Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Så slog corona mot AIK i fjol - och blev det här slutnotan för Norling?

1v

AIK har presenterat sitt bokslut för 2020.
Resultatet? Klubben backade drygt 17 miljoner.

Fjolåret var speciellt för svenska fotbollsklubbar. Nu har AIK presenterat sitt bokslut för 2020. Av det framgår att coronan slog hårt mot den svartgula verksamheten.

Intäkterna minskade med 58,6 miljoner jämfört med 2019. Totalt landade intäkterna på 127,6 miljoner.

"Minskningen beror på att intäkter från match och event har minskat med 33,5MSEK, intäkter från internationellt cupspel har minskat med 28,9 MSEK samt intäkter från spelarförsäljningar har minskat med 14,9 MSEK medan intäkterna från centrala avtal har ökat med 10,8 MSEK och övriga rörelseintäkter har ökat med 20,9 MSEK", skriver AIK.

ANNONS

Årets resultat? Minus 17,4 miljoner. 

Vidare skriver klubben att man fick "statliga stöd i form av ersättning för uppskjutna matcharrangemang med 15,7 MSEK samt ersättning för korttidspermitteringar från Tillväxtverket med 4,8 MSEK".

De nya tv- och spel-avtalen som ligaorganisationen Svensk Elitfotboll skrivit och som började gälla från och med 2020 har gett klubbarna en ekonomisk skjuts. AIK skriver att ersättningen från Sef "ökat med 15,1 MSEK från 19,2MSEK föregående år till 34,3 MSEK i år".

Inför 2020 hade AIK drygt 46 miljoner i sin kassa. Vid senaste årsskiftet hade bolagets likvida medel minskat till 32,9 miljoner. Klubbens eget kapital? 45,9 miljoner, att jämföra med 63,5 miljoner vid förra årsskiftet.

Det finns orosmoln på den svartgula himlen fortsatt, på grund av coronapandemin. Klubben skriver:

"Försäljningen av årskort-21 påbörjades den 26 november och AIK Fotboll hade per årsskiftet 2020/2021 sålt årskort för 3,0 MSEK vilket kan jämföras med 17,5 MSEK föregående säsongvid samma tidpunkt. Restriktionerna påverkar kraftigt försäljningen och klubbens primära intäktskälla, match och event, är beroende av hur pandemin utvecklas under det innevarande året".

ANNONS

Värt att notera är också att AIK i sin kvartalsrapport för juli-september, då man sparkade tidigare huvudtränaren Rikard Norling, skrev att avgångsvederlagen under perioden uppgick till 2,3 miljoner kronor. I bokslutet framgår nu att kostnaderna för avgångsvederlag sett över hela året landade på 1,2 miljoner. Hur det kommer sig att den summan är mindre? I rapporten skriver klubben:

"Vidare har tidigare reserverade avgångsvederlag om 1,1 MSEK återförts då beloppet i enlighet med avtal inte kommer att utbetalas".

Norling hade kontrakt med AIK över 2021. I december förra året fick han ett nytt jobb, då han blev huvutränare för IFK Norrköpings herrlag.

AIK:s vd Björn Wesström ville i november i fjol, i samband med att ovan nämnda kvartalsrapport släpptes, inte kommentera om det är fler än Norling som hade rätt till avgångsvederlag under den nämnda perioden.

- Vi publicerar siffror i klump så hur många det är (som fått avgångsvederlag) får ni spekulera i, sa Wesström till Fotbollskanalen.

Publicerad 2021-02-19 kl 11:11

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto