Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
1v

Så gick HIF miste om Levi - Edman: "En miss av Henke - han såg inte potentialen"

Foto: Bildbyrån

C More-experterna Anders Andersson, Jon Persson, Alexander Axén och Erik Edman har startat podcasten "Fotbollsexperterna".
I premiäravsnittet berättar Edman om hur Helsingborgs IF gick miste om stjärnskottet Jonathan Levi, som just nu är i Qatar med svenska landslaget.
- Henrik Larsson såg väl inte potentialen i honom, säger Edman.

Jonathan Levi har tagit något av en krokig väg till toppen av skandinavisk fotboll. Just nu tillhör han det norska mästarlaget Rosenborg och för tillfället är han i Qatar på januariturnén med det svenska landslaget, där han redan skapat rubriker. 

I premiäravsnittet av den nystartade podcasten "Fotbollsexperterna", som drivs av C More-experterna Anders Andersson, Jon Persson, Alexander Axén och Erik Edman, kommer just Levi på tal kopplat till truppen i Qatar och vilka spelare i den som är intressanta för det "riktiga" landslaget framöver. Erik Edman, som tränade Levi i HIF:s akademilag i division 2 hösten 2015, använder stora ord när han beskriver spelaren.

Den 22-årige yttern spelade division 6-fotboll med Glumslövs FF som 14-åring och har även representerat Eskilsminne IF, där han 2015 mest satt på bänken i division 1. Det var därifrån han blev utlånad till HIF Akademi.

- Vi lånade in honom under hösten, när vi låg toksist i division 2. Vi förlorade inte en enda match och han var en fullständig chef. Han gjorde väl nio mål och sju-åtta assist. Han vände hela laget och då framstod det till och med som om att jag kan träna ett lag (skratt). Han var magiskt bra, berättar Edman i "Fotbollsexperterna".

- Han har en tempoväxling med boll i sig och kan komma in från kanten och skjuta med vänsterfoten. Han har ett riktigt bra skott.

Alexander Axén ställer sig i podcasten frågandes till varför Levi inte plockades upp av Helsingborgs IF:s A-lag. Edman förklarar:

- För att Henrik (Larsson, HIF:s dåvarande tränare) erbjöd honom ett lärlingskontrakt. Han såg väl inte potentialen i honom där och då. Det tyckte många, och framför allt nu med facit i hand, var ett jättemärkligt beslut av Henrik. Jag tror definitivt att han (Levi) hade kunnat vara den typen av spelare som gjort att man hängt kvar i allsvenskan den säsongen när man ramlade ur. Det var ju ett misstag av Henrik, med facit i hand, och jag vet att många allsvenska lag nu vill knyta till sig Levi. Han är ju inte helt ordinarie i Rosenborg.

I en intervju med Östers hemsida har Levi tidigare berättat om vintern som ledde fram till att han skrev på för Landskrona Bois på följande sätt:

Efter säsongen fick jag chansen att träna med Helsingborgs A-lag en månad, vilket var väldigt roligt. Jag fick mycket beröm och jag kände att de verkligen menade det, det var inte bara för att jag var ung eller provspelare. Jag träffade spelarna i A-laget både på och utanför planen och de kunde gå fram och säga: ”Riktigt bra träning idag, det är sjukt om du inte får ett avtal”. Då tänkte jag: ”Fan vad gott, jag har krigat mig fram till detta”. Jag fick dock inget avtal. Henke ville att jag skulle träna med dem fram till mars när säsongen började, sen skulle jag tillhöra division 2-laget. Då hade jag gjort resultat i division 2 och spelat i division 1. Då visste jag att det var stor skillnad mellan tvåan och ettan. Jag tror att det är det största steget att ta. Jag kände; "Varför kan jag inte spela här?" Men det blev Landskrona istället. Den assisterande tränaren ringde mig och kollade läget, jag provspelade en vecka och fick kontrakt.

Efter att ha visat framfötterna i Landskrona flyttade Levi vidare till Öster och därifrån såldes han vidare till Rosenborg.

Publicerad 2019-01-09 kl 17:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons