Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
10å

"Scouta mera!"

De allsvenska klubbarna jagar anfallare. Bosse Pettersson tror att talangerna finns inom landets gränser ? om klubbarna scoutar mera och vågar satsa på de unga.

Den allsvenska jakten på anfallare går vidare. Men varför saknas just forwards i allsvenskan? FotbollDirekt.se tog en pratstund med experten Bosse Pettersson.

FD: Vad beror forwardsbristen i allsvenskan på? BP: Det där är en fråga med delade utgångspunkter. Vi har levererat väldigt många bra forwards genom åren, men vi har för lite resurser för att konkurrera med de utländska klubbarna. I AIK har klubben runt 30 anställda. I en klubb som Chelsea har de över tusen. Det ger ett bra perspektiv på var svensk fotboll står idag. Ska vi utbilda spelare så är det en resursfråga. Vi har många bra anfallare utomlands, men i allsvenskan så är man återhållsam med att släppa fram de unga spelarna. Det är lättare att värva en brasse.

FD: Varför utvecklas så få anfallare i Sverige? BP: Ibland känns det som att vi går över ån efter vatten. En spelare som Johan Oremo kom från Söderhamn i en lägre division. En del av problemet är att man inte har de scoutorganisationer som behövs. Jag tror att scouterna blir nästa stora yrkesgrupp inom fotbollen. Ska vi hitta talangerna som vi ska utbilda måste vi ha kompetenta scouter som kan hitta en Oremo. Gamla spelare har en stor uppgift. En sån som Johan Mjällby tror jag skulle kunna hitta många talanger.

FD: Varför satsar så många klubbar på färdigutvecklade utländska spelare? BP: Det är inte billigt att värva svenskt. Det finns massor av arbetslösa fotbollsspelare i Europa som gärna vill komma till Sverige. Då känns det kanske mer exotiskt med en brasse än med en spelare från Vimmerby. Utländska spelare måste kvalitativt bättre än våra talanger. Ta en sån spelare som Quirino. Om klubben hade satsat så mycket tid, pengar och möda på en svensk talang så hade det kunnat bli något. När klubben tycker att det är en enkel väg att värva utifrån måste det ställas mot möjligheten att utveckla eget.

Publicerad 2008-06-28 kl 13:10
Annons
Annons
Annons