska kunna fungera som en frivillig kvalitetsstämpel) och det är bara de agenterna som får skriva avtal med spelare under 18 år.

* Ett avtal mellan en agent och spelare får inte löpa över mer än två år, och det får inte innehålla villkor om att avtalet förlängs om det inte sägs upp. 

* En agent får inte erbjuda pengar eller förmåner varken direkt eller indirekt i utbyte mot ett förmedlaravtal med en förening, spelare eller annan aktör

Publicerad 2018-10-15 kl 15:34

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto