Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Sef-basen bekräftar möte om internationell liga: "Men MFF inte en representant"

Foto: Scanpix

Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson bekräftar att ett möte kommer hållas i november om en internationell liga för klubbar i mellanstora länder.
Men MFF ska inte närvara, enligt Olsson.
- Frågan är inte aktuell över huvud taget. Någon är ute efter tidningsrubiker, säger han till Fotbollskanalen.

Under torsdagen slog danska tidningen BT:s uppgifter om en internationell liga bestående av klubbar från länder som Holland, Belgien, Danmark, Skottland, Norge och Sverige ner som en bomb. FC Köpenhamn-direktören Anders Hörsholt bekräftar diskussioner om ett sådant koncept och BT skriver att Malmö FF är ett potentiellt lag för ligan. Skulle ligan bli verklighet och MFF bli en del av den innebär det att de himmelsblå lämnar allsvenskan.

När Fotbollskanalen når Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson i frågan tonar han dock ner situationen.

- Det här är inga nyheter. Jag känner till att det finns en grupp som i mitten av november tänkte samlas för att diskutera det här alternativet. Det är egentligen en gammal idé som kallats för Atlantic League. I gruppen som ska samlas i november finns det ingen svensk representant, säger Olsson.

- Det här kan ju också vara en del av ett större spel som pågår i klubblagsfotbollen i Europa, som vi har diskussioner om för närvarande så det är svårt att kommentera det närmare i detalj.

Men MFF ska inte vara på det här mötet, alltså?
- Jag har sett listan på de som är kallade och där är inte Malmö med.

Har ni hört något om att Malmö FF funnits med i diskussioner runt det här?
- Nej, det får du fråga Malmö om. Vi har ingen information om det.

Om det här skulle visa sig stämma och MFF bryter sig loss - vad skulle det innebära svensk elitfotboll?
- Frågan är inte aktuell över huvud taget. Den är inte aktuell i de andra länderna heller. Det här handlar om ett utskott om en skiss som man tror kan vara framgångsrik. Jag tror dessutom att när man synar det här i sömmarna så kommer det visa sig att det inte är ett alternativ heller. Så det är någon som är ute efter tidningsrubriker, eller plats på sociala medier.

Men Lars-Christer Olsson tror inte att det är FCK, som nu bekräftar att idén finns, som ligger bakom utspelet från början.

- Nej, jag tror inte det är Köpenhamn som är initiativtagare. De är inbjudna i den här konstellationen, men det här har väl snarare att göra med att det finns massa anledningar att komma ut i Danmark och Norden med det här. Varken Sverige eller Norge har representanter på den här listan.

Svensk Elitfotbolls ordförande tror heller inte på konceptet med en internationell liga.

- Nej, det gör jag inte heller. Det finns det ju dock olika uppfattningar om. Jag tror att det kan ha en viss bäring i områden som har mindre utvecklade verksamheter än i västeuropa och som redan har en slags regional sammanhållning. Jag vet att man testat det i cupverksamhet på Balkan, och man har testat det även i de baltiska länderna, där ligaverksamheten nationellt sett är så svag att det är en fördel att skapa en större marknad där det redan finns en tradition med en sammanhållning. Där tror jag möjligtvis att det kan fungera, som cupverksamhet. Tveksamt om det fungerar som en hel ligaverksamhet. Jag tror inte det är aktuellt i Norden och inte på andra ställen heller. Det finns inget publikintresse för den typen av ligor. Möjligtvis för en cup som Royal League, men det är ju ändå bara ett komplement till ordinarie serieverksamhet.

Kommer ni prata med MFF om de här uppgifterna eller hur går ni vidare kring det här?
- Nej. Det pågår en internationell diskussion om de här frågorna i European Professional Leagues (EPFL, som Lars-Christer Olsson är ordförande i), så det är där vi kommer föra diskussionera i första hand, avslutar Olsson.

Malmö FF vill inte kommentera BT:s uppgifter, men vd:n Niclas Carlnén säger till Fotbollskanalen att om en så stor förändring skulle vara aktuell kommer det bli upp till ett medlemsbeslut att bestämma i frågan.

BT skriver att den internationella ligan troligtvis inte kan bli en verklighet förrän 2021, när avtalet runt den nuvarande Champions League-strukturen går ut.

Publicerad 2016-10-13 kl 09:26
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER