Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Så ska MFF bli bättre med Georgson tillbaka: "Jag gör ingen egen revolution"

2v

MALMÖ. Fasta situationer och spelarutveckling. 
Det är två av sakerna som ska göra Malmö FF ännu starkare under Andreas Georgson, som klubben lockat tillbaka från Arsenal.
- Även om jag inte kommer vara specialist längre så är det saker där det fortfarande finns rätt mycket potential att förbättra, säger han till Fotbollskanalen.

Andreas Georgson är tillbaka i Malmö FF. 35-åringen återvänder till klubben efter två år som assisterande tränare i England och ska ta över sportchefssysslan från Daniel Andersson, när MFF gör en omorganisation i den sportsliga ledningen

Andersson blir istället sportdirektör och får ett mer övergripande ansvar. Den blivande sportchefen beskriver allt som en snabb process och något han inte riktigt såg komma, trots Anderssons hintar under samtal duon emellan längre bak i tiden. 

- Det var lite av en överraskning för mig. I min tankevärld var jag inte riktigt klar över att det kunde vara nästa steg. Utan "Danne" känner mig ganska väl och vet min profil – det var nästan så att han sa någonting till mig där jag kände att “detta borde jag tänkt på”. Samtidigt har jag alltid sett att Danne ska vara i den rollen här. Han är Malmö FF, och jag har aldrig haft en tanke på att jag ska in och ta den platsen. Att kunna gå tillsammans där han dessutom är kvar i en övergripande roll – det var en grej jag inte riktigt kunde förutspå riktigt. Men det var väldigt snabbt, redan vid första anbudet kändes det väldigt naturligt. Men det var nästan som att jag inte hade tänkt på att det här spåret inte kunde finnas. I mitt huvud fanns det bara att vara tränare, fram tills vi snackade om det, säger Georgson.

ANNONS

Han är själv inte så lite Malmö FF. Georgson tillbringade sammanlagt 14 år i klubben, där han verkade mest på ungdomssidan innan han blev assisterande tränare mellan 2018-2019. Formellt tillträder han på den nya posten den 1 januari 2022, och är fortfarande anställd av Arsenal. Under hösten kommer Georgson att gå bredvid Daniel Andersson i utrymmena på Eleda Stadion.

- Här är det arbetsuppgifter som jag är väldigt sugen på och väldigt spänd på att göra, där jag använder en lite större del av min profil från tidigare i karriären, som jag är sugen på att lära mig och testa. Sedan är Malmö hemma för mig, så när det var just Malmö och Danne som jag pratade med är det också en dimension som gör det stort och viktigt för mig. Det var inget enkelt beslut – men samtidigt var det enkelt, säger Georgson. 

ANNONS

Efter säsongen 2019 lämnade han jobbade som assisterande tränare för att få samma arbetsuppgift i Championship-laget Brentford. Georgson rekryterades efter bara ett halvår till Arsenal, där han ansvarade för fasta situationer i A-laget och hade titeln "Head of set pieces". Erfarenheterna från England kommer Georgson att använda när han ska försöka göra MFF ännu starkare som klubb. 

- Jag har varit här väldigt länge och på akademisidan jobbat mycket med utvecklingsprocesser och satt saker där vi ska bli bättre över tid. Då var det mycket att förbättra vår ungdomsscouting och vår spelarutveckling – det är saker som jag så klart har byggt upp en erfarenhetsbank av som jag också tycker är rolig att jobba med. Rekrytering av både personal och spelare, men också jobba med att hitta talang och förädla den i en miljö som är trygg men utmanande, och sedan få se den blomstra i slutändan på högsta nivå. Det är en stor grej att utnyttja den talangen så bra man bara kan som man hittat, säger Georgson.

ANNONS

Han fortsätter:

- Nu har jag jobbat väldigt intensivt med fasta situationer och inkast och frisparkar ett tag, så där har jag en del “inputs”. Även om jag inte kommer vara specialist längre så är det saker där det fortfarande finns rätt mycket potential att förbättra. Jag har också jobbat en hel del med individuell träning för spelare – och individuell utveckling för personal tror jag också mycket på. Att jobba mycket med de här medel- till långsiktiga processerna ser jag fram emot. Det ska bli skitkul att göra det i ett team med Danne, Jon (Dahl Tomasson, huvudtränare) och ungdomssidan och alltihopa.  

Du känner inte att du kastar dig in i en ny arbetsuppgift?  
- Jo, på sätt och vis gör jag det – en del av områdena är nya för mig. Det fina i upplägget som jag är väldigt nöjd med är att vi har en övergångsperiod under hösten, där jag kan lära mig av allsvenskans bästa sportchef och gå bredvid, och i lugn takt hitta överlämningar. Att starta vissa processer, men vissa behöver jag lära mig och komma in i. Även när jag var på ungdomssidan jobbade jag och Danne i en massa olika processer. Det är en del som jag ser fram emot som fan att göra tillsammans. Jag är ingen ensamseglare – jag är en lagspelare.  

ANNONS

Sedan Daniel Andersson tillträdde som sportchef inför säsongen 2014 har Malmö vunnit fyra SM-guld, gått till Champions League två gånger, och nått sextondelsfinalen i Europa League både 2019 och 2020. Det finns ändå utrymme för förbättringspotential menar Georgson för MFF, som i skrivande stund leder allsvenskan. 

- Jag och Daniel har haft kontakt under tiden och börjat fundera över vilka saker jag tror det fortfarande finns potential i en fotbollsklubb att göra bättre än omgivningen. Utan att betala mer, men att göra bättre. Där har vi vissa områden där vi nu tillsammans börjat “pinpointa” och lägga upp en plan för hur vi ska bli ytterligare ett steg bättre.  

Georgson får frågan om vad som händer när han tillträder:

- Jag tror man ska börja i att MFF:s herrverksamhet de senaste 10-15 åren varit  extremt framgångsrik. Jag tror mycket på att inte gå in och göra sin egen revolution, utan börja med att se vad som gjort att vi tagit oss dit vi är idag, och vara väldigt försiktig med att göra stora förändringar i den processen. Samtidigt ska vi inte slå oss för bröstet. Det finns vissa saker där jag kommer in med en annan synvinkel på de här områdena jag nämnt. I Arsenal har det varit ett väldigt stort taktiskt fokus och spelstilsfokus där jag plockat upp lite saker, över tid kan det bidra till klubben. I mitt eget huvud ska jag börja med medellånga och längre processer. Alla de kortsiktiga processerna är Jons. Där är jag egentligen bara en resurs – det är han som är chef och bestämmer över dem.

ANNONS

Daniel Andersson säger att klubben ett tag diskuterat hur de ska kunna utöka den sportsliga ledningen, men inte kommit fram till vilken metod som ska användas. Andersson säger att han i samtal med vd:n Niclas Carlnén kom fram till att lösningen med en sportchef och sportdirektör var den bästa. Andersson betonar dock att styrelsen i MFF formellt alltid har slutordet gällande till exempel spelarköp. 

- Nu blir det mer att jag får ta det hela det sportsliga ansvaret. Tillsammans får jag samarbeta med de olika sportcheferna så att man har någon att diskutera och bolla med. Jag tror det är en stryka att man blir ett team kring det. Just med Andreas tror jag att vi kompletterar varandra otroligt bra. Efter åren vi lärt känna varandra så känns det väldigt bra, säger Andersson om sin nya roll. 

ANNONS

MFF:s nästa match är i kvalet till Champions League, där de inleder med ett hemmamöte mot den lettiska mästaren Riga FC på onsdag.

Publicerad 2021-07-05 kl 16:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto