POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Rydströms Sirius kan skjuta Kalmar ur allsvenskan: "Inte dum i huvudet - fattar att det finns en symbolik"

Foto: Bildbyrån.

Kalmar FF riskerar att åka ur allsvenskan.
Mannen som kan sätta spiken i kistan? KFF-ikonen Henrik Rydström.
- Jag är inte dum i huvudet. Jag fattar att det finns en symbolik, säger han till Fotbollskanalen.

Med 314 allsvenska matcher (totalt 802 matcher) för Kalmar FF och ett förflutet som huvudtränare finns det ingen som är så förknippad med klubben som Henrik Rydström.  Rydström tackades av för sina insatser på planen i november 2013 och fortsatte sedan att arbeta för klubben som ledare. I slutet av juli 2018 tog han över som huvudtränare efter att Nanne Bergstrand sjukskrivit sig - men därefter fick han inget nytt kontrakt med klubben. 

Rydström själv var då kritisk till hur processen gått till.

”Jag vill inte peka finger åt någon och för vissa i styrelsen var det kanske första gången de skulle försöka utvärdera ett så komplext fenomen som fotboll och samtidigt klara av att kommunicera det utåt. Det gick ju sådär. Men så blir det ibland. Jag har ingen erfarenhet av näringslivet och det är kanske så man arbetar där. För mig är det en ny erfarenhet. En intressant erfarenhet. Lärorikt”, skrev Rydström i ett mejl till Fotbollskanalen då.

Numera är han som bekant, tillsammans med Mirza Jelecak, huvudansvarig för Sirius. Ett Sirius som inför sista omgången redan säkrat kontraktet för nästa säsong. Ett Sirius som också kan skjuta Kalmar till negativt kval eller till och med degradering om det vill sig illa för den småländska klubben.

Den självklara frågan till Rydström är en klassiker. Hur känns det?

- Det ena är att det är väldigt skönt att vi i Sirius är klara och inte behöver fundera på konsekvenser av ett resultat mer än att vi tycker att det är viktigt att vi bryr oss eftersom andra lag är involverade. Men vi slipper just den här förlamande ångesten som kan bli i den typen av matcher där det inte finns någon räddningsplanka efter heller. 

- Sedan är jag inte dum i huvudet. Jag fattar att det finns en symbolik och en emotionell bit i det eftersom jag gjorde så pass många år där och det är framför allt något jag tänker på under vägen fram till det. Sedan var det på ett sätt mer känslor för min personliga del i premiären när jag var tillbaka på Guldfågeln där jag aldrig hade varit motståndare. 

Är det jobbigt att du är i den här sitsen?
Det är dubbelbottnat. Det blir en diskussion kring det och den kan inte jag styra över, och den handlar om att folk å ena sida tror att jag skulle vara skadeglad och det finns noll substans i det. Jag valde direkt förra hösten att bara se det som något positivt att jag fått vara så många år i Kalmar FF. Jag vill bara alla inblandade gott. Det andra är att jag skulle kunna ge dem segern och då känner man sig också lite förnärmad för man är ju professionell. Det handlar om att tävla och om att man har ett ansvar gentemot andra i tabellen. Jag lovar att det inte är några i det andra lägret som skulle varit gentila i motsvarande situation. Där fokuseras det en del och då känns det lite obekvämt. 

Har du haft någon kontakt med spelare/ledare i Kalmar inför matchen?
Nej jag har inte pratat över huvud taget med de inblandade. Jag är ju i Kalmar mycket, pendlar nästan dagligen i och med att jag har familjen kvar, men jag valde att snabbt gå vidare och tycker att det har varit det bästa sättet att hantera alla sidor av det - att man inte har kontakt.

- Sedan är det så att jag pratat med Rasmus och Viktor (Elm, tidigare under säsongen red. anm) och några av ledarna i Kalmar FF eftersom jag varit där så lång tid, men inte någonting nu alls. De har fullt upp med sin situation och jag har haft fullt upp med min vår situation.

Intervjun med Rydström görs innan beskedet om att Kalmars tränare Magnus Pehrsson beslutat sig för att avgå. Rydström har dock så klart sett bilderna där Pehrsson hamnar i en hetsig diskussion med fansen.

- Jag vill egentligen inte alls recensera det mer än att man förstår båda sidor. Och det är det som också gör fotbollen till vad den är - att det betyder så mycket. Ser man det ur Magnus och Jespers (Norberg, t.f. sportchef red. anm) synvinkel så handlar det om att de känner att de slitit ut sitt hjärta och så får man skit för det, men supportrarna känner ju samma sak. Jag har förståelse för båda, för det handlar om känslor. 

Han säger sig inte ha funderat över vilket som är drömresultatet.

- Nej, det har jag inte reflekterat över. Vi vill vinna och avsluta snyggt inför vår hemmapublik, det är väl framför allt det. Man är fokuserad på sitt eget. Sedan utgår jag ifrån att Kalmar kommer att spela med desperation och försöka studsa tillbaka så det kommer att bli en tuff match.

Men du hade inte protesterat mot resultatet att ni vinner och att Kalmar samtidigt klarar sig kvar?
Haha, jag har inget bra svar på det. Jag är neutral i övrigt. Du får tänka på att jag har Tobbe Eriksson i Sundsvall som är en av mina närmsta polare.

Det blir skit hur det än går?
- Haha, ja. Det är som vanligt i livet. Oavsett vad fan man gör så är det någon som tycker att man är kass och värdelös och har gjort fel.

Sirius möte med Kalmar visas på C More live 4 och på cmore.se. Sändningsstart 12.00.

Allsvenskan

Tabell

# Lag S V O F +/− P
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF Nedflyttning-kval 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall Nedflyttning 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna Nedflyttning 30 4 8 18 -32 20

FAKTA

Sändningstider för sista omgången

12.00 Hammarby-Häcken - C More Live, cmore.se, TV4, TV4 Play.
12.00 IFK Norrköping-Djurgårdens IF - C More Fotboll, cmore.se
12.00 Örebro SK-Malmö FF - Sportkanalen, cmore.se
12.50 AIK-Gif Sundsvall - C More Live 2, cmore.se
12.50 Falkenbergs FF-AFC Esklistuna - C More Live 3, cmore.se
12.50 IK Sirius-Kalmar FF - C More Live 4, cmore.se
12.50 Helsingborgs IF-IF Elfsborg - C More Live 5, cmore.se.
12.50 IFK Göteborg- Östersunds FK - C More Golf, cmore.se

Publicerad 2019-11-01 kl 11:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå