POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Så säger alla partier om att starta allsvenskan: "Vi har väntat alldeles för länge efter allsvensk fotboll"

1:45

Foto: TT.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Lyssna på inslaget med Nyamko Sabuni i spelaren ovan.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att Stefan Löfven tillåter allsvenskt spel.
Nu har övriga partier uttalat sig i frågan.
- Jag tror att vi är många som längtar efter att fotbollen ska dra igång igen, säger KD:s partiledare Ebba Busch i en kommentar.

I fredags hade Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Riksidrottsförbundet möte med Folkhälsomyndigheten där fotbollens förhoppning var att få grönt ljus för seriestarter i mitten av juni. Men ett besked om vad som kan tillåtas i idrottsväg kommer först i början av juni.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist, uttalade sig efter mötet om att fotbollen hoppas få till ett möte med statsminister Stefan Löfven om att få grönt ljus för elitfotboll.

- Om jag ska vara ärlig tror jag inte att det räcker med Amanda Lind, det ska nog ända upp till statsministern för att det ska hända någonting. Man måste få vettig diskussion om helheten, sa Enquist till Fotbollskanalen.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, vill att Stefan Löfven och regeringen på egen hand fattar beslut om att tillåta allsvenskt spel, något som hon berättade för Aftonbladet och som hon sedan utvecklade för TV4-Sporten – efter det att hon under tisdagen haft partiledarmöte med bland annat statsminister Stefan Löfven.

- Regeringen är inte beredd att fatta något beslut annat än att Folkhälsomyndigheten fattar det beslutet åt dem och det tycker jag är beklagligt, sa Sabuni då och fortsatte:

- Under mötet lyfte jag den här frågan med vikten av politiskt ledarskap och vikten av att låta fotbollen sätta igång, både för att det är en näringsverksamhet och för att vårt land behöver hopp. Det finns många människor där som vi har bett att isolera sig, "70-plussare" och andra fotbollssupportrar. Jag tror att vi alla behöver något positivt att se fram emot. Att få igång allsvenskan i mitten av juni på sommaren skulle vara ett sådant hopp som befolkningen behöver. 

Fotbollskanalen har tillsammans med TV4-sporten därefter varit i kontakt med samtliga partier för att höra om de stöttar Sabunis uttalande, om att statsministern borde ge grönt ljus för allsvenskt spel.

- Jag tror att vi är många som längtar efter att fotbollen ska dra igång igen. Fotbollen är viktig, på många sätt. Inte bara för underhållningen. Samhället behöver gemenskapen. Ungdomen behöver verksamheten, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en kommentar.

Hon fortsätter:

- Klubbarna går på knäna ekonomiskt nu, och skulle behöva intäkter från utsändningar. Det går att hitta lösningar där matcher kan genomföras säkert. Se hur man har börjat pröva sig fram i Tyskland. Det är klart att det inte blir samma folkfest som med fullsatta läktare men fotbollen kan ju spelas och uppskattas från tv-soffan. Att folk inte kan samlas på matcher och i barer får man lösa, men det är inte enbart fotbollens sak.

- Jag tror det skulle vara ett välkommet inslag för många i tider av ensamhet och isolering om allsvenskan kunde dra igång.

Även Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, vill se att allsvenskan drar igång.

- Vi har alla väntat alldeles för länge efter att få se allsvensk fotboll. Jag är i grunden positiv till att starta utan publik. Det är inte matcherna som är problemet utan kringevenemang på pubar och liknande, säger Åkesson i en kommentar och fortsätter:

- Detta bör man kunna hantera genom skarpa restriktioner med reella sanktionsmöjligheter. Andra länder startar upp, då borde vi också kunna göra det.

Se övriga partiers kommentarer kring frågan i faktarutan nedan.

ADAM PINTHORP

FAKTA

Övriga partiers inställning till frågan

Moderaterna 
"Det är en fråga för FHM och regeringen. Vi har inga detaljförslag på området", skriver Moderaternas pressjour i ett mejl.

Centerpartiet
- Jag förstår frustrationen som spelare, ledare och supportrar ger uttryck för. Vi har inte tagit ställning till när allsvenskan ska kunna dra igång, men förväntar oss att restriktionerna lyfts så fort smittoläget tillåter, säger vikarierande partiledare Anders W. Jonsson.

Vänsterpartiet
- Vi ska fortsätta följa FHM, vi litar helt på deras bedömningar, säger partiledare Jonas Sjöstedt, via sin pressekreterare.

Miljöpartiet
- Det är FHM:s beslut att ta. Jag tycker det är viktigt att de ger ett besked till fotbollen så snart som möjligt, säger språkrör Per Bolund.

Socialdemokraterna
- Det pågår samtal mellan Fotbollförbundet, idrottsrörelsen och Folkhälsomyndigheten. I övrigt hänvisar jag till idrottsminister Amanda Lind, säger statsministerns pressekreterare Maria Soläng.

Publicerad 2020-05-19 kl 21:05

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto