POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Så agerar Hammarby efter De Britos uttalanden: "Han har lärt sig en läxa"

Foto: Bildbyrån.

Anklagelser om fusk med ålder och fördomsfulla åsikter om afrikanska spelare.
Efter uppmärksammade uttalanden från Jean Carlos de Brito om Odilon Kossounou har Bajen tagit brassen i örat.
- Han har lärt sig en läxa, säger vd:n Henrik Kindlund till Fotbollskanalen.

Under gårdagen släpptes dokumentären ”Det vackra spelet” på SVT Play. Programmet handlar om processen då Hammarby upptäckte mittbacken Odilon Kossounou och värvade honom till Sverige då han fyllt 18.

Dokumentären har fått stor uppmärksamhet framför allt av två anledningar: Dels att Jesper Jansson sa frasen: ”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk” (som härstammar från ett klassiskt citat som Arne Hegerfors ska ha sagt) varpå chefsscouten Mikael Hjelmberg svarade ”kolsvart”.

Både sportchefen och chefsscouten har bett om ursäkt.

Dessutom är det en del i dokumentären som fått stor spridning inte minst i sociala medier, och det handlar om en scen i matsalen där ytterbacken Jean Carlos de Brito, som vid tillfället för inspelningen precis kommit till klubben, ifrågasätter Odilons unga ålder.

Bland annat säger han:

- Odilon är säkert inte så ung. Det är inte möjligt.

På frågan varför svarar han:

- Afrika. Elfenbenskusten...

Och dessutom säger han att han menar att det fuskas kring åldrar med spelare från Afrika.

- Det finns inga födelseregister där.

Under samtalet försvarar sig Odilon och bedyrar att han visst är 18 år.

Lagkamraterna vid bordet, bland annat målvakten Davor Blazevic som agerar tolk, skrattar.

Under måndagen har Hammarby haft ett samtal med De Brito och enligt vd:n Henrik Kindlund är han ångerfull.

- Han inser att det här inte blev bra, att det framstår som fördomsfullt. Han är jäkligt ledsen för det och han har lärt sig en läxa, säger Kindlund till Fotbollskanalen.

Han förstod problemet?
- Jaja, han fattar det. Sedan var Jeans fokus hur Odilon kunde vara så bra. Det var det som var hans ingångsvärde in i hela diskussionen, att han var overkligt bra för att vara 18 år. Men det ursäktar inte på något sätt hans kommentarer, vilket Jean är medveten om.

Vad säger du om innehållet i klippet?
- Det här är ett fördomsfullt uttalande, så är det. Han menar inte att framstå som fördomsfull, men det kommer ut på det sättet. Det är ett faktum.

Vad är det främst du reagerar på?
- Det är framför allt att han ifrågasätter afrikanska fotbollsspelare på det sättet han gör och att de fuskar med sin ålder. Sedan ska det tilläggas att det framstår i dokumentären som att Odilon kommer till Årsta för första gången i januari 2019, och då ska man vara medveten om att han varit hos oss i två, tre omgångar åren innan. Om det varit så att Odilon varit helt ny på Årsta och en helt ny lagkamrat, då blir hela scenen ännu konstigare ur det perspektivet. Han är en av grabbarna i laget och det är inte en kille som är på för första gången som man kan få uppfattningen av, säger han och fortsätter:

- Sedan finns det en annan del jag vill kommentera. Det är väldigt lätt att sätta sig till doms över andra när det gäller sådana här saker och Jeans uttalande är inte bra, det är inget snack om det. De andra killarna runt omkring – man vill ju att någon ska kliva in och bryta så klart men alla människor har varit i den situationen, där man är i ett sällskap. Någon säger något dumt och man vet inte hur man ska hantera det helt enkelt.

Något slags inverterat grupptryck?
- Det är klart att alla vill att alla människor i den typen av situationer ska agera med civilkurage och bryta in och hålla ett Denzel Washington-tal, det vill jag också. När man ser det här så vill man att det ska hända. Det är någon som säger: ”Lägg av” (Odilon själv red. anm) i början av det hela, men det blir lite enkelt att fokusera på de andra. Jag tycker att det är en del av Jeans formuleringar här som framstår som fördomsfulla. Det är det som är det stora problemet i det hela.

Enligt Kindlund kommer De Brito inte att straffas av klubben. Däremot har man varit tydlig i samtalet med honom, att det inte var okej.

- Att folk säger dumma grejer, det gör man på arbetsplatser. Och det handlar också om unga människor. Det vi får göra är att vi ska ha tydliga värderingar och en tydlig värdegrund själva och när det sker ”avsteg”, när folk gör fel. Då är det en del av vårt ansvar att ha en bra diskussion med dem och förklara hur vi är som klubb och hur vi uttrycker oss.

De här två delarna bär samma tematik av problem, agerar ni i Hammarby på något sätt efter det här?
- Vi jobbar hela tiden med värderingsfrågor och olika typer av projekt. Den här situationen håller vi på att funderar på just nu, hur vi ska angripa den. Vi har haft väldigt mycket fokus på ”He for she” och jämställdhetsfrågor de senaste åren. Jag har aldrig fått några signaler om att vi skulle ha problem med värderingar när det gäller spelare från andra länder eller med annan etnisk bakgrund. Tvärtom kan man säga att de utländska spelare vi har och har haft, upplever jag har varit otroligt positiva till Hammarby som klubb.

- Under sin tid i Hammarby var Jean en av spelarna som Odilon umgicks mest med och jag är ganska säker på att de har ganska mycket kontakt fortfarande. De ursäktar inte hans uttalande över huvud taget, men det är en dimension in i det hela. 

Kindlund tycker inte att det är något som klubben har problem med i stort.

- Jag upplever det på riktigt inte som att det är något vanligt förekommande att man i Hammarby uttrycker sig fördomsfullt i den här typen av frågor. Mot bakgrund av den här dokumentären är det dock så att vi får anledning att diskutera mer internt, inte minst vad gäller språkbruket.

Ni och många andra klubbar gör många bra saker i form av olika sociala projekt, riskerar det här att påverka bilden av Hammarby?
- Ja, ur det perspektivet att folk naturligtvis undrar hur vi jobbar med de här frågorna och hur vi kommer att jobba med dem framåt. Från mitt och styrelsens håll kan jag bara säga att det här är frågor vi tar på väldigt stort allvar. Vi har gjort det under en längre tid och vi kommer att fortsätta att göra det.

- Jesper som sportchef är i grunden väldigt värderingsstyrd och jobbar mycket med de här frågorna och har också skapat en sportslig organisation som är väldigt inkluderande, på det sättet som de flesta klubbar jobbar i dag. Det blir bättre och bättre år för år upplever vi. De senaste tolv månaderna har t.ex. frågor som psykisk ohälsa kommit upp på radarn och där har inte minst våra spelare varit delaktiga i den processen. Det är klart att det delvis beror på att Jesper har skapat ett sådant klimat att det är okej att prata om sådana saker. Vi har kommit rätt långt när det gäller vissa frågor och sedan har vi, även om de här citaten är något år gamla, helt klart ett jobb kvar att göra. Framför allt när det kommer till hur man uttrycker sig.

Publicerad 2020-03-23 kl 14:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto