POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Sabunis besked efter påtryckningen: Löfven kommer inte agera för allsvenskan

1:45

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Lyssna på inslaget med Nyamko Sabuni i spelaren ovan.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att Stefan Löfven ger grönt ljus för allsvenskt spel. 
Nu har de träffats och Sabuni hävdar att statsministern överlåter beslutet till Folkhälsomyndigheten. 
- Det tycker jag är beklagligt, säger hon till TV4-Sporten.

Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Riksidrottsförbundet hade i fredags ett möte med Folkhälsomyndigheten. Fotbollens förhoppning var bland annat att få grönt ljus för seriestarter i mitten av juni, men utfallet blev i stället att besked, om vad som kan tillåtas i idrottsväg, kommer att komma först i början av juni. Och något tidigare besked enbart för fotbollen är inte att vänta.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, uttalade sig därför, efter fredagens möte, om att fotbollen hoppas få till ett möte med statsminister Stefan Löfven om att få klartecken för elitfotboll. 

- Om jag ska vara ärlig tror jag inte att det räcker med Amanda Lind, det ska nog ända upp till statsministern för att det ska hända någonting. Man måste få vettig diskussion om helheten, sa Enquist till Fotbollskanalen. 

Under tisdagen kom Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med ett utspel i Aftonbladet, om att hon vill att Stefan Löfven och regeringen på egen hand fattar beslut om att ge grönt ljus för allsvenskt spel. Hon menar att fotbollen tagit sitt ansvar så långt det går och därför inte ska drabbas av de hinder som Folkhälsomyndigheten ser i dagsläget. 

- När politiker tar sig makten att begränsa människors rätt till näringsverksamhet eller rätt till rörelsefrihet, så måste man ha på fötterna och i det här fallet handlar fotboll om näringsverksamhet för fotbollsspelare, säger hon till TV4-Sporten och fortsätter:

- Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att själva fotbollsspelandet inte utgör en risk för smitta och sedan har de också påpekat att det kan hända saker kring fotbollen som kan vara riskfyllt och det handlar om hur krogarna sköter sig eller hur supportrar eventuellt kan samlas i gäng i parker, men då menar jag att krogarna har regelverk att följa och följer de inte reglerna ska de stängas ner. Likaså har vi regelverk kring folksamlingar. Man får inte vara över 50 personer samlade och då måste rättsvårdande myndigheter vara de som tar ansvar för det och inte Svenska Fotbollförbundet eller fotbollsspelare, säger partiledaren.

Nu har Sabuni även träffat Löfven och framfört sina tankar om ämnet. Hon menar att beskedet från Löfven är att Folkhälsomyndigheten får fatta beslut i frågan.

Regeringen är inte beredd att fatta något beslut annat än att Folkhälsomyndigheten fattar det beslutet åt dem och det tycker jag är beklagligt. Det visar inte på politiskt ledarskap. Expertmyndigheterna har till ansvar för att förse oss med information och den information vi har fått är att fotbollen i sig inte innebär smittorisk. Men det kan hända saker runt omkring och de saker som eventuellt kan hända runt omkring är redan reglerade. Då måste samhället hantera det. 

Nyamko beskriver vidare partiledarmötet så här:

- Vi har haft ett partiledarmöte på förmiddagen, där jag har lyft den här frågan med vikten av politiskt ledarskap och vikten av att låta fotbollen sätta igång, både för att det är en näringsverksamhet och för att vårt land behöver hopp. Det finns många människor där som vi har bett att isolera sig, "70-plussare" och andra fotbollssupportrar. Jag tror att vi alla behöver något positivt att se fram emot. Att få igång allsvenskan i mitten av juni på sommaren skulle vara ett sådant hopp som befolkningen behöver. 

Sabuni menar att det vore enkelt för Löfven att ge fotbollen ett besked. 

- Han behöver bara hålla presskonferens och säga att Svenska Fotbollförbundet kan planera för allsvenskan i mitten av juni. Svårare än så är det inte.

Är det något du inte gjort som du kan göra för att Löfven ska göra handling av detta?
- Nej, jag behöver inte tvinga Löfven. Jag har berättat för Löfven vad mitt parti tycker att han ska ta för ansvar. I slutändan är det bara han som bär ansvar för vilken typ av lagstiftning och bestämmelse som han lägger fram och som riksdagen kan besluta om, men smittskyddsåtgärder bär han ansvar för utifrån den information han får från Folkhälsomyndigheten. I dag är det även i det här fallet tydligt. Fotboll utgör ingen risk, allt annat som kan hända runt omkring utgör en risk. 

Fotbollskanalen var innan resultatet av partiledarmötet var känt i kontakt med Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Han välkomnade då Sabunis engagemang i frågan.

- Det är klart att det i grunden är positivt att vi har många som älskar fotbollen som sport och som vill se den. Vi för huvudsakligen vår dialog med Folkhälsomyndigheten, men det är klart att det i grunden är positivt med alla som talar väl om att elitidrotten ska återupptas. För det finns så oerhört stora samhällsvärden i det. Vi bedömer ju att vi kan starta upp, med oerhört starkt bibehållen smittbegränsning, så därför hoppas vi på positiva besked från Folkhälsomyndigheten, sa Nilsson och lade till:

- Men det är klart att vi gillar att fler agerar i frågan.

Fotbollskanalen har sökt Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander, som bett om att få återkomma i frågan. 

ADAM PINTHORP

Publicerad 2020-05-19 kl 14:47

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto