Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Satsar miljoner för att få ut svenska lag i Europa

Foto: Scanpix

Malmö firar.

Miljonbelopp ska hjälpa svenska lag ut i Europa.

Det meddelar föreningen Svensk Elitfotboll i dag.

– Målet är givetvis i första hand att kunna kvalificera sig till gruppspel i Champions League, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Sveriges framgångar på klubblagsnivå har varit minimala en lång tid nu. Nu har elitklubbarnas intressorganisation Svensk Elitfotboll (Sef) och Svenska spel startat en fond som ska hjälpa lagen ut i Europa.

Planen är att den allsvenska vinnaren, till en början, får två miljoner kronor. Sedan får den allsvenska tvåan och trean 500 000 kronor var. Om laget sedan tar sig hela vägen till gruppspel i Champions- eller Europa League får de betala tillbaka pengarna - som sedan går in i nästa års fond. Mästarna 2013, Malmö FF, har redan erhållit pengarna. 2014 års vinnare kommer även de att få samma summa innan fonden börjar öka (allt efter formeln att vinnaren får två tredjedelar av potten medan tvåan och trean delar på resterande summa).

– Pengarna är mycket välkomna, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

– Dels har de bidragit till att vi kunnat värva nya spelare, dels chartra ett plan för att åka till Lettland och bortamatchen mot Ventspils. Det har varit ett tajt matchande i både Allsvenskan och kvalet till Champions League, och ett chartrat plan har underlättat resandet.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist menar att initiativet kan hjälpa klubbarna hela vägen till Champions League.

– Med dessa pengar hjälper Svenska Spel oss att stärka de lag som för vart år kvalificerat sig till Europaspelet. Målet är givetvis i första hand att kunna kvalificera sig till gruppspel i Champions League, vilket skulle vara väldigt positivt för hela den svenska fotbollen, och inte bara för det lag som tar sig dit.

Sef meddelar att de kommer att utvärdera sitt försök med fonden efter 2015.

Publicerad 2014-07-28 kl 11:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons