Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Så kan VAR införas i allsvenskan: "Finns starka åsikter"

19v

Frågan om VAR i allsvenskan är något som diskuterats de senaste säsongerna.
I januari börjar processen mot ett eventuellt införande.
- VAR-frågan är väldigt polariserad och det behöver få ta sin tid att diskutera den ordentligt, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

I flera år har videogranskningssystemet VAR varit en del av den europeiska toppfotbollen. I Sverige har dock införandet uteblivit och det är inte förrän i vår som frågan verkligen kommer att bearbetas på allvar.

ANNONS

I slutet av januari kommer Sef att presentera underlag för klubbar, dess medlemmar och Svenska fotbollförbundet att ta ställning till, i frågan om VAR ska vara en del av svensk fotboll eller inte.

- Vi har fått jobbet att försöka utreda alla frågor och konsekvenser kring VAR och ge någon form av beslutsunderlag till förbundet, klubbarna och klubbarnas medlemmar för att de ska ha något samlat kunskapsunderlag att ta ställning till. Det kommer vi att presentera nu i januari. Detta är sedan något som klubbarna och deras medlemmar kommer att diskutera och sedermera föra vidare sin åsikt i frågan via Sef till förbundet, som tar beslut i frågan. Vi i Sef tar ingen egen position utan den bygger på klubbarnas och supportrarnas åsikter, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS

Splittringen kring VAR är tydlig i Svenska fotbollssupporterunionen, SFSU, under måndagen kommunicerade att samtliga medlemsföreningar är mot införandet av VAR. Samtidigt har domarna tidigare uttryckt en önskan om att införa systemet i allsvenskan.

- Tekniken är här för att stanna, det märker vi på de stora mästerskapen och stora ligorna. Fler och fler länder för in det i deras inhemska ligor och det har ju vuxit de senaste åren, har till exempel domaren Mohammed Al Hakim sagt.

Mats Enquist förklarar vidare att flera aktörers åsikt är av betydelse i det underlag Sef kommer att presentera i slutet av januari, däribland supportrarnas. Att samtliga av SFSU:s medlemsföreningar är emot införandet VAR kom inte som någon överaskning för Enquist.

- Det var något vi visste vi om. Vi har frågat SFSU om den här inputen och har fått det underlag som de har tagit fram. Vi är inte överraskade, snarare tvärtom, säger han.

ANNONS

Det som händer efter att Sef skickat ut sitt underlag till klubbar, dess medlemmar och Svenska fotbollförbundet är att parterna ska ta ställning i frågan för att sedan återkoppla till Sef som i sin tur ger vidare underlaget till förbundet fram mot sommaren.

Att VAR-frågan bearbetas på allvar är något som Enquist välkomnar.

- Det finns starka åsikter för VAR precis som att det finns starka åsikter mot. Och sedan finns det väldigt många som är någonstans i mitten och inte riktigt vet vad de tycker. VAR-frågan är väldigt polariserad och det behöver få ta sin tid att diskutera den ordentligt, säger han och fortsätter:

- Vi får väl se vad det här ger. Domarna kan tycka att det blir bättre, och ibland vill också vissa lag eller supportrar ha det i situationer där ens lag gynnas. Vissa andra menar att det förstör fotbollen. Det finns helt enkelt en massa olika synpunkter och att det dessutom inte gått helt smärtfritt när det införts i andra ligor gör det inte lättare.

ANNONS

Noterbart är också att det inte är aktuellt att införa VAR i allsvenskan 2021. I stället är det tidigast möjligt att ta beslut om införandet i höst då Svenska fotbollförbundet ska diskutera frågan.

Publicerad 2020-12-28 kl 20:20
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto