Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Så ska Michelsen bygga sin kultur i Bajen: "Mycket blablabla inom fotbollen"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Hammarbys nye tränare Jakob Michelsen vill inte snacka.
Han vill agera.
- Det är "walk the talk" som gäller här, säger dansken i en längre intervju med Fotbollskanalen.

Han har tränat pojklag, flicklag, damlag, herrlag, ungdomslandslag i Tanzania och lett lilla Sönderjyske till klubbens bästa tabellplacering någonsin (tvåa i danska högstaligan). Dessutom har han blivit utsedd till årets tränare i Danmark. Men Hammarbys nye tränare, Jakob Michelsen, är trots allt bara 36 år gammal. Han inledde sin tränarkarriär redan som 14-åring, när han förstod att han aldrig skulle bli någon stor spelare.

- Jag spelade fotboll lika bra som Romulos engelska är, alltså inte så bra (skratt), skämtar dansken.

Michelsens avsaknad av en framgångsrik spelarkarriär och de taktiska färdigheterna som han anses sitta inne på har gjort att han i Danmark kallas för "Mini-Mourinho", som alltså jämför honom med Manchester Uniteds manager José Mourinho.

I slutet av november presenterades Jakob Michelsen som ny tränare i Hammarby och sedan dess har han sett samtliga Bajens matcher under 2016 på video. Men efter säsongens första träningspass under tisdagen var Michelsen fåordig om vad han fått fram om Hammarbys trupp. Han vill själv se spelarna i träning och bilda sig en tydligare uppfattning om dem innan han uttalar sig.

- Nu ska vi använda den första tiden till att spela mycket fotboll, så att jag kan lära känna spelarna. Det är också därför vi inte värvat några nya spelare än, för jag vill se spelarna i aktion här och sen kommer vi fylla ut truppen.

- Det är en ganska lång försäsong här, så vi har mycket tid. Vi måste bygga på fysiken och under den första perioden ska vi lära känna varandra, jobba med kulturen vi vill ha i klubben och principerna i vårt spel. Sen kommer vi därefter jobba mer taktiskt med vårt sätt att spela.

Michelsen är också noga med att alla spelare ska få speltid och chansen att visa upp sig under försäsongen. Därför har laget bokat in två matcher under vissa helger framöver. 

- Vi har många unga duktiga spelare och det är viktigt att de tränar med A-laget, och att de får speltid. Har vi en match på söndagen och sen en på måndagen kommer de som inte spelade så mycket under söndagen få spela under måndagen tillsammans med de bästa unga spelarna, i någon slags reserv-/U21-match.

Att tränaren vill satsa på unga spelare är han väldigt tydlig med. Bland annat har han flyttat upp André Alsanati och Elias Durmaz, som båda är födda 2000, i A-lagsträning.

- Vi vill att de unga spelarna ska vara en del av vårt lag över tid. Vi kan inte ta in en 12-åring i A-laget, men vi ska ge unga spelare chansen att träna med A-laget även när de är ganska unga. Det är därför vi hade två 16-åringar med i dag (läs under tisdagen). Får de känna på det vet de vad som väntar, då kan de förbereda sig på ett bra sätt, då vet de vad de behöver jobba på om de vill vara med i A-laget. Men de två är inte de enda som kommer träna med A-laget, det är viktigt att olika spelare får chansen. Sex-sju unga spelare kommer vara med i en internmatch i helgen. Vår strategi går ut på att vi vill ha en mindre trupp den här säsongen, en liten men stark trupp där det finns plats för unga spelare att komma upp och få erfarenhet.

Michelsen förklarar vidare att nyförvärv är på gång in.

- Jag har också gått i skolan och kan räkna ut att vi är färre nu än vad vi var när säsongen slutade. Beroende på hur du räknar är vi fem eller åtta färre spelare, men transferfönstret stänger den 31 mars så det är långt dit. Jag är ganska säker på att vi kommer få in några nya spelare innan vi inleder allsvenskan, det är det viktigaste.

- Men vi kommer inte värva åtta nya spelare, för vi vill ha plats för unga lokala Hammarby-spelare så att de kan komma upp och träna med oss. Har du 35 spelare i en trupp har du inte plats för de unga, men självklart behöver vi nya spelare.

36-åringen har tidigare utbildat sig till lärare och säger sig brinna för att arbeta med människor.

- Jag känner mig lyckligt lottad över att jag kan jobba med människor och fotboll. Jag har vetat sedan jag var 14 år att jag vill jobba med människor och fotboll. Allt handlar om människor och projekt, det var därför jag sa ja till Hammarby. Det här är ett långt projekt för mig, det kommer inte handla om enkel quick fix-grej. Vi kommer ta den långa och hårda vägen, för man förändrar inte saker och ting över en natt, en vecka eller ett halvår. Det tar tid att förändra kulturen i klubben och sättet vi vill arbeta på.

Michelsen är pragmatisk på det sättet att han låst sig vid ett speciellt spelsätt eller ett visst spelsystem. Han vill anpassa sin taktik till spelarna han har i truppen. Så hur han vill spela med Hammarby vill han inte berätta än, men säger:

- Det är väldigt viktigt att vi är ett hårt arbetande lag, ett lag som jobbar tillsammans. Det är viktigt att vi i hela vår struktur är kompakta och jobbar ihop. Kulturen måste vara att vi är en enhet, både på och utanför planen. Vi ska jobba för att göra varandra bättre istället för att göra varandra sämre, det är kulturen vi vill skapa här. Det är vad jag tror på, att två plus två i goda tider kan bli fem.

Hur är du som person?
- Jag försöker vara en öppensinnad kille, jag försöker vara hårt arbetande och jag försöker vara en ärlig kille. Jag vill att vi har en avslappnad mentalitet när vi är tillsammans men att vi också har en hårt arbetande attityd på planen. Det måste vara kul att vara i Hammarby, men det ska också vara på allvar. Kan vi kombinera det där har vi en bra chans att prestera bra. Alla prestationer bygger på bra förberedelser, och förberedelserna är det vi gör i träning. 

Michelsen berättar vidare:

- Jag har en viktig princip. Det är att vi börjar från noll varje måndag, hur än matcherna har gått. Oavsett om vi har vunnit, kryssat eller förlorat, oavsett om vi vunnit tre matcher i rad eller förlorat tre matcher i rad, så ska sakerna vi tror på och sättet vi tränar på inte förändras. Vi börjar om från noll och fokuserar bara på nästa match. Vi tar en match i taget. Den svåraste matchen kommer alltid vara nästa match.

- Vi kan inte alla springa runt och jubla i en hel vecka för att vi vunnit senaste matchen, och inte träna och säga: "Bra jobb!", för att sedan straffa spelarna veckan efter för att vi förlorat. Det vi tror på kan inte förändras varje helg.

Hur skapar du den kulturen?
- "Walk the talk", allt handlar om att "walk the talk". Det är mycket "blablabla", mycket snack, inom fotbollen, men vi måste visa saker genom aktioner. Sättet vi är på tillsammans, det är nyckeln.

- Om spelarna känner sig trygga med varandra i omklädningsrummet tror jag också de kan känna sig trygga när de ska prestera på planen.

Förra året slutade Hammarby elva i allsvenskan och det är en tabellplacering som Jakob Michelsen vill förbättra 2017. Men mer än så vill han inte säga om målet i år eller sina ambitioner med Bajen i stort.

- Det är klart att alla har drömmar, men jag håller dem för mig själv. Vi vill bli bättre. Vi vet att vi inte kommer spela i Champions League och det är viktigt att vi är realistiska. Allsvenskan är det viktigaste för oss och vi ska vara toppade när vi möter IFK Norrköping i premiären.

Hur viktig är svenska cupen för er?
- Vi vill alltid gå så långt som möjligt i cupen, men allsvenskan är det viktigaste. Men det är roligare med cup än träningsmatcher.

Det är en biljett ut i Europa (en Europa League-plats går till vinnarlaget)?
- Ja. Det är 32 lag kvar så vi har ungefär tre procents chans att gå till Europa, konstaterar Michelsen. 

Hur kommer ert lag vara när ni drar igång cupen i februari?
- Vi kommer inte vara ett färdigt lag, vi kommer inte vara färdigutvecklade. Men förhoppningsvis är vi en stark enhet.

Se en kortare tv-intervju med Michelsen från Abu Dhabi i spelaren ovan.

FAKTA

Fem snabba med Jakob Michelsen

Michael Laudrup eller Zlatan Ibrahimovic?
- Oj, den är svår. Äeh, vi är i Sverige, så jag säger Zlatan. 

Allsvenskan eller Superligan?
- Vi är i Sverige, så jag säger allsvenskan.

Bäste spelaren genom tiderna?
- Min favoritspelare är Steven Gerrard. Han är inte den bäste, men jag säger honom.

Favoritlag?
- Liverpool.

Vinner du helst med 1-0 eller 4-3?
- 4-3.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-01-11 kl 15:45

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER