Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Rosenberg tror på MFF-chock: ”Osvenskt och väldigt offensivt"

Foto: SCANPIX

DUBAI. Malmö FF under Allan Kuhn blir väldigt offensivt.
Något som lär överraska:
- Det blir annorlunda mot vad vi är vana vid i svensk fotboll, säger Markus Rosenberg till Fotbollskanalen

Malmö FF byter skepnad under danske Allan Kuhn som tagit över efter Åge Hareide. Lagkaptenen Markus Rosenberg är nöjd med vad han sett och känt  av under de första veckorna under nytt ledarskap och hyllar redan tränaren.

- Det är en tränare som verkligen vill ha gruppen intakt, att alla ska må bra och tänker mycket på det, säger Markus Rosenberg på spelarhotellet nere vid stranden i Dubai. 

- Sedan ändrar han vår spelfilosofi. Det blir ganska osvenskt och väldigt offensivt. Lite för offensivt nästan. Man måste vänja sig vid tanken och våga gå och våga vinna boll högt hela tiden. Man behöver inte ha så mycket folk där bak för om vi tappar bollen så ska vi vinna tillbaka den hela tiden. Det är en rolig fotboll.

Så ni kommer att överraska? 
- Ja, det är lite så, det känns som om det blir annorlunda mot vad vi är vana vid i svensk fotboll.

Vad kan du jämföra med, det låter lite som Barcelona när det handlar om hög press och vinna tillbaka bollen, är det rätt?
- Lite så, men en del lag som jag spelat i som Ajax och (Werder) Bremen så spelade vi med hög press så det gäller att hitta våra positioner. Våra ytterbackar skulle stanna under Åge och om en gick fram så skulle en komma in, här är det så att ytterbackarna ska vara yttermittfältare och att en defensiv mittfältare ska komma ner och det är en rollfördelning. Det sköna är att vi inte har så många nya spelare, hade vi fått ny tränare med ny filosofi och 14 nya spelare som förra året då hade det varit jobbigt, men nu har vi samma stomme kvar.

Hinner ni få ihop det i tid till Allsvenskan?
- Ja, det tror jag. Vi är vana vid det. Bara i Sverige man har tre månaders försäsong, utomlands har man den tid vi har nu och vi har fyra träningsmatcher innan vi går in i cupen. Vi ska inte skylla på ny tränare och nytt spelsätt om det inte sitter när Allsvenskan börjar.

Vågar ni hålla i även om resultaten inte kommer?
- Det kommer vi att göra, vi är medvetna om att det inte kommer att vara perfekt i de här matcherna och det finns inget lag som är i topptrim till cupen utan det handlar om att vinna matcherna. Är vi på 80 procent och möter ett lag från Superettan som också är på 80 procent så ska vi vinna. Det är inget lag som är 100 procent i cupen.

Vad betyder det om ni inte tar vägen till Europa via Svenska Cupen?
- Färre matcher och en konstig känsla att inte vara i Europa. Chansen är liten eftersom vi inte vunnit cupen på så länge och det är inte ett ligaspel där du kan förlora någon match och ändå vinna. Vi har måstematcher från början till slut. Kollar man förra året så gör vi en fantastisk match mot Örebro som har ett skott på mål och gör mål på det. Vi har 70 procents bollinnehav och en massa chanser och ändå förlorar vi 0-1. Så det gäller att vi inte har en sådan dag.

Vad skulle det innebär känslomässigt att inte spela i Europa?
- Det finns en sådan revanschlusta gällande Allsvenskan, men det är klart att det hade varit en stor besvikelse men samtidigt hade man då kunnat lägga all krut på Allsvenskan. Om det skulle hända så ser man nog efter ett tag att det är positivt att kunna lägga all energi på Allsvenskan istället. Som målet är nu är det självklart att försöka vinna cupen.

Att Åge Hariede blev förbundskapten för Danmark förstår Markus Rosenberg helt och lagkaptenen var informerad om att det var på gång:

- Jag förstår Åge som varit klubblagstränare så länge och som tar Danmark. Han vet hur det är att ha ett landslag eftersom han haft Norge och sedan har han varit klubblagstränare så länge och om han lyckas där kan han vara i tio år.

Du hade inte velat att han skulle stanna?
- Hur mycket jag än tyckte om Åge och efter vad han gjort för Malmö FF så är det så att om en tränare eller spelare inte vill vara kvar utan nått sin gräns då ska man inte vara kvar.

Hur mycket var du konsulterad av Malmö FF i jakten på ny tränare?
- Noll. Jag var på semester i Dubai när det blev klart och läste det på nätet.

Förvånad?
- Jag trodde nog att föreningen skulle ta råd av någon spelare, men inte insatt i hur det gick till. Om det var så att någon tränare tackade nej, eller det var tio aktuella eller om de kände direkt de såg Allan att honom ska vi ha. Det är svårt att uttala sig om. Trodde att några spelare skulle vara inblandade men om man ser nu så blev det fantastiskt.

Fast det kan man inte veta än, eller hur?
- Nej, man vet inte det än men man kan känna kemin och spelsättet och jag hade inte kunnat scoutat bättre förutsättningar.

Markus Rosenberg kom hem till Malmö FF efter dryga 20 månader utan spel i West Bromwich och var ifrågasatt, men efter succén första säsongen skruvades kraven upp inför 2015 som inte gick lika bra.

- 2014 var ett bättre år för mig än 2015 men jag tycker fortfarande det var ett bra år om man ser till min ålder och hur vi presterade som lag. Det är alltid lättare att prestera bättre när laget går bättre men 2014 var helt klart bättre. 

Hur såg du på den kritik som följde, att många ansåg att du var vassare i Champions League men hade tuffare att tända till i Allsvenskan?
- Upplevde det inte som så farligt, jag var fullt medveten att efter en sådan säsong som 2014, där vi vann Allsvenskan och gick till Champions League som inte hänt på så många år, så nöjer sig inte folk med bara Champions League. Förväntningarna var extremt höga och det visste man om och man kommer att vara svårt att axla dem och vi var förberedda på att den säsongen var unik. Hade vi kommit bättre än på femteplats så hade man varit nöjd med spel i Champions League.

Vad berodde det på att du hade det lite tuffare?
- Jag kom längre i från målet, tidigare spelade vi många bollar på Isaac (Kiese Thelin) och så gick vi från vårt spelsystem lite 2015 och det berodde på att spelet inte funkade. Under 2014 funkade det hela året och då kunde vi gå runt på fler spelare och jag spelade färre matcher det året än 2015 och kunde då lägga mer krut på att passa fram och göra mål, i fjol behövde jag vara mer targetspelare och var därför längre i från.

Hur upplever du Vidar Örn Kjartansson som ska vara din partner i anfallet?
- Han är stark, även om han inte är så stor, och med det spel Allan står för så handlar det om att man ska slå bollar i djupled eller på kroppen till anfallarna, det ska inte bli större dueller. Känns som om vi kan komplettera varandra bra och han är en klinisk avslutare och en riktig straffområdesspelare.

Du fick förlängt kontrakt med MFF i fjol till och med 2017 – är det över efter det?
- Ja, det är så jag ser det. Man kan alltid tycka det är roligt under säsongen men som nu under uppbyggnaden då känner man att man inte är 20 år längre och att det tar på krafterna. Därför tror jag det är bra att ha målet att det är slut om två år och om det sedan skulle kännas helt fantastiskt får man ta det då. Ganska bra mentalt att förbereda vad som ska komma sen.

Vet du vad som kommer sen?
- Nej, faktiskt inte. Jag har ju två år på mig, och det är positivt.

SÅ SER DU FÖRSÄSONGEN OCH SVENSKA CUPEN

Allsvenska uppladningen på C More

Se allt från den allsvenska uppladdningen - skaffa C Mores sportpaket här! Alla matcher i storsatsningen hittar du HÄR!

Publicerad 2016-02-04 kl 13:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons