Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sågade av Pride - nu slår Stockholmslagen tillbaka

Alla Stockholmsklubbar nobbar Pridefestivalen.
Kritikerna hävdar att de struntar i HBT-frågor.
- Vi är engagerade - men på andra sätt, säger AIK:s ordförande Göran Lööv till fotbollskanalen.se.

På måndagen inleds den årliga Pridefestivalen i Stockholm. Precis som under tidigare upplagor manifesteras alla människors lika värde, oavsett sexuell läggning – och som vanligt väntas tusentals deltagare sluta upp bakom budskapet.

Men fotbollen lyser nästan helt med sin frånvaro. Till skillnad från förut finns varken AIK, Hammarby eller Djurgården representerade vid festivalen. Åtminstone inte med någon officiell delegation.

- Nu trillar klubbarna av. De vill inte hålla på med de här frågorna helt enkelt, säger Helena Hellström Gefwert, presschef för Pride till fotbollskanalen.se.

Fotbollskanalens rundringning visar att ingen av de tre stora huvudstadsföreningarna ens diskuterat ett eventuellt deltagande för sina fotbollssektioner. Men att det skulle innebära att jämställdhets- och HBT-problematik nonchaleras håller ingen av dem med om.

- Saken är den att när vi varit med tidigare har det varit huvudstyrelsen i AIK som fattat beslut om det. Och då har vi upplevt att det inte funnits någon tanke bakom engagemanget. Vad ska vi manifestera? Vem ska göra vad? Det har fallit platt. Ska man vara ärlig har det legat ett löjets skimmer över det hela och genomförandet har inte varit konstruktivt. Då fokuserar vi hellre på annat, säger AIK:s ordförande Göran Lööv.

Hur har ert deltagande sett ut?
- Det har varit enskilda personer som varit med. Men vi har inte haft lag som marscherat i tåget, inte hållit några tal, ingenting sådant. Det har inte funnits några sådana tankar alls. Som vanligt i AIK: Ska vi göra något, då vill vi göra det ordentligt. Men det har varit taffligt. Vårt deltagande blev ingenting, en tummetott.

Skickar man inte något slags signal enbart genom att finnas på plats?
- Det kanske man gör, men vi har haft en rad andra saker att fokusera på. Detta har varit en icke-fråga för oss. Och då menar jag inte HBT-frågor som helhet – de är oerhört centrala - utan just Pridefestivalen, säger Göran lööv.

Hur jobbar ni med HBT-frågor i övrigt?
- På flera olika sätt. Det arbetet har varit särskilt prioriterat hos oss i cirka tio år, sedan några tråkiga händelser ägde rum på ett läger för våra ungdomar. Efter det har vi utvecklat ett koncept om hur vi ska förhålla oss till varandra. Den så kallade AIK-stilen. Just HBT-frågorna är en mycket grundläggande del där. Alla spelare och deras föräldrar går igenom det här programmet på olika nivåer – med kurser och utbildningar under varje spelår. Vi börjar redan i 8-9-årsåldern och stegrar sedan kunskapsgraden allteftersom. Jag skulle vilja hävda att det gör oss unika i Sverige, säger Göran Lööv.

Även Hammarby och Djurgården svarar att har manualer och regler för hur HBT-frågor ska hanteras, men att de inte planerat att ställa upp i Pridefestivalen.

Publicerad 2011-08-01 kl 15:00
Annons
Annons
Annons