Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Samordnaren för matchfixning: "Första gången det sker på den här nivån i svensk idrott"

RF har tillsammans med Sef utbildat de allsvenska klubbarna i ämnet matchfixning. Nu lyfter förbundet fram AIK-spelaren som klev fram och berättade.
- Det är oerhört starkt gjort av honom naturligtvis och helt i linje med det som vi informerar och utbildar spelarna om, säger samordnaren för matchfixning, Johan Claesson, till Fotbollskanalen.

Den allsvenska stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK skjuts upp efter att en av bortalagets spelare blivit kontaktad i ett matchfixningsförsök. Spelaren erbjöds en stor summa pengar för att han skulle bidra till att laget förlorade matchen.

Riksidrottsförbundets samordnare för matchfixning, den tidigare Gefle- och Sirius-mittfältaren Johan Claesson, tror att AIK-spelaren kan få ett starkt signalvärde när det kommer till matchfixningsfrågor.

- Till att börja med känner jag mycket för spelaren här i AIK som har tagit det här beslutet att våga kliva fram och berätta. Det är oerhört starkt gjort av honom naturligtvis och helt i linje med det som vi informerar och utbildar spelarna om. Och det är jättestarkt. Sedan är det väldigt tragiskt för svensk idrott men framförallt för fotbollen och allsvenskan och alla supportrar kring matchen som tvingas till något sånt här. Men det är ett helt rätt beslut som de har tagit här fotbollsförbundet, säger Claesson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur har era direktiv sett ut till de allsvenska spelarna kring det här och hur har det kommunicerats?
- Det som har gjorts är att det har varit en omfattande utbildningskampanj riktat mot fotbollen. När det gäller allsvenskan och superettan så har det varit Sef som har varit ansvarigt för den biten. Man har träffat alla klubbar och man har informerat dem om vad matchfixning är och att det faktiskt förekommer i Sverige i dag och vad man gör om man kommer i kontakt med det och hur viktigt det är att faktiskt säger nej. För det finns så många konsekvenser förenat med det här. Det är det glädjande i det här hela, att den informationen har gått igenom och att den här spelaren har agerat precis så som idrotterna ska agera.

- RF:s uppgift är ju det preventiva arbetet. Och det här ger på något sätt ett gott exempel för oss att få med även in till andra idrotter som vi kan visa att så här kan man agera och så här ska man agera och det är en spelare som faktiskt har gjort det. Så det blir ett starkt symbolvärde av den aspekten också att vi har ett väldigt gott exempel som vi kan hänvisa till i vår fortsatta utbildning.

ANNONS

Claesson tror att det är omöjligt att helt bli av med problemet med matchfixning inom idrotten. Däremot hoppas han att problemet ska kunna begränsas, inte minst genom en ny lag.

- En konkret sak är det som är på gång nu att man måste få en specifik matchfixningslag så att man kan ställas till svars de som ligger bakom det hela. Sedan handlar det mycket om att alla berörda aktörer tar sitt ansvar och att man samverkar i det här. Det är inte bara idrotten utan det är även polis och spelbolag och flera som måste ha ett konstant bra arbete mot det här. Och spelbolagen måste ta sitt ansvar genom att erbjuda ett ansvarsfullt spelutbud som inte främjar matchfixning och vi måste ta vårt ansvar i informations- och utbildningssyfte så det är många olika parter som måste arbeta gemensamt mot det här för att kunna begränsa det här, säger Claesson.

- För att, få bort det helt tror jag dessvärre är omöjligt faktiskt.

Har du fått några indikationer på vilka möjligheter det finns att få tag på personen eller personerna som har gjort det här?

ANNONS
- Vi hoppas att det finns goda möjligheter med tanke på att AIK-spelaren har klivit fram och vågat berätta om det här så förhoppningsvis vet han också vilka personer det är som har kontaktat honom och då ser det betydligt ljusare att kunna komma åt dem naturligtvis.

Gör RF något för att stötta de berörda klubbarna och främst AIK då?
- Det ligger framförallt hos Sef och fotbollsförbundet men vi ska självklart finnas där om det finns en sån önskan. Dels som stöttning gentemot förbundet och Sef men även mot klubbarna om det är det man vill. Självklart finns vi där i så fall.

Har du varit med om något liknande på en sån här hög nivå inom svensk idrott?
- Nej, inte på den här nivån. Det kan jag inte säga. Och inte Sverige. Internationellt har vi sett prov på att det skett i ligor som är lika stora om inte större än allsvenskan men i Sverige så är det första gången det sker på den här nivån, absolut.

Publicerad 2017-05-18 kl 13:01

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto