Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Så blir nya bengalreglerna: "Bevisbördan ligger på klubbarna"

Allsvenskan

Från och med 2015 slipper klubbarna böter om de gjort allt för att förhindra bengalbränningar och ordningsstörningar. Men det är inte säkert att regeländringen medför färre straff.
- Bevisbördan ligger på föreningarna, säger Khennet Tallinger.

Foto: Scanpix

I november förra året kunde fotbollskanalen.se avslöja att svenska fotbollförbundet inför en rad nya regeltolkningar inför den kommande allsvenska säsongen. En av de främsta förändringarna handlar om synen på pyroteknik, inkastade föremål och våldsamma händelser på läktarplats. Tidigare var tävlingsbestämmelserna formulerade så att varje arrangerande förening hade ett "strikt ansvar", vilket innebar att den otillåtna situationen i sig var skäl nog för en bestraffning. Om exempelvis någon kastade in ett knallskott på planen anmäldes den klubb som ansvarade för den aktuella läktarsektionen, och disciplinnämnden utfärdade böter.

Annons

Enligt den nya skrivelsen blir det i stället fråga om ett så kallat "oaktsamhetsansvar", där den klubb som kan påvisa att alla nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtagits kan slippa böter och andra repressiva åtgärder, som spel inför tomma läktare.

Men när de nya reglerna klubbades igenom höjde tävlingsnämndens ordförande Gerhard Sager ett varningens finger för själva tillämpningen. Enligt honom skulle det kunna bli svårt att avgöra huruvida klubbarna faktiskt klarat av sina åtaganden, och han befarade att en viss godtycklighet skulle kunna uppstå.

- Det finns ju en inbyggd problematik när det gäller bevisbördan. Det är klart att det kan bli svårt att bedöma om föreningen fullföljt sin del ifall det plötsligt tänds mängder med bengaliska eldar på en ståplatsläktare. Hur ska man då kunna visa att man gjort allt för att förhindra regelbrott? Men det är nästa fråga. Det blir upp till våra dömande organ att hitta en framkomlig väg för det, sade Sager i november.

Annons

Nu har disciplinnämnden, den instans som ansvarar för frågan, tittat på ärendet och dragit upp sina riktlinjer inför säsongsstarten. På tisdagen den här veckan höll nämnden ett möte där tolkningar och tillämpningar diskuterades, och därmed finns en beredskap inför den kommande helgen, då det bland annat vankas cupderby mellan AIK och Hammarby. Enligt ordföranden Khennet Tallinger ska det inte råda några tveksamheter nu när regelverket sjösätts i skarpt läge.

- Jag känner ingen stor oro, utan är tryggt förvissad om att vi ska kunna hantera de situationer som uppstår. Vi har suttit ned tillsammans med svenska fotbollförbundets säkerhetsgrupp och enats i grova drag om hur vi ska gå tillväga, säger han till fotbollskanalen.se.

Vad är det ni fattat beslut om?
- Det handlar om själva rågången, vilka rapportvägar som ska finnas och vem som ansvarar för vad. Det kommer att bli så att en utsänd matchdelegat skriver rapport om en eventuell ordningsstörning och sedan får klubbarna yttra sig. Bevisbördan kommer att ligga på dem att visa att de gjort allt som ankommer på dem för att förhindra en incident. När klubbarna skickat in sina svar yttrar sig matchdelegaten på nytt och därefter tar vi ställning och gör en helhetsbedömning över hur det inträffade gått till.

Annons

Hur kontrollerar ni att det klubbarna uppger stämmer, att de haft tillräckligt med visitation, ordningsvakter och liknande för att undvika ordningsstörningar?
- Det är matchdelegaten på plats som gör den bedömningen. Sedan finns även en checklista över vad som förvantas av föreningarna, och när den gåtts igenom blir det återigen matchdelegatens uppgift att vidimera att det som står där verkligen gjorts.

Vad ingår i checklistan?
- Det är olika från fall till fall, beroende på om det rör sig om en högriskmatch i allsvenskan eller en mindre förening som spelar i division 1. Man kan egentligen inte säga så mycket generellt, men det handlar om saker som du nämner, som ordningsvakter, visitationer och att man gjort vissa kontroller på förhand.

Tror du att de nya reglerna kommer att leda till färre bestraffningsärenden?

Annons
- Jag tror inte att det blir färre anmälningar per automatik, utan det lär nog vara ganska oförändrat. Sedan får ju verkligheten utvisa om lika många döms som tidigare. Den stora skillnaden är ju ändå att under det strikta ansvaret behövde vi bara konstatera att en incident ägt rum för att sedan döma ut böter. Nu finns ett annat tolkningsutrymme.
Publicerad 2015-03-04 kl 16:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto