Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef-basens attack: ”Skriver man inte kontrakt ska man inte spela”

MALMÖ. Sef-basen Lars-Christer Olsson gick till en rasande attack mot giriga agenter och spelare på upptaktsträffen.

Utan långa kontrakt ska de varken spela i klubben eller landslaget.

– Om vi ska fortsätta att utvecklas är spelarförsäljning en viktig del, säger han.

På den allsvenska upptaktsträffen debatterade man allsvenskans framtid och då gick Sef-basen Lars-Christer Olsson till attack mot agenter och unga spelare som inte skriver långa kontrakt och därmed flyttar gratis.

– De spelarna som inte vill låta skriva nya kontrakt, de ska inte spela, säger Lars-Christer Olsson.

– Jag ska vara så fräck att uppmana Erik (Hamrén) att om vi har ungdomsspelare som inte skriver kontrakt så ska de inte spela i landslaget heller. Vi måste ge möjligheter till de talanger som kommer fram att vara med och skapa värden.

De allsvenska klubbarna har det svårt ekonomiskt och antalet försäljningar har minskat både i omfång och i värde, vilket Lars-Christer Olsson inte är nöjd med:

– Om vi ska fortsätta att utvecklas är spelarförsäljning en viktig och naturlig del. Det är upp till klubbarna att skapa den solidariteten med en relation till spelarna, men det ligger ett ansvar även hos spelarna.

Lars-Christer Olsson är även mån om att äldre spelare ska känna ansvar och avrunda karriären i allsvenskan.

– Att plocka hem spelare som avslutar med spel i allsvenskan under några år är viktigt.

Efter debatten slog Olsson fast att det är viktigt att klubbarna driver det här:

– Det finns en faktisk realitet när spelare är på väg att försvinna att det är klubbens ansvar att spela in nya spelare. Malmö FF är ett bra exempel och prio är att gå till Champions League och då måste man spela ihop ett nytt mittbackspar om Pontus Jansson är på väg att flytta och då känner jag ingen medömkan med Jansson.

Kan man verkligen kräva av spelarna att de ska förlänga?

– Det tycker jag att man kan, det finns ett annat förhållande mellan spelare och klubb och spelarna har ett ansvar att bjuda tillbaka. Jag tror inte att det påverkar spelarnas utfall när de flyttar. Jag tycker att vi som arbetsgivare och spelarfacket ska ta ett resonemang kring hur vi ska lösa det här.

Du talade även om att stoppas från spel i landslagen, hur resonerar du där?

– Det är inte så att Erik (Hamrén) inte ska ta ut det bästa laget men ungdomslandslagen har en roll att spela där.

Hur ser du på att allsvenska klubbar tar Bosman-spelare?

– Det är samma inställning som ska råda där, men det är de andra ligorna som måste tycka det. Jag har exempelvis ingen anledning att tycka till om hur den kenyanska ligan gör med sina spelare.

Lars-Christer Olsson tycker heller inte att det är konstigt att klubbar kan avsluta kontrakten med spelare men att klubbarna kan sätta tryck på spelarna att ta ansvar. Inte heller att det är svårt att avgöra vem som utbildat en spelare och som får ta del av intäkterna.

– I exempelvis Simon Therns fall är det väl bättre för Värnamo  att hans säljs dyrt av Malmö och att de får en del av pengarna än att han flyttar utan att det kommer in pengar.

Publicerad 2014-03-25 kl 14:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons