POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Så klarar allsvenska klubbarna vargavintern

Försäsongsstart i dag - mitt i vinterkaoset.
Flera allsvenska klubbar står inte rustade mot extremkylan.
- Vi står och faller med vädrets makter.

Vinterkylan håller i sig - och de allsvenska lagen håller i flera fall till godo med träningar i tennishallar och på 7-mannaplaner.
Akuta utlandsläger planeras genom att det stora flertalet klubbar saknar förstklassiga träningsfaciliteter.

FotbollDirekt.se ringde runt till de allsvenska klubbarna.
Hur planerar de för en försäsong under en rekordkall vinter som denna? Svaren visar på osedvanligt dåliga förutsättningar hos vissa - uppenbart är att problemen från förra vintern håller i sig. 

FotbollDirekt.se ställde två frågor:

1. Hur tränar ni, ute/inne?

2. Oroar det hårda vintervädret och hur påverkas försäsongen?

AIK

Björn Wesström, chefsscout:

1. - Det blir utomhusträning på Skytteholm som prioriteras, sen får vi se. Vi startar den 10 januari.
 
2. - Inte mer oroad än förra året, vi står hyfsat rustade. Vi har lite alternativ inomhus om vädret skulle bli för dåligt.

Djurgården

Lennart Wass, tränare:

1. - Vi kör inne i vår elvamanna-hall på Bosön. Vi kan träna som vanligt där. 

2. - Nej, det påverkar oss inte alls. Vi har vår hall på Bosön, där får vi i stort sett de träningstider vi vill. Sedan har vi andra lokaler så att vi kan träna fys inomhus också.

Elfsborg

Peter Wettergren, assisterande tränare:

1. - Vi kör utomhus, på Borås Arena. Det drar igång imorgon med frivillig träning. Sen startar den 10 januari för alla spelare,
 
2. - Nej, för oss är det helt lugnt. Vi hade turen att satsa på rätt kort, en egen arena med uppvärmt konstgräs. Det är bara om snön verkligen vräker ner som vi behöver ställa in. Och det har väl hänt en gång eller två gånger under de fem år vi varit på Borås Arena.

Gais

Alexander Axén, tränare:

1. - Vi kör både ute och inne. Vi kommer att bygga upp fysiken inledningsvis, då kan det bli både inomhus och utomhus beroende på vädret. Sedan kör vi igång bollträning på Valhalla den 10 januari, då ska planvärmen vara klar där.

2. - Inte ett dugg oroad faktiskt. Vi har längre försäsong i år än ifjol, flera veckor vi kan laborera med. Vi kanske får planera om en del, men vi kommer hinna bygga upp oss och det är huvudsaken. 

Gefle

Thomas Andersson, assisterande tränare:

1. - Vi vill köra utomhus hela tiden, så på Strömvallen om vädrets makter tillåter. Sedan har vi en inomhushall med 7-mannaplan. Det funkar någon gång då och då, men i längden håller det inte. Vi startar upp med bollträning den 10 januari, då får vi se vart det blir.

2. - Vi kommer norrifrån, det här är ingenting för oss (skratt). Nej, men det blir en försäsong här hemma i Sverige och det ska vi klara av. Jag känner ingen oro för det, vi kommer att vara förberedda.

IFK Göteborg

Stefan Rehn, assisterande tränare:

1. - Vi ska ju träna ute, på Valhalla. Senast 10 januari startar vi där. Men nu får vi köra i vår ombyggda innehall till dess.

2. - Nej, egentligen inte. Det är klart, det är inte optimalt att träna i vår hall, det är ju inte fullskalig plan och tränar man därinne för länge så känns en 11-mannaplan enormt stor när man kommer ut. Men nu ska ju Valhalla stå klar snart. Och det är bra förutsättningar där, så länge det är varmare än minus 10 är det lugnt.

Helsingborg

Paul Myllenberg, klubbdirektör:

1. - Vi kör inomhus i vår egen hall fram till den 25 januari, då blir det träningsläger i Portugal i två veckor. Planen i vår hall är 7-manna, men med så kort tid fram till utlandslägret funkar det. Och så är det vår egen hall så vi disponerar den som vi vill.   
 
2. - Nej, det är väl okej. Det är en lång försäsong och vi har planerat för det med ett tidigt läger. Tidigare har vi valt att hålla Olympia frostfritt tidigt i mars, men sånt kostar pengar och i år kan vi lägga de pengarna på något annat, kanske ett extra utlandsläger. Vi får se hur vintern blir, nu börjar isen lägga sig på vattnet här nere i Skåne också, så man vet ju aldrig.

Häcken

Christian Lundström, assisterande tränare:
 
1. - Vi ska träna utomhus, på Valhallas konstgräs. De håller på att värma upp den, kanske får vi komma in och träna i slutet av veckan. Nu tränar vi lite teknikpass i en inomhushall bredvid tennishallen i Gårda. 

2. - Nja, det är ju längre försäsong i år, vi kunde ha väntat en vecka till med att starta upp. Den 10 januari ska gräset på Valhalla vara uppvärmt, då ska vi ju kunna träna så länge det inte blir för kallt.
- Sedan att det inte finns en riktig inomhushall i hela Göteborg... med så många elitlag sedan så många år så borde det finnas. Men det är ju en kostnadsfråga.

Kalmar

Ola Ragnarson, lagledare:

1. - Vi skulle ha börjat ute den 10 januari, men vår nya konstgräsplan bredvid Guldfågeln blev inte klar i tid. Vi kan köra där i slutet av januari. Så nu vi kör lite fys inomhus i Fredriksskans. Sedan har vi en liten hall vi kan använda för bollträning om vi skulle behöva det.  

2. - Nej vafan, det är ju Sverige. Vi är ganska vana vid det här. Men sen när vår uppvärmda konstgräsplan kommer på plats så blir det inga problem, om det inte blir 15 minusgrader så är det lugnt. I fortsättningen kommer vi ha bättre förutsättningar. Vi har två utlandsläger inplanerade också, La Manga cup 12-23 februari och ett läger i Turkiet i mars, så det blir bra.  

Malmö FF

Per Ågren, sportchef:

1. - Vi kommer börja inomhus i vår innehall, Kombihallen. Jag har inte upplägget i detalj, men det kommer bli bollträning inomhus varvat med kondition ute om vädret tillåter. Hallen är väl någon sorts mellanting mellan 7-manna och 11-manna, så det funkar hyfsat. Sedan blir det Copa del Sol från 25 januari.

2. - Ja, det är klart att det är lite jobbigt. Men samtidigt har vi en geografisk fördel mot de flesta andra allsvenska lagen, när kylan släpper så släpper den ju först här nere.  Försäsongen är lång och vi känner att vi hinner planera om kylan skulle hålla i sig. Då får det bli ett till utlandsläger, i så fall i slutet av februari eller början av mars. 

Mjällby

Anders Torstensson, assisterande tränare:

1. - Vi börjar den 10 januari, förhoppningsvis utomhus på konstgräs i Sölvesborg. Men den planen är inte uppvärmd, så faller det lite snö sjunker det ner i gräset och det blir halt på planen. Vi står och faller med vädrets makter.

2. - Ja. Det är inte alls bra som det är nu, svårt att bedriva bra träning. De enda inomhushallar som står till buds är five-a-side-hallar och vi vill undvika det. Det är inte samma sorts fotboll och det är svårt att hysa in 20 man i en liten skolhall. Vi har till 99 procent klart med ett utlandsläger i mars. Men om det här vädret fortsätter måste vi försöka få till ett utlandsläger till. Vi får se, det är en kostnadsfråga också.

IFK Norrköping

Tony Martinsson, sportchef:

1. - Startar upp bollträning måndag 10 januari. Vi kör utomhus så mycket det går. 

2. - Nej, vi har bäst förutsättningar i Sverige! Två uppvärmda konstgräsplaner ute och en inomhushall för 7-manna med konstgräs. Vi ska inte klaga. Förhoppningsvis blir det ett utlandsläger i början av mars också, men det är inte klart. Till dess blir det uteträning här hemma. 

Syrianska

Özkan Melkemichel, tränare:

1. - Vi tränar ute, startar idag och sen tränar vi ute på konstgräset på Södertälje arena. Vi kör fram där fram till slutet av mars, då blir det träningsläger i Turkiet.

2. - Nej, det brukar gå bra. Det händer ett par gånger per år att vi får planera om, men då har vi en hall vid Västergårds gymnasium, en 7-mannaplan med konstgräs inomhus. Så vi kan ställa om på kort varsel. Det är som det är med försäsongen.

Trelleborg

Tom Prahl, tränare:

1. - Vi drar igång den 7 januari, det blir blandad kompott. Vi har fått en ny konstgräsplan och varvar träning där med träning i vår inomhushall.

2. - Nej, inte alls. Det är klart, blir det jättekallt så får man lägga om lite i planeringen, men det där kommer vi att ordna ser du! 

Örebro

Sixten Boström, tränare:

1. - Ute, på Karlslunds IP nu. Den 9 januari drar vi till Turkiet på träningsläger. Sen blir det uteträning där i tre veckor. Vi bestämde oss för att åka iväg medan konstgräset på Behrn arena läggs om. 

2. - Nej, vi har det ganska bra. Det funkar på Behrn arena när gräset är lagt. Det här Turkietlägret blev ju mer en konsekvens av omläggningen än av kylan. Man kan väl få ställa in någon enstaka träning när det är alltför kallt, men överlag brukar det gå att köra hela försäsongen.

Ingen i Halmstads BK har kunnat nås för en kommentar kring försäsongen. 

Publicerad 2011-01-03 kl 17:07
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå