Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Risken ligger på Lagardere: Vi är inga 'good guys' som kommer med en kasse pengar

Nu är det klart företaget Lagardere Stadium Solutions som tar över driften av Friends Arena.
Det innebär att framtida eventuella förluster landar på det franska företaget.
- Lagardere står för risken, säger arenans vd Thomas Perslund.

Lagardere Stadium Solutions tar över driften av Friends Arena. Affären är inte klar ännu men parterna har skrivit ett så kallat letter of intent och arenans vd Thomas Perslund säger att det är nära.
- Vi har en långtgående avsiktsförklaring skriven. Vi har satt grunderna för avtalet i ekonomiska parametrar. Det är en garantihyra i botten och en vinstdelning ovanpå det, förklarar han.

En avgörande fråga är vem som ska ta över eventuella förluster. Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, pressades angående vem som står för risken. Han vägrade konsekvent att svara men till sist förklarade arenans vd:n Thomas Perslund att risken ligger på Lagardere.

Företagets talesperson på plats ville därmot inte alls prata om förluster.
- Vi är inte 'the good guys' från Paris som kommer hit med en kasse pengar. Vi är helt övertygade om att vi kommer att vända resultatet till en betydande vinst redan första året, sade Ulrik Ruhnau

När han senare pressades på svar var han tydligare.
- Blir det några ekonomiska förluster så står Lagardere helt och håller för risken.

Franska Lagardere är ett av världens största mediabolag med en omfattande förlagsverksamhet samt ägande av ett stort antal tidningar, tv- och radiokanaler. Koncernen är även världsledande inom detaljhandel på flygplatser och järnvägsstationer över hela världen.

2013 omsatte koncernen 7,2 miljarder euro, motsvarande cirka 64 miljarder kronor. Arena-verksamheten är placerad under dotterbolaget Lagardère Unlimited som i fjol utgjorde knappt 6 procent av koncernens totala omsättning.

De senaste två åren har Unlimited gått med förlust medan koncernen som helhet förra året gjorde en vinst före skatt och räntekostnader (EBIT) på motsvarande 3,3 miljarder kronor.

Lagarderes representant vid pressträffen berättar att företaget driver mer än 20 idrottsarenor världen över och att man redan är involverade i flera svenska arrangemang som tennisturneringarna Swedish Open i Båstad och Stockholm Open, triathlontävlingen i Stockholm samt Nordea Masters i golf.

Arbetet med att ta fram ett letter of intent, en avsiktsförklaring, har påbörjats. Planen är att Lagardere ska ta över fullt ansvar för verksamheten från och med den 1 januari 2015.

Publicerad 2014-03-18 kl 10:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons