POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
1v

Sef-basens kritik: "Måste prata ihop oss om vi ska införa en sådan här stor förändring"

Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundet har infört nya direktiv på allsvenska matcher.
Då riktar Svensk Elitfotboll kritik mot den intimare visitationen.
- Att utsätta flera tusentals personer för en ganska närgången visitation är kanske inte det smartaste, säger generalsekreteraren Mats Enquist till Expressen.

Inför årets säsong införde Riksidrottsförbundet nya direktiv för visitering vid fotbollsevenemang. De nya riktlinjerna innebär bland annat en mer intimare visitering för att undvika att åskådare tar in förbjuda föremål som pyroteknik på arenorna.

Initiativet har fått hård kritik från supporterhåll och i början av aptril sa bland annat Thelma Ernst, ordförande i MFF-support, följande till Fotbollskanalen:

- Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra.

I samband med att Ernst kritiserade de nya direktiven gav också RF:s säkerhetsansvarige Lena Sahlin sin syn på det hela.

- Det är helt oacceptabelt om man skulle bli tagen på brösten eller i skrevet på ett otillbörligt sätt. Det är inte så vi lär ut och ingenting vi står för. Är det någon som känner sig utsatt bör man föra fram det till respektive förening i första hand och anmäla vidare vid behov, sa hon då.

I början av april gick Svenska Fotbollssupporterunionen ut med en uppmaning till åskådare att rapportera om de blivit kränkta av visiteringen och efter de två inledande omgångarna i allsvenskan har kritik kommit från supporterhåll.

Matchen mellan Blåvitt och Elfsborg började senare än den utsatta avsparkstiden, men flera åskådare missade ändå delar av matchen på grund av att visitation tog lång tid.

Nu kommer också kritik från Svensk Elitfotboll angående de nya visitationsdirektiven från RF.

- Det har kommit som en rekommendation från RF. Det har skickats ut en film som har tolkats lite olika. Vissa har upplevt att det blir väldigt närgånget, säger generalsekreteraren Mats Enquist till Expressen.

Enquist menar vidare att det inte kommit tillräckligt med information kring de nya direktiven.

- Jag tycker inte det. Inte till oss heller, ärligt talat. Det är principiellt oförankrat även om en del personer sett vissa delar av detta. Det har drivits av RF och nu av polisen i vissa tillståndsskrivningar, och så har det halkat in i fotbollen. Jag har begärt att vi tar upp det här på nästa säkerhetsgruppsmöte. Det har blivit en "issue" och införts på ett sätt som jag inte gillar. Jag tycker vi måste prata ihop oss om vi ska införa en sådan här stor förändring. Jag vill prata med säkerhetsansvariga på klubbnivå och våra SLO:er och supporterrepresentanter, säger han.

Intimare visitation kan också innebära ett intrång på människors integritet, något som Enquist har förståelse för.

- Absolut. Att utsätta flera tusentals personer för en ganska närgången visitation är kanske inte det smartaste. Det är väldigt många som aldrig varit i närheten av pyroteknik som blir utsatta. Om man ändå inte kommer åt pyrotekniken så utsätter vi många för en ytterst närgången granskning. Man ska inte behöva känna obehag för att gå på fotboll. Vi behöver ta ett rejält omtag, säger han.

Publicerad 2019-04-09 kl 18:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå