POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Så hanterar de allsvenska klubbarna träningarna: "Blir en tuff sommar"

Foto: Bildbyrån.

AIK har drabbats av ett misstänkt coronafall och truppen är satt i karantän. Samtidigt tränar vissa lag på precis som vanligt.
Hur löser klubbarna i allsvenskan den dagliga träningen i nuläget? Här är en sammanställning, klubb för klubb.

AIK
Under onsdagen kom alltså beskedet att en spelare i AIK visat symtom på att ha insjuknat i coronaviruset och "Gnaget" har därför tagit till drastiska åtgärder där spelarna satts i karantän.

"De spelare som uppvisar symptom får träningsförbud medan övriga fortsatt tränar individuellt och detta kommer att fortsätta fram tills den 1 april 2020. Bedömning gällande ytterligare restriktioner eller lättnader kommer dagligen att ske av AIK Fotbolls medicinska team", skriver man på sin hemsida.

- AIK Fotboll tar detta på största möjliga allvar och spelartruppen har högsta prioritet. Beslutet om karantän handlar om stoppa smittspridningen i den mån som det går, säger sportchef Björn Wesström.

Häcken
- Vi tränar fortfarande. Det är tills vidare. Även om det finns en plan så förändras ju den, säger sportchefen Sonny Karlsson till Fotbollskanalen.

- Vi har en plan för att spelarna ska vara lediga men den kan också förändras. Vi ger dem i så fall ledighet över påsk, så länge inte saker förändras.  

Djurgården
Djurgården tränar inte fotboll just nu, utan spelarna har fått individuella träningsprogram.

- Vi har stängt ner verksamheten till och med söndag där spelarna har fått egna träningsprogram som de ska genomföra. Därav har vi ställt in träningsmatchen mot Degerfors och även träningsmatchen mot GIF Sundsvall som var planerad att spelas den 27 mars. Vi kommer att få mer svar på en del frågor den här veckan, bland annat vad som händer med EM, och hur det påverkar den allsvenska starten. Sedan får vi utvärdera och återkomma med en planering när vi vet förutsättningarna. Det blir en ny typ av försäsongsträning som måste planeras och där har vi kompetenta ledare som kommer att genomföra den på bästa sätt, sa sportchef Bosse Andersson till klubbens hemsida tidigare i veckan.

Falkenberg
- Vi har lagträningar än så länge, tills vidare. Vi har dragit ner antalet pass och tagit bort träningsmatcherna. Sedan kommer vi att ta ett nytt beslut i början på veckan om vi ska förändra träningen eller inte, säger tränaren Hasse Eklund till Fotbollskanalen.

Falkenberg överväger att ge spelarna lite ledigt.

- Spelarna kommer att få ledigt, vi håller på att titta på när de ska få vara lediga. 

Hammarby 
Hammarby genomför träningar, som dock är stängda för allmänhet och media. I klubbhuset släpps ingen utomstående in.

 - De (spelarna) är här och tränar. Sen har de fått direktiv om att tvätta händer, inte åka tunnelbana eller besöka offentliga platser och så vidare. Vi förhåller oss till direktiven vi får från myndigheter, säger sportchefen Jesper Jansson i en kommentar på klubbens hemsida.

Helsingborg
Helsingborg tränar som vanligt och träningarna är öppna för allmänhet och media. Däremot har man kommit med uppmaningar till de som eventuellt vill komma och kolla på träningarna.

 - Vid träningar får folk jättegärna komma, vi finns till för våra supportrar, men just nu under den här ovissa framtiden vore det bra om man har en viss distans till spelarna. Det är så vi känner. Man får gärna vara och titta på träningarna, men inte söka en fysisk kontakt med spelarna, säger klubbdirektören Joel Sandborg till Fotboll Skåne. 

Elfsborg
Elfsborg sa tidigare i veckan att man skulle vänta ut besluten från Sef och SvFF och att spelarna skulle få ledigt i kommande vecka om det var så att allsvenskan sköts fram till sommaren, vilket ju som bekant blev fallet.

 - Vi får sätta upp nya målsättningar och en ny strategi för att förbereda oss så bra som möjligt inför den allsvenska säsongen – om det kommer någon. Men det hoppas jag, säger tränaren Jimmy Thelin till Borås Tidning. 

- Man har förberett med individuella träningsprogram för alla – om det blir ledighet i nästa vecka.

IFK Göteborg
IFK Göteborg tränar i dagsläget på som vanligt, hela gruppen samlad.

- Vi får lägga upp en ny plan nu och det enda vi kan göra är att rikta in oss på att vi kör igång i början av juni och då räknar vi med att det blir en tuff sommar och inte så mycket ledighet. Så vi får ta ledigheten nu i stället. Det blir ett nytt upplägg, säger sportchefen Kennet Andersson till Fotbollskanalen.

Blåvitt fortsätter, precis som bland annat Helsingborg, att ha träningarna öppna för åskådare.

 - Vi har öppna träningar, vi vill vara som öppna som möjligt. Vi förstår att våra supportrar törstar efter fotboll. Det är möjligt att vi får titta på våra träningar och damlagets matcher och så vidare. Vi får se vad som händer.

IFK Norrköping
IFK Norrköping tränar i grupp och individuellt och har sina pass stängda för allmänheten.

 - Just nu så agerar vi utifrån en dag i taget, vi planerar inte så lång tid framåt. Vi har gjort så i ungefär två veckors tid och vi kommer fortsätta göra så. Denna vecka har vi väl tränat på och vi kommer träna lite i morgon (läs: i dag). Därefter får vi se hur nästa vecka ser ut, säger managern Jens Gustafsson till Fotbollskanalen.  

IK Sirius
Uppsalaklubben Sirius har helt valt att pausa sin A-lagsträning och spelarna har fått ledigt, till följd av coronaviruset. Två träningsmatcher har ställts in och tanken är att man ska återuppta verksamheten den 30 mars.

"Får vi under denna period ny information som gör att vi behöver ompröva detta beslut kommer så att göras", skriver man på sin hemsida. 

Kalmar FF
- Vi tränar på, vi följer dagligen som det som sägs från Folkhälsomyndigheten och sedan så rättar vi oss efter det så mycket vi kan. Sedan försöker vi ha så bra och normal verksamhet som vanligt i den utsträckning som går. Vi tränar tillsammans, både på ungdomssidan och i A-laget, säger sportchefen Jörgen Petersson till Fotbollskanalen.

Man har inte valt att stänga träningarna - för det brukar inte var så mycket åskådare.

 - Nu är det inte direkt någon trängsel när vi tränar va. Det är en som brukar komma på cykel, om han står utanför eller innanför stängslet, det tror jag inte avgör om man blir sjuk. Däremot stängde vi matchen i tisdags efter rekommendationer, givetvis.

Malmö FF

Malmö FF beslutade sig på fredagen för att ge spelarna ledigt under två veckors tid, med start på måndag den 23 mars. Det skriver Skåneklubben på sin hemsida. 

" vanlig ordning tilldelas spelarna ett individuellt träningsschema för att säkerställa att deras fysiska status bibehålls", skriver klubben.

Mjällby

Mjällby kör sitt sista pass i dag fredag, därefter kommer spelarna få lite längre ledighet. 

- Vi kommer samlas på fredag och ha en sista träning och lite genomgång om vad vi ska göra. Från och med fredag kommer vi skicka spelarna på två veckors ledighet, där de får egna program, och träffas igen den sjätte april, säger tränaren Marcus Lantz till Fotbollskanalen.

Enligt Lantz har det varit en del sjukdomar i laget.

- Det finns lite olika anledningar. Det ena är att vi har haft lite folk som har varit hemma med lite symptom, lite förkylningar, vi har haft väldigt liten träningsgrupp de senaste dagarna. Sedan även att, med tanke på att vi utgår från att allsvenskan startar någon gång i juni så är detta egentligen den enda ledigheten man kan ge killarna nu.

Varberg 
Varberg tränar än så länge på som vanligt, då inga spelare är sjuka. När det nu finns ett mål om att starta allsvenskan i juni kommer träningsplaneringen att spikas inom kort.

- Spelarna vill ju ut och träna för fullt nu och det finns inga spelare i truppen som är krassliga. Så, vi kör på som vanligt ett tag till, sedan får de väl få lite ledigt en vecka nu snart, säger tränaren Joakim Persson till Hallands Nyheter.

Örebro
Örebro tränar som vanligt under fredagen, därefter är oklart hur man lägger upp planeringen.

- Om allsvenskan börjar i juni så kommer vi att ta någon form av break, sedan är det svårt att säga om när och hur länge. Den närmaste tiden är osäker men vi kommer inte att spela några träningsmatcher den närmaste tiden, säger manager Axel Kjäll till NA.

Östersund 
Östersund har beslutat sig för att träna på som vanligt under rådande omständigheter, däremot spelas inga matcher.

- Det är en konstig situation för oss alla, vi vet inte när tävlingssäsongen drar igång. Fram till att vi vet när serien startar så fortsätter vi att träna, säger ÖFK:s Felix Hörberg i en kommentar på klubbens egen hemsida. 

Publicerad 2020-03-20 kl 11:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto