POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Sef-beskedet efter krismötet: "Strävar efter en så sen spelstart som möjligt"

Foto: Bildbyrån

Klubbarna i allsvenskan och superettan har suttit i ett krismöte under måndagen.
Nu meddelar Svensk Elitfotboll följande:
"Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt".

Under måndagsmorgonen hölls en videokonferens som samtliga klubbar i allsvenskan och superettan deltog i. Mötet var extrainsatt med anledning av coronavirusets spridning och konsekvenserna det innebär för seriestarterna på herrsidan.

Klubbarna diskuterade under mötet hur de vill gå vidare i frågan och följande uttalande har Svensk Elitfotboll publicerat på sin hemsida:

”Coronaviruset har drabbat samhället hårt, och vi vill prioritera att ta vår del av ansvaret för att motverka smittspridningen. Men, vi vill givetvis också spela Allsvenskan och Superettan och vi vill i första hand göra det med publik. Vi har därför tillsammans med klubbarna tittat på olika alternativ för när och hur vi kan spela årets säsong av Allsvenskan och Superettan samt samlat in klubbarnas åsikter runt detta. Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut".

Sef fortsätter:

"Nästa steg blir att föra en dialog tillsammans med SvFF om alternativ kring hur vi kan genomföra säsongen på bästa sätt, men vi behöver också vänta in resultatet av UEFA:s möte imorgon innan vi vet vilka beslut vi kan ta. UEFA:s beslut gällande sommarens EM-slutspel är avgörande för hur vi kan genomföra säsongen, samt givetvis också Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut".

Om EM i sommar skjuts upp skulle klubbarna kunna spela seriematcher i juni.

Vidare skriver Svensk Elitfotboll att man kommit överens om att klubbarna ska spela träningsmatcher, utan publik, för att förbereda sig på bästa vis inför säsongen.

"Ytterligare besked kommer löpande under veckan varefter det hänt något”, skriver ligaorganisationen.

Under söndagen sa statsepidemiologen Anders Tegnell (Folkhälsomyndigheten) att han tror att det kan dröja fram till juni innan allsvenskan kan starta, om klubbarna står fast vid beslutet om att spela inför publik.

- Jag skulle tro det. Det borde gå, men inte innan dess. Men som sagt, jag har blivit förvånad förut, sa han till Aftonbladet.

När Fotbollskanalen når Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson, som deltog i mötet med klubbarna, understryker han att tisdagens Uefa-möte blir en viktig vägledning för allsvenskan och superettan.

- Det kommer sätta förutsättningarna för oss också, säger Olsson.

När väntas ni ta ett beslut om när serierna ska starta?
- Vi kommer att analysera besluten som Uefa fattar, om de gör det i morgon eller senare i veckan återstår att se. Sedan får de besluten analyseras och då får vi komma med våra konkreta förslag baserat på det, och baserat på hur viruset utvecklas.

Ett hett alternativ för klubbarna är att skjuta upp seriestarterna till juni eller juli.

Publicerad 2020-03-16 kl 11:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto