Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Santos tonar ner brasilianska försäsongsproblem

Paulinho kvar i Brasilien, Wilton och Sobralense sena tillbaka. Men Alvaro Santos tycker det blir uppförstorat: "Stora stjärnor det handlar om, då blir det större än vad det är".


- Jag tycker inte det här är något stort problem. Det här får uppmärksamhet för att det handlar om tongivande spelare, stjärnor i allsvenskan, men det är ju några få enskilda fall vi pratar om, säger Alvaro Santos till FotbollDirekt.se.   

Brasilianska spelare har varit omskrivna under vintern av andra orsaker än det fotbollsmässiga. Örebros Paulinho är kvar i Brasilien av vad som uppgetts som problem i familjen medan Wilton Figueiredo anlände till Malmö först i går, knappt tre veckor efter att han skulle vara på plats och framtiden i MFF är osäker. I dag uppmärksammades Daniel Sobralenses sena ankomst i protest mot ett missförstånd kring sitt kontrakt med IFK Göteborg.  

ANNONS

Alvaro Santos kom till Helsingborg redan 2000. Den 31-årige anfallsstjärnan upplevde själv vinterträning och svenska försäsonger som något radikalt annorlunda mot Brasilien, men menar samtidigt att det hela blåsts upp till något större än vad det är - bilden av att brasilianska spelare medvetet försöker undvika försäsongen är felaktig.

- Det här blir lätt uppförstorat. Det är ett jättestort land vi talar om, och många brasilianska spelare kommer med sina egna speciella förutsättningar.  

Det har ändå funnits ett antal fall - hur stor omställning är det med en svensk försäsong och den svenska vintern?

- Visst är det annorlunda, en kulturkrock för de spelare som kommit hit. Det är tufft, det är kallt och det är jobbigt. Det är kanske inte alla som förstår poängen med att träna så hårt i 3 månader innan säsongen börjar, man kan känna att det räcker med en månad innan det drar igång.

ANNONS

- Men man får tillbaka det sen, det har jag lärt mig. Sedan är det jätteviktigt att man är med hela tiden, att man träffar gruppen och deltar under försäsongen.

Just hur det ligger till med de senaste fallen vill inte Santos spekulera i, men han konstaterar att de spelare det handlar om nu samtidigt har presterat i sina klubbar tidigare.

- Alltså, talar vi om Wilton och Paulinho så har de ju gjort det bra på planen, det finns inget att anmärka på där. Jag vet inte hur klubbarna resonerar, men generellt… självklart ska kontrakt respekteras om man inte har några speciella orsaker att vara borta.

- Nu vet jag inte vad som har hänt i just de här fallen, det vill jag inte kommentera. Det är ju en sak om man verkligen bråkar med klubben, som Dede gjorde med Kalmar en gång i tiden.

Upplever du själv att svenska klubbar har förståelse för att det är en stor omställning för brasilianska spelare?

ANNONS

- Ja, det kan jag säga nu efter att ha varit i tre svenska klubbar, att alla har behandlat mig fantastiskt bra. Sedan vet jag ju inte hur det är i andra klubbar.

Finns det någon risk att klubbar backar från brasilianska spelare på grund av sådana här saker?

- Alltså, när jag var här så fanns det en brasse i allsvenskan, sedan dess har det ju kommit många och det fortsätter komma hit. Det är ändå något som tyder på att klubbarna tycker att det funkar. Och jag tror inte att klubbar kommer sluta satsa på brasilianska spelare på grund av enskilda fall.

Anton Zetterman

Publicerad 2012-01-24 kl 15:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto