POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Så förbereder sig polisen inför avgörandet: "Slutresultaten som kommer styra oss"

Foto: Bildbyrån.

Två Stockholmslag har chans på guldet. Det tredje spelar samtidigt hemma.
Polisen tycker sig på förhand ha bra koll på läget och känner sig förberett på läget.
- Det blir ju slutresultaten i respektive match som till stor del kommer styra oss, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisregion Stockholm, till Fotbollskanalen.

Djurgården har allt i egna händer när de gästar IFK Norrköping i morgon för att försöka ta klubbens första SM-guld sedan 2005. Samtidigt som Dif spelar på Östgötaporten tar Hammarby emot Häcken på Tele2 Arena, AIK tar emot Gif Sundsvall och Malmö FF tar sig an Örebro på Behrn Arena.

Med andra ord: Det är som bekant två Stockholmslag kan ta guld och ett tredje som spelar på hemmaplan. 

I morgon ska det avgöras – och polisen anser sig vara väl förberett för det faktum att ett stort antal fotbollssupportrar kommer att vara i rörelse, framför allt i Stockholm.

- Vi har en liten anpassad polisenhet som ska sköta om Tele2 och kommunicerar där med Hammarby som arrangör. Vi ser den matchen som en lokal, isolerad händelse. Sen har vi en motsvarande anpassad enhet på Friends Arena som kommunicerar med AIK som arrangör. Vidare har vi supporterpoliser som ska åka ner till Norrköping i morgon förmiddag för att stötta poliserna i region Öst i deras match. Och naturligtvis följer vi med en viss spänd förväntan matchen mellan Örebro och Malmö, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisregion Stockholm.

Han fortsätter:

- I city har vi under eftermiddagen ett antal demonstrationer som äger rum och för de har vi också uttagna poliser. Men de har en central ledning och de kan vi omfördela att jobba efter fotbollen, med spontana glädjeyttringar eller andra fotbollsrelaterade företeelser. Vi gör hela tiden en sammantagen bedömning över hur läget är och vi följer upp fyra fotbollsmatcher i morgon för att kunna ingripa om det behövs.

Vad är det för demonstrationer?
- Vi har tillståndsgivna demonstrationer och har haft det ett flertal lördagar i rad, som pågår samtidigt som fotbollsmatcherna. När de kommer vara klara finns det poliser att tillgå, om det behövs, men det tror vi inte. Men vi kommer naturligtvis följa läget i morgon. Det blir ju slutresultaten i respektive match som till stor del kommer styra oss, beroende på om man är glad för vinst eller besviken för förlust.

Hur förbereder ni er för eventuellt stök?
- Det är ju händelseutvecklingen som styr hur vi ska agera. Vi har ingen större tradition om att lagens supportrar ska störa ett SM-guldfirande, det tror vi inte. Vi vet att det finns vissa supportrar som har haft en konflikt under året och den följer vi också naturligtvis, men det gör vi inför varje match när det finns risk för konflikt.

- Men en sammantagen händelseutveckling och bedömning för att kunna agera på bästa sätt i händelse av SM-guldfirande eller ett man blir besviken för att man inte tagit SM-guld eller tagit sig till Europa – det är sådana grejer vi tar i beaktande. 

Hur tänker ni kring fördelningen av era resurser?
- På Tele2 är det i princip identiskt som på Friends Arena, som enbart ska hantera publikflöden och logistiken kring matcherna där. Sen har vi en annan resurs, men den hanterar den centrala ledningen, den finns att tillgå men det är framförallt efter matcherna. Det beror på vilka resultat vi har i morgon eftermiddag.

Så Hammarby och AIK rustar ni för er som att det vore en ”vanlig” match?
- Ja, så skulle jag vilja uttrycka mig.

Hur har dialogen med klubbarna varit, känns det som att ni har det under kontroll?
- Det tycker jag nog att det är. Det har varit en del frågetecken, det har varit en del frågor kring maxantal på vissa läktare, men den dialogen är över. Kommunikationen kring tillståndet för den offentliga tillställningen är över nu. Nu tror jag polis och arrangör har en gemensam målbild över vad som ska ske i morgon.

Björn Öberg är presstalesperson vid polisregion Öst, som finns på plats under mötet mellan IFK Norrköping och Djurgården.

- Vi har haft den här matchen i åtanke ett tag och förberett oss på så sätt att vi har extra mycket folk i tjänst. Vi räknar med att det kommer bli en fotbollsfest och att de allra flesta kommer vara där för att heja på sitt lag, sen kan det såklart uppstå ordningsstörningar med tanke på att det är så mycket folk i rörelse kring arenan och mellan arenan och resecentrum. Skulle något dyka upp finns vi där för att hantera det då, säger Öberg.

På frågan om de har tagit fram speciella strategier just inför mötet mellan Peking och Dif svarar Öberg följande.

- Vi har en vana att hantera matcher där det är fullsatt på Östgötaporten och när storstadslagen kommer på besök till Norrköping. Däremot kan det vara så att det är fler bortasupportrar den här gången än vanligt, det behöver vi ha i beaktning och dessutom tror vi att många kanske kommer redan i dag, fredag, med tanke på den tidiga matchstarten i morgon. Så vi har lite extra folk redan i dag.

Hur hanterar ni eventuella oroligheter?
- Skulle något ske så är vi som sagt redo för att hantera det. Vi förutsätter att alla som kommer dit är glada fotbollssupportrar, men skulle något ske så får vi hantera det där och då. Vi har som ambition förstås att hålla isär supportergrupperingar så gott det går om det skulle bli någon form av marscher genom stan. Vi får hantera det där och då.

Har ni fått indikationer om att det kommer vara marscher innan matchen?
- Inget organiserat vad jag känner till.

Och hur har dialogen med IFK Norrköping varit inför matchen?
- Vi har haft ett gott samarbete hela säsongen kring säkerhet och villkor som vi har satt upp till matcherna. Det har fungerat jättebra den här gången. Det är arrangören som har ansvar för ordning på arenan och i anslutningen till arenan, vi har ansvar för alla andra platser.

Den sista omgången har avspark 13.00 och sändningen i C More/cmore.se börjar 12.00.

Publicerad 2019-11-01 kl 19:08
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå