Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sänkt expertskatt hotar talangerna: ”Ett farligt läge”

Sänkt skatt för utländska spelare och försämrade möjligheter för samarbetsklubbar.
- Tillsammans kan det bilda ett farligt läge, säger SEF:s sportchef Stefan Lundin.

Stefan Lundin är sportchef för SEF (Svensk elitfotboll) och jobbar med talangutveckling i Sverige. Han är orolig över den nya föreslagna expertskatten som innebär att utländska spelare som tjänar över 88 000 kronor i månaden får skattelättnader.
Något som kan få klubbar att satsa på utländska spelare framför egna talanger.

- Visst finns det en fara som oroar. Jag känner spontant att faran finns att man överger tron på talangverksamheten, säger Stefan Lundin till fotbollskanalen.se.
- Det skulle vara underbart om klubbarna kan begränsa importen till spelare som lyfter laget. Men det finns en uppenbar risk som vi måste vara vaksamma på om det här införs. Man får inte börja ta in spelare som inte med säkerhet tar plats i laget. Då är vi illa ute – om lättjan tar över.

ANNONS

Samtidigt är importerna inte endast dåliga för talangutvecklingen. Lundin hoppas att den kan ge något också.
- Jag respekterar det naturligtvis om vi tar hit bra spelare som blir lagens stjärnor och lyfter allsvenskan. Det finns ju en ekonomisk uppsida om vi tar hit spelare som vi kan sälja till någon av de största ligorna för en massa miljoner som vi sedan investerar i ungdomsutvecklingen. Men leder det till att klubbarna börjar köpa in spelare som är 12, 13, 14 i rangordningen i laget så är det förödande.

Något som glädjer Lundin, som han tror är positivt för den svenska talangutvecklingen är att lönelättnaderna bara gäller väldigt välbetalda spelare.
- Fördelen är ju att man inte betalar 88 000 för en spelare som inte går in i a-laget. Skulle gränsen dras vid 40 000 skulle det vara en varningsflagga. Det skulle kunna utarma den svenska talangverksamheten. Än så länge inom svensk fotboll är de som tjänar 88 000 kronor i månaden, oavsett beskattning, en tung värvning.

ANNONS

Det här händer i precis efter att samarbetsavtalen ändras så att klubbar som AIK, Örebro, Hammarby inte längre får jobba med farmarlag som tidigare eftersom det strider mot Fifa:s och Uefa:s regler. Vilka risker medför det?
- Det sitter ihop. Även om det ena är lagstiftning från regeringen och det andra kommer från Uefa och Fifa. Frågorna hör ju inte ihop egentligen men blir sammankopplade. Tajmingen är sådan att det här tillsammans kan bilda ett farligt läge där vi inte satsar på talangutveckling. Man ska inte blunda för den här risken.

Publicerad 2011-11-22 kl 14:08
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto