Sana stor segerorganisatör - Blåvitt tog viktig seger mot HBK

GÖTEBORG. IFK Göteborg lyfter från tolfteplatsen efter 2-0 mot Halmstads BK på Ullevi.
Bakom segern låg Tobias Sana med ett mål och en assist.

Tabellelvan Halmstad parkerade en placering och en poäng före IFK Göteborg inför kvällens match. I Blåvitt fick den offensive mittfältaren/anfallaren Kevin Yakob chansen i Kolbeinn Sigthorssons frånvaro; laget hade också försvararna Carl Johansson och Oscar Wendt tillbaka sedan förlustmatchen mot Häcken senast.

Halvvägs in i halvleken drygt sköt Marcus Berg IFK:s första skott på mål, som Malkolm Nilsson Säfqvist motade undan. Ett bättre läge fick Yakob inifrån straffområdet i den 30:e minuten men sköt högt över.

Ett par minuter senare skapade gästerna sitt första heta läge, när Erik Ahlstrand hittade en djupledslöpande Mikael Boman. Giannis Anestis räddade dock avslutet till hörna. I den 35:e minuten hittade Gustaf Norlin fram till Tobias Sana, vars skott tvingade Nilsson Säfqvist till en ny räddning.

Målet kom istället på tilläggstid i den första halvleken. Norlins fina inlägg från högerkanten nådde till Sana längst bort i straffområdet, som med ett direktskott vackert styrde in 1-0. I anfallet efteråt fick HBK:s Boman ett läge i straffområdet på nytt, men sköt över denna gång. Det gjorde också Yakob någon minut senare på halvlekens sista avslut.

Fyra minuter efter halvtidsvilan ställde HBK om genom Boman efter slarv av Blåvitts Johansson på mittplan. Bomans inlägg gav Joel Allansson öppet mål, men mittfältaren fick bollen på låret och styrde den utanför från nära håll. HBK anfallsspel var dock krampaktigt hela halvleken, och i den 63:e minuten utnyttjade Blåvitt det när de dubblade ledningen.

Sana drev upp ett anfall och fick med lite flyt bollen till en framstormande Berg som rundade målvakten och placerade bollen i nätet. Anfallarens femte i allsvenskan. I minut 69 hittade Yakob fram till Norlin vid straffområdesgränsen, vars låga skott räddades av Nilsson Säfquist.

IFK Göteborg hade inga problem att stänga matchen mot ett Halmstad som inte kom till farligheter på slutet. Segern gör att Blåvitt går om HBK och tar över elfteplatsen i allsvenskan.

Startelvor

IFK Göteborg: Anestis – Jallow, Bjärsmyr, Johansson, Wendt – Svensson, Eriksson (19') – Norlin, Yakob, Sana – Berg (K)
Byten: Thern (19')
Halmstads BK: Nilsson Säfqvist – Kurtulus, Johansson (K), Baffo, Bengtsson – Kroon (80'), Allansson, Al-Ammari, Ahlstrand (46') – Boman (66'), Antonsson
Byten: Tot Wikström (46'), Karim (66'), Lundevall
Gula kort: Berg (65'), Baffo (78')