POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Så går det till om 51-regeln ska ändras – avgörs i maj

I slutet av maj hålls Riksidrottsmötet i Uppsala – då kan fotbollens framtid avgöras. Men det är ännu inte säkert att frågan om 51-procentsregeln tas upp.

Sedan 1999 finns den så kallade 51-procentsreglen som innebär att en förening måste inneha rösträttsmajoritet, det vill säga minst 50,1 procent, på bolagsstämman i idrottsaktiebolaget.
Lite enkelt kan man säga att medlemmarna alltid måste ha sista ordet. Men det kan nu ändras. I maj håller Riksidrottsförbundet (RF) ett möte och då väntas Riksidrottsstyrelsen (RS) lämna förslag om en ändring.

- Det finns inget förslag eller motion till stämman om att det ska ändras. Det fanns 2007 när en förening som hette Moheda yrkade att rösträttsreglerna helt skulle slopas och det ledde bara till ett uppdrag som RS presenterade vid stämman 2009. Då fanns det en motion från fotbollen och ishockeyn om flytta ner frågan om och hur man skulle ha en rösträttsregel i sin egen idrott till specialförbunden, förklarar Thomas Karlsson, skattejurist som lett utredningen om 51-procentregeln, för fotbollskanalen.se.

- Den motionen avslogs men med ett tilläggsyrkande och RS föreslog att utreda rösträttsregeln. Det uppdraget ska presenteras på måndagen eller tisdagen och då ska man fatta ett beslut om inriktning, men det slutgiltiga beslutet tar man nog på sitt aprilmöte.

Karlsson, som lett utredningen, vill som tjänsteman inte spekulera allt för mycket i vad de förtroendevalda i Riksidrottsstyrelsen väljer att göra. Men en viss föraning har han.
- Det är mycket som talar för att RS kommer att lägga ett förslag på en tredjedelsregel. Att man sänker till 33,4 procent alltså. Men om RS rent teoretiskt inte lägger något förslag är det tveksamt om frågan ens kan tas upp på stämman eftersom det inte finns något förslag (deadline för att lämna motioner till stämman är passerad), säger Karlsson och förtydligar att det krävs mer än bara majoritet vid omröstningen.

- Det är stadgeändring så det kräver också att två tredjedelar röstar för förslaget.

De som kommer att rösta i frågan är de 21 olika distrikten inom RF (en röst vardera) och de 70 specialidrottsförbunden. Där varierar antalet röster från en till sju beroende på idrottens storlek. Flest röster har Korpen och fotbollförbundet med sju röster vardera av de totalt 208 rösterna.

Publicerad 2011-04-28 kl 13:37
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå