POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Sef-basen kritiserar polisens dialog: ”I det här fallet helt obefintlig”

Foto: Bildbyrån.

Polisen menar att man försökt ha en bra dialog när det gäller det nya, restriktivare, greppet med tillstånd.
Men Sef-basen Mats Enquist tycker inte att dialogen har varit något vidare.
- I det här fallet har den varit obefintlig, säger han till Fotbollskanalen.

Polismyndigheten har inför den här säsongen aktivt valt att försöka komma till bukt med ordningsstörningar och bristande säkerhet vid matcher - och försöka förhindra användandet av pyroteknik. Detta har myndigheten gjort genom att bland annat villkora bort flaggor, som så kallade OH-flaggor, i tillståndsbevisen som klubbarna måste ha för att få arrangera matcher.

Polisen menar att man försökt ha en bra dialog med klubbarna i frågan och att man även informerade SvFF likväl som Svensk Elitfotboll om den förändrade taktiken. Det berättade Per Eliasson, chefen för matchdelegater på Svenska Fotbollförbundet, för Fotbollskanalen under tisdagen.

Sef-basen Mats Enquist tycker dock inte att polisen informerat Svensk Elitfotboll, Sef (intresseorganisationen för klubbar i allsvenskan och superettan), tillräckligt. Han menar att kommunikationen helt enkelt har varit bristande.

- I det här fallet har den varit helt obefintlig, säger han till Fotbollskanalen

Helt obefintlig?
- Ja, helt obefintlig har den varit den senaste tiden, inför det här som kommit. Det kom ju ganska dramatisk och hårt, utan förvarning och dialog, åtminstone med oss.

Vad tänker du kring att den varit helt obefintlig?
- Jag tycker det är olyckligt. Jag tror vi har gjort framsteg. Det finns mycket gott som skett, även i samarbete med polisen.

Enquist fortsätter:

- Vi vet ju att det finns utmaningar att arbeta med, men arbetar man med dem på rätt sätt och under samförstånd så kommer man framåt. Motsatsen fungerar inte lika bra, tyvärr.

- Vi efterlyser bättre dialog om hur de här lösningarna bör implementeras och vilka effekter det får och hur man kan samverka för att få rätt effekt och undvika dåliga effekter.

Mötet som Per Eliasson sa att Svensk Fotboll medverkade på deltog inte Mats Enquist på. Men han tror att polisen inte heller då informerade tillräckligt om vilka justeringar man funderade på att göra.

- Jag kan säga så här: hade vi fått information om att det var såhär man skulle agera så skulle vi reagerat betydligt tidigare. Jag brukar jämföra lite med när Donald Trump som tweetade ut när den brann i Notre Dame att man skulle vattenbomba med vattenplan. Då svarade brandkåren med att det är nog inte så bra för då kommer hela strukturen att rasa.

Enquist efterlyser också att polisen bör ta större hänsyn till de som påverkas av besluten.

- Jag tror såhär: man får inse att det är flera parter som är inblandade. Det är Sef, klubbarna, förbundet, polisen och supportrarna. Jag trodde vi hade kommit till en punkt där vi börjat få en så pass bra dialog med parterna att man kunde se vilka lösningar som man kan arbeta med. Vi har ju bland annat ett samarbete nu med SFSU (Svenska Fotbolssupporterunionen), som jag tror är historisk i hela Europa, där vi ska försöka komma tillrätta med kvarvarande bekymmer - och framför allt stötta det som är riktigt bra, för det mesta är faktiskt riktigt bra.

Han fortsätter:

- Det kommer ju ur en dialog när man förstår varandra på djupet och när man inser vad som går att göra och inte göra. Jag skulle jättegärna ha den dialogen med polisen också. Jag har förståelse för att polisen ska vara en myndighet, men man kan alltid prata med en myndighet eller att man ska kunna det, det är min erfarenhet.

Publicerad 2019-05-08 kl 07:02
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå