Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så tänker Blåvitt kring de utgående kontrakten: "Bollen ligger hos honom"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Flera spelare i IFK Göteborg sitter på utgående kontrakt.
Trots säkrat allsvenskt kontrakt kan årets svajiga säsong komma att påverka Blåvitts möjligheter att förlänga spelaravtal. 
- Det har bidragit till en större utmaning i den frågan, säger sportchef Pontus Farnerud till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Pontus Farnerud, Mattias Bjärsmyr och August Erlingmark.

IFK Göteborg kan pusta ut - sportsligt. Tack vare det oavgjorda resultatet mot Sirius förra helgen står det nu klart att man spelar i allsvenskan även nästa säsong. Samtidigt sitter flera tongivande spelare på utgående avtal.

Med kontraktet säkrat kan Blåvitt nu gå in i planeringen för truppbygget 2022 på allvar.

- Det blir ju en tydlighet i det. Sedan är det ju inte så att arbetet inte har påbörjats tidigare. Det är en pågående process, men vissa beslut och besked blir lättare att ta och förmedla, säger IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud till Fotbollskanalen. 

- Även om jag i mitt huvud hela tiden var inställd på att vi skulle spela i allsvenskan 2022 så blir det en lättnad när allt är klart. Det blir lättare att förhålla sig till i jobbet.

ANNONS

Är det så man beskriver det som bäst, som en lättnad?
- Ja, lättnad är väl ett bra ord att beskriva det med. Men i mitt huvud fanns inget annat än att vi skulle spela i allsvenskan 2022.

På målvaktsfronten sitter både Giannis Anestis och Ole Söderberg på utgående avtal, och  under lördagen meddelade IFK Göteborg att man går skilda vägar med Anestis efter säsongen.

I en intervju med Fotbollskanalen berättar den grekiske målvakten att en kontraktsförlängning har diskuterats, men att man inte kom i mål. Pontus Farnerud beskriver i samma artikel målvaktssituationen som svår, och att den är en viktig pusselbit i förberedelserna inför nästa säsong.

Vad det gäller utespelarna är det Mattias Bjärsmyr, 35, August Erlingmark, 23, Kolbeinn Sigthorsson, 31, och Robin Söder, 30, vars kontrakt löper ut om bara en dryg månad. Häromdagen gick IFK Göteborg ut med att Söder lämnar efter totalt elva säsonger i klubben, och kort därefter berättade 30-åringen själv att karriären troligen är över.

ANNONS

Kring Bjärsmyr, Erlingmark och Sigthorsson är situationen desto mer oviss.

- Det är alltid svårt. Det här året har vi sex utgående kontrakt och vi har kommunicerat om Robin. Det är väl klart att man vill hamna i en situation där man alltid ligger i framkant vad gäller möjligheter att förnya kontrakt, säger Farnerud.

Blåvitts sportchef blickar tillbaka på förra vinterfönstret.

- Om man går tillbaka till förra säsongen så hade vi inte den möjligheten i och med pandemin. Vi lyckades lösa det ganska bra förra vintern med spelare som lämnade och nya spelare som kom in. Vi la en grund under vintern och jobbade sedan vidare efter det för att hitta den kontinuiteten man vill ha.

- Det är klart att det alltid är en utmaning när man närmar sig hösten och vintern. Spelare vill veta och de har även möjlighet att förhandla med andra klubbar. Det gäller att förhålla sig till det, men självklart vill vi i ett så tidigt skede som möjligt ge besked om framtiden. Det här året har vi balanserat lite i de nedre regionerna (av tabellen), det har bidragit till en större utmaning i den frågan.

ANNONS

Det har tidigare rapporterats om intresse från rivalen Hammarby i att signa August Erlingmark som bosman inför nästa säsong. 23-åringen har själv varit förtegen kring framtiden och har inte velat svara på huruvida han erbjudits en kontraktsförlängning av klubben.

- Jag har som sagt inga kommentarer, men vi har en bra dialog, sa Erlingmark i mitten av oktober.

Från klubbens håll hymlar man dock inte med att man vill se en fortsatt samarbete.

- Utifrån vilken spelartyp och person det är, samt hans historik i IFK Göteborg, så har även vi en väldigt bra dialog. Bollen ligger hos honom, säger Farnerud. 

Ni har erbjudit förlängning?
- Ja.

Mattias Bjärsmyr har varit en bärande spelare för IFK Göteborg sedan han återvände till klubben inför säsongen 2020. I vintras förlängde 35-åringen sitt avtal med ett år, men går snart in på sin sista kontraktsmånad.

ANNONS

- Han har väl varit lite till åren under ett tag, men för mig och för oss så spelar det ingen roll hur gammal man är. Vi vill kunna spela Oscar Vilhelmsson som är 18 år, Filip Ambroz som är 17 och Adam Ingi Benediktsson som är en ung och spännande målvakt. Samtidigt ska vi kunna spela äldre spelare så länge de bidrar, det känner vi är bäst för IFK Göteborg, säger Farnerud.

- Det ska finnas både en fysisk del som vi känner oss komfortabla med, men även en mental del hos spelaren som är otroligt viktig. Därför spelar ålder ingen roll.

Ser ni det hos Bjärsmyr, att han fortsatt håller måttet trots sin ålder?
- Han har ju spelat alla matcher den här säsongen och har varit uttagen i startelvan under hela året. Det är ju självklart någonting i helheten som vi tittar på när vi ser till hur vi vill se ut 2022. Mer än så kan jag egentligen inte säga. 

ANNONS

Är kontrakt erbjudit där? 
- Ingen kommentar.

Kolbeinn Sigthorsson har haft en stormig höst och vinter. Efter att ha blivit anklagad för sexuellt ofredande har islänningen inte spelat något mer i den blåvita tröjan. IFK Göteborg har tidigare meddelat att Sigthorsson kommer att genomgå en personlig utveckling parallellt med rehab för en skadad fot.

- Det är ju en speciell situation med Kolbeinn. Vi har, och jag tycker att alla ska ha, en stor respekt för situationen. Vi har också valt att inte diskutera det här så mycket utåt, utan när det finns något att diskutera eller kommunicera så gör vi det i samråd med Kolbeinn.

Farnerud stänger inte dörren för en förlängning med Sigthorsson.

- Ingenting är uteslutet, men mer än så vill jag inte säga. 

Publicerad 2021-11-28 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto