Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Runström firade jul med Hammarbyfansen: "Blir tufft att nå allsvenskan"

Hundratals hammarbyare firade jul vid ”Nacka” Skoglund-statyn i Stockholm. Bland de minglande: förre fansfavoriten Björn Runström.
- Att nå allsvenskan blir tufft, säger han.

Den 25-årige anfallaren spelar numera i Odense, men fostrades av Hammarby och har klubben i sitt hjärta. Varje vinterledighet gör han en avstickare för att högtidlighålla klacksparkskungen Lennart Skoglunds födelsedag den 24 december. I år skulle "Nacka" ha fyllt 80.

- För mig är det en familjetradition att gå hit. Det var väl pappa som drog med en när man var tio, elva bast eller så. Då var det inte så kul att stå och frysa medan några gubbar höll tal. Men nu är det annorlunda.

Bosatt i Danmark får Runström sällan tillfälle att träffa ”det gamla gänget” från Hammarby. Därför är det trevligt att slinka förbi en snabbis, ta ett par pepparkakor och sörpla lite glögg.

- Man känner ju så många som dyker upp. Vissa av dem ser jag bara skymten av en gång om året, säger han.

Den här gången är stämningen tyngre än vanligt. Hammarby som slutade sist i tabellen är ute ur högsta serien. Björn Runström har lidit på distans.

- Jag hade inte möjlighet att se alla matcher och tur var väl kanske det. Då besparade man sig en del av eländet, säger han.

Vad de grönvita kunde ha gjort annorlunda har han inget svar på. Men att ge Tony Gustavsson sparken var knappast rätt väg att gå.

- Thom Åhlund är en fantastisk person som jag bara har gott att säga om. Däremot hinner man inte uträtta särskilt mycket på åtta omgångar. Utifrån sett är det såklart svårt att veta, men jag tror mer på turbulensen som bov i dramat, än Tony. Han hade säkert kunnat greja kontraktet, säger Runström.

Nu konstaterar han att 2010 blir en tuff prövning. Många nyckelspelare är borta och Hammarbys ekonomi tillåter inga kalasvärvningar. Ett omedelbart återtåg går inte att ta för givet.

- Klubben kommer förmodligen inte att ställa upp ett lag som går igenom superettan och vinner serien på ren kvalitet. Det absolut viktigaste är att alla hittar glöden. Killarna kan inte bara dra på sig Bajentröjan och tro att det löser sig. De har ett svårt jobb framför sig.

För egen del ser Runström tillbaka på en mindre bra säsong. 2008 blev det 28 matcher i SAS-ligan och sju mål. Fullt godtagbart. Men nu har han fått finna sig i en bänkplats, medan andra forwards skjutit Odense till serieledning. I förra veckan besökte han italienska Ascoli, som intresserar sig för ett möjligt köp.

- Det är julledigt och tills vidare kopplar jag bort all fotboll, säger han när fotbollskanalen hör sig för om resan.

Många vid Nacka-statyn har dock en helt annan fråga till sin gamle skyttekung – när blir det dags att återvända till Söderstadion?

- Än så länge står det skrivet i stjärnorna. Men någon gång blir det ju och då hoppas jag att Bajen gått upp från superettan, säger han.

Publicerad 2009-12-24 kl 13:21
Annons
Annons
Annons