Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Så svarar Ryssholm efter RF:s kritik mot AFC Eskilstuna

Punkter i AFC Eskilstunas stadgar beskrivs som "väldigt märkliga" av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Men AFC:s ordförande Alex Ryssholm försvarar klubbens arbetssätt.
"Vi kringgår inte 51-procentsregeln", svarar han i ett mejl till Fotbollskanalen.

Allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna, som flyttade från Solna i vintras och då bytte namn från AFC United, sticker ut på många sätt. Klubben bildades så sent som 2007 och har via uppköp av Atletico Husby och Väsby United samt ett antal uppflyttningar nått landets högsta serie. Men resan har gjorts nästintill utan medlemmar och fram till för några dagar sedan fanns det inte ens någon information om hur man blir medlem i föreningen på AFC:s hemsida.

Nu har AFC presenterat att medlemsavgiften ligger på 1000 kronor vilket är dubbelt så mycket som den näst dyraste medlemsavgiften i allsvenskan (AIK och Jönköpings Södra har en avgift på 500 kronor). Dessutom måste man ha varit medlem föregående år för att ha rösträtt vid klubbens årsmöte.

ANNONS

I AFC:s stadgar finns det också flera ovanliga grepp. Till exempel framgår det att ordföranden i klubben väljs på en tid av tio år och att det krävs minst fyra femtedelars majoritet när ordföranden väljs, inte enkel majoritet som i de allra flesta föreningars fall.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tycker att tioårsperioden och kravet på minst fyra femtedelars majoritet är "mycket märkligt" och han säger att AFC:s upplägg överlag inte stämmer överens med den bild han har av vad som är tanken med 51-procentsregeln (som går ut på att alla föreningar ska vara medlemsägda).

Fotbollskanalen har varit i kontakt med AFC Eskilstunas ordförande och starke man Alex Ryssholm, som velat svara på frågor via mejl. Ryssholm försvarar nu sin klubbs struktur och arbete kring medlemmar. På frågan om varför man har en medlemsavgift på 1000 kronor svarar ordföranden:

ANNONS

"Detta belopp, vilket motsvarar drygt 80 kronor i månaden, är vad vi har haft i medlemsavgift sedan tidigare. Ingen av våra tidigare medlemmar har tyckt att beloppet varit för högt och de har betalat avgiften för att ge klubben ekonomiskt stöd.  Man får heller inte glömma att ett medlemskap också inbegriper många andra förmåner i form av rabatterade årskort, supporterartiklar, menyer i vår samarbetsrestaurang Vita Huset, gratis entré till våra träningsmatcher m.m".

Hur kommer det sig att ni lagt ut information på er hemsida om hur man blir medlem först nu?
"För att börja från början: klubben existerar sedan 2007 och under alla dessa år har det funnits medlemmar i föreningen. Medlemmarna har dock uteslutande bestått av ledare, spelare och ett fåtal aktiva personer som valt att stötta klubben ideellt. Vi har alltid behövt stödet men det har varit väldigt få personer som visat intresse - uppskattningsvis kanske 10 personer under alla dessa 10 år. Efter Göteborgsmatchen ökade intresset kraftigt samtidigt som vi noterade att de flesta förfrågningarna kom från just Göteborg och Malmö. Vi var inte beredda på denna ökning, varför det tog lite tid att organisera all information på vår hemsida. De som sökt information kring medlemskap har tidigare kunnat få det via RF (Riksidrottsförbundet). De som sökte medlemskap har också blivit medlemmar"

ANNONS

Varför måste man ha varit medlem föregående år för att ha rösträtt på årsmötet?
"Vi vill att medlemmarna ska vara aktiva och engagerade i klubben innan de börjar fatta viktiga beslut".

Ryssholm uppger att AFC Eskilstuna har cirka 40 medlemmar just nu och att medlemmarna "dock uteslutande bestått av ledare, spelare och ett fåtal aktiva personer som valt att stötta klubben ideellt". Förra året hade klubben cirka 150 medlemmar, enligt Ryssholm.

Varför har ni val av ordförande för en tid på tio år när det är mest vanligt med ett, två eller fyra år?
"Klubben har gjort en strålande resa upp till Allsvenskan under dessa 10 år. Jag har fått stort förtroende och mandat från medlemmarna där alla som har varit med på resan är otroligt stolta över det vi åstadkommit. Vi formade klubbens policy från dag ett och har med tiden byggt upp en kontinuitet där den policy vi haft sedan start gäller än idag. Vi vill ta tillvara på denna kontinuitet som vi anser är fundamental för att utvecklas vidare som den unga klubb vi är".

ANNONS

Ryssholm valdes om som ordförande vid årsmötet 2016, vilket alltså innebär att han kommer att bli kvar på posten i minst åtta år till efter nästa årsmöte - om han inte av någon anledning röstas bort innan dess.

På frågan om varför det behövs minst fyra femtedelars röster för att ett ordförandeval ska gå igenom svarar Ryssholm:

"Så har medlemmarna bestämt".

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger till oss på Fotbollskanalen att ert upplägg kan ifrågasättas när det gäller 51-procentsregeln, att ni hittat ett sätt att delvis gå runt den. Hur ser du på det?
"Vi kringgår inte 51%-regeln. I ett demokratiskt samhälle, likväl som i en klubb, tycker jag att det alltid ska finnas ett val. Klubbar med tillräckligt många medlemmar som kan bidra till klubbens överlevnad rent ekonomiskt klarar sig alltsomoftast väldigt bra. Men om medlemmar och därigenom ekonomiskt stöd saknas - vilket ofta är fallet med nystartade klubbar - blir kampen för överlevnad plötsligt ett faktum. Många av dagens allsvenska klubbar grundades för över 100 år sedan, då ekonomin inte hade samma betydelse. Idag ser det annorlunda ut. Personligen har jag under mina 10 år i fotbollen i princip aldrig stött på någon som är beredd att offra egna medel för klubbens skull - för det gemensamma målet. Jag anser därför att de som är beredda att göra uppoffringar och investera i en klubb också ska ha rätten att bestämma över klubbens struktur".

ANNONS

Hur har ni resonerat kring den stadgemall som Riksidrottsförbundet har?
"Vi utgår från RF:s rekommenderade mall och ställde därtill många frågor kring vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Rent generellt är dessutom vissa delar av praxis under diskussion. Bland annat har den korta mandatperioden på fått stor kritik på vissa håll just för att den lägger hinder i vägen för kontinuiteten".

Hur mycket tycker du att medlemmar ska få styra? Vill du att medlemmarna ska kunna styra AFC Eskilstuna?
"Samtliga våra medlemmar har alltid stött klubben under de 10 åren som vi har varit verksamma. Medlemmarna styr klubben redan idag".

Läs mer om Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundets syn på AFC Eskilstunas stadgar HÄR.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-10 kl 14:51
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto